In acest moment, este o optiune excelenta de cadou
Desi pentru multi oameni poate trece neobservat, ceasul este si va ramane un simbol al statutului si elegantei. Acest accesoriu este mai mult decat un articol vestimentar, deoarece proiecteaza caracterul, stilul si personalitatea purtatorului.
Alegerea ceasului potrivit poate fi o sarcina obositoare, de aceea branduri de ceasuri, cu peste 70 de ani de experienta, iti aduc cateva sfaturi care te pot ajuta sa alegi ceasul care se potriveste cel mai bine stilului si personalitatii tale.
- Dimensiunea
Dimensiunea potrivita a unui ceas nu depinde numai de incheietura mainii si bratele purtatorului, ci si de cat de discret vrei sa fii. In general, cele cu diametru mai mare sunt asociate cu stiluri mai riscante si izbitoare.
Dimpotriva, cel mai mic sau mai subtire, transmite mai multa eleganta si sobrietate. “Ceasul nu ar trebui sa fie atat de mic incat sa nu poti vedea timpul pe el sau atat de mare incat sa iasa din latimea incheieturii mainii”, explica Andrés Rubio, directorul comercial al Orient Columbia.
Daca diametrul incheieturii mainii este sub 15 cm, trebuie evitate ceasurile cu un cadran cu un diametru mai mare de 40 milimetri. In cazul opus, trebuie sa cautati ceasuri care au un diametru de cel putin 42 de milimetri.
- Eleganta sau moda
Pentru acei oameni care se imbraca intr-un mod clasic si elegant, cele mai recomandate sunt ceasurile cu puls din piele. Acest tip de ceasuri formale va vor servi pentru ocazii speciale, intalniri de afaceri, pranzuri de afaceri etc.
Daca cautarea ta se concentreaza pe un accesoriu versatil, iti sugeram sa alegi o piesa din otel, auriu sau argintiu, de preferat un model automat care sa aiba modele atemporale si care sa te insoteasca mai mult timp, oferindu-ti acea nota speciala care iti va imprima caracterul stilului tau.
Pentru un look casual, ceasurile de mana mari sau mijlocii cu fundaluri colorate sunt o alegere excelenta. Totusi, daca porti o tinuta formala, cel mai bine este sa alegi ceasuri metalice care sa se potriveasca oricarei tinute, facandu-te sa arati sobru si elegant.
Pentru ocazii precum petreceri de afaceri, cocktail-uri sau nunti, poti purta ceasuri de mana subtiri. In functie de accesoriile suplimentare (inel, cercei etc.) pe care le vei purta in acea zi, opteaza pentru modele argintii sau aurii, cu detalii luminoase, de exemplu cristale elvetiene. Iar cand vine vorba de exercitii fizice, alegeti ceasuri sport care, in general, sunt de obicei culori vesele si distractive.
Adaugarea de bijuterii la tinutele tale de lucru va da un plus de personalitate look-ului tau.
- Pretul
In ceea ce priveste costurile, Andrés Rubio indica faptul ca “ceasurile high-end sunt in mod traditional de origine elvetiana, iar elaborarea lor este un proces care a fost mostenit de generatii, produsele japoneze, pe de alta parte, au preturi mai accesibile, iar calitatea lor este la incercare”. Masinile automate, functiile suplimentare, cum ar fi cronografele, cristalele cu safir, editiile limitate sau adaugarea de pietre pretioase sunt principalele variabile care influenteaza valoarea ceasului.
Ceasurile sunt obiecte de arta cu istorie
Istoria ceasurilor a inceput in Europa secolului al XVI-lea, unde ceasurile au evoluat din ceasurile portabile cu arc, care au aparut pentru prima data in secolul al XV-lea. Ceasul a fost dezvoltat de inventatori si ingineri din secolul al XVI-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea ca un dispozitiv mecanic, alimentat prin infasurarea unui arc principal care invartea vitezele si apoi misca mainile; tinea timpul cu un balansier rotativ.
In anii 1960, inventarea ceasului de cuart, care functiona pe baza de electricitate si tinea timpul cu un cristal de cuart vibrant, s-a dovedit o plecare radicala pentru industria ceasului . In anii 1980, ceasurile cu cuart au preluat piata ceasurilor mecanice, proces denumit „ criza cuartului ”. Desi ceasurile mecanice inca se vand pe piata ceasurilor, marea majoritate a ceasurilor din 2020 au miscari cu quartz.
O relatare a originii cuvantului „ceas” sugereaza ca acesta provine din cuvantul englez veche woecce , care insemna „paznic” , deoarece paznicii orasului foloseau ceasuri pentru a-si urmari schimburile. O alta teorie presupune ca termenul provine de la marinarii din secolul al XVII-lea, care foloseau noile mecanisme pentru a cronometra durata ceasurilor lor de bord (schimbari de serviciu).
Dictionarul englez Oxford inregistreaza cuvantul ceas in asociere cu un ceas din 1542 cel putin. Primele ceasuri care au fost purtate, realizate in secolul al XVI-lea, incepand cu orasele germane Nürnberg si Augsburg , aveau dimensiuni de tranzitie intre ceasuri si ceasuri. Ceasurile portabile au fost posibile prin inventarea arcului principal la inceputul secolului al XV-lea. Ceasornicarul de la Nürnberg Peter Henlein (sau Henle sau Hele) (1485-1542) este adesea creditat drept inventatorul ceasului.
A fost unul dintre primii mesteri germani care au facut „ceasuri-ceas”, ceasuri ornamentale purtate ca pandantive, care au fost primele ceasuri care au fost purtate pe corp. Faima sa se bazeaza pe un pasaj al lui Johann Cochläus din 1511.