Cand doresti sa sotezi, prajesti carne fripta la gratar sau chiar un peste marinat sau o portie de fructe de mare, ce grasime sau ulei folosesti? Sansele sunt ca orice ar fi, sa utilizezi acelasi ulei cu cel pentru aproape orice reteta.

Vei fi un bucatar mai bun in momentul in care spargi acest obicei. Selectarea unui ulei de gatit care se potriveste retetei tale sau modul in care este gatita o mancare nu numai ca poate ridica aroma, dar poate, de asemenea modifica in mod dramatic gustul,mai ales in cazul pestelui.

Incepe cu un sote. Acest lucru se intampla cand se toarna un pic de ulei intr-o tigaie fierbinte si se prajeste rapid pestele la foc mare. Gatit intr-un wok este foarte asemanator. Cheia este sa nu pui mult ulei si sa ai foarte mare temperatura de gatit. Ei bine, cum caldura va dauna unui mare numar de uleiuri, uleiului de masline, in special, care are un punct de fierbere scazut, acest ulei va fi evitat.

Imi place uleiul de canola, deoarece are un gust neutru si este ieftin.

In diferent ca il faci la grill, il prajesti sau coci, pestele va trebui uns cu ulei inainte de preparare. Acest lucru ajuta caldura sa intre prin toate partile carnii. Aproape intotdeauna am folosit ulei de masline extra virgin pentru aceasta operatiune.