Fara indoiala, despre beneficiile cafelei am auzit cu totii, insa nu multa lume stie de exemplu cine a descoperit cafeaua sau care este cea mai potrivita ora pentru a savura o cafea. Iata 8 lucruri pe care nu le stiai despre cafea.

Cum a fost descoperita cafeaua

Cafeaua a fost descoperita, in anii 1500, in Etiopia, de un barbat care pazea o turma de capre. Acesta a vazut cum caprele sale mancau niste boabe, iar la scurt timp a observat o schimbare in comportamentul lor. Acestea aveau energie si nu mai dormeau.

Paznicul a povestit intamplarea unor calugari din zona. Acestia au fost primii care au facut o bautura din aceste boabe de cafea, cand si-au dat seama ca astfel ar putea sta toata noaptea treji pentru a se ruga. Povestea cafelei a ajuns si la alti calugari etiopieni si, la scurt timp, a ajuns in toata lumea civilizata.

In fiecare zi se beau in lume peste 2 miliarde de cesti de cafea

Cafeaua este cea mai consumata bautura din lume, fiind baute peste 2.25 de miliarde de cesti de cafea pe glob, in fiecare zi. Arabica si Robusta sunt cele doua tipuri de cafea consumate, insa Arabica este cea mai apreciata specie de cafea, datorita gustului echilibrat si aromelor sale fine.

Ora 10:00 dimineata, cel mai potrivit moment al zilei pentru cafea

In urma studiilor, s-a demonstrat ca este ideal sa iti bei cafeaua este ora 10 dimineata. In acelasi timp, tine cont sa treaca cel putin o ora de cand te-ai trezit si pana iti vei bea cafeaua. Corpul tau produce cortizol pentru a te trezi si asta inseamna ca cofeina nu are efect suficient cand te-ai trezit. Alege un expresso din cafea boabe proaspat prajite sau unul cu gust intens din capsule lavazza.

Cafeaua previne aparitia dementei

Se pare ca indragita licoare poate remodela mediul biochimic din creier, astfel incat sa previna aparitia dementei. Conform unor studii efectuate pe soareci, animalele  au fost private de oxigen pentru o scurta perioada. Dupa ce au fost reoxigenati, soarecii care primisera cofeina si-au recapatat cu 33% mai repede abilitatea de a forma noi amintiri. Totodata, cafeaua reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2.

Vitaminele din cafea

Cafeaua este plina de vitamine, insa multe dintre ele se pierd prin prajire. Cu toate astea, in cafea raman vitamine ca: B1, B2, B5, dar si minerale ca magneziul sau potasiul.

Cafeaua decafeinizata contine cafeina

In urma procesului de decofeiniziare, cofeina nu-i extrasa decat in proportie de 97-98%. Asadar, daca bei prea multa cafea de cofeinizata este acelasi lucru cu a bea o cafea normala.

Si o ultima informatie pe care noi o consideram interesanta si utila: o ceasca de cafea neagra contine doar o calorie. Problemele apar atunci cand sunt adaugati indulcitori, siropuri, frisca sau lapte.