In momentul in care discutam despre asigurari pentru autoturisme, trebuie precizat faptul ca acestea se impart in doua categorii, si anume asigurare obligatorie pentru autoturisme (polita de asigurare RCA), si asigurare optionala pentru autoturisme (asigurarea CASCO).

Polita de asigurare rca auto este obligatorie pentru orice autovehicul, dat fiind faptul ca in cazul in care se produce un accident rutier, firma de asigurari la care are incheiata polita de asigurare soferul vinovat pentru producerea accidentului, il va despagubi pe celalalt sofer implicat in accident, care nu are nici o vina pentru producerea accidentului.

Exista pe piata o multime de companii de asigurari, iar unele dintre acestea solicita preturi mari pentru incheierea unei polite de asigurare a unui autoturism, in timp ce pentru exact acelasi autoturism, alte companii de asigurari solicita preturi mult mai mici.

Tinand cont de acest aspect, cei mai multi dintre soferii care trebuie sa incheie o polita de asigurare rca, vor opta pentru cea mai ieftina polita de asigurare, mai ales ca daca vor fi implicati intr-un accident rutier, daca nu vor fi vinovati de producerea accidentului, vor fi despagubiti de catre firma la care este asigurat soferul care a produs accidentul.

In schimb, daca vor fi ei cei care vor produce un accident, atunci tot nu vor avea de castigat de pe urma politei de asigurare pe care o detin, pentru ca firma lor de asigurari va despagubi celalalt sofer implicat in accident, cel nevinovat.

Asadar, majoritatea soferilor tin cont de acest aspect, motiv pentru care isi indreapta atentia spre cele mai ieftine polite de asigurare rca.

Ei bine, daca pana acum am discutat despre polita de asigurare obligatorie pentru un autoturism, trebuie precizat ca soferii au posibilitatea de a opta si pentru o polita de asigurare optionala a masinii, iar aceasta este polita de asigurare CASCO.

Pretul pe care il au soferii de platit pentru a incheia o asemenea polita de asigurare este unul mult mai mare decat in cazul politei RCA, insa polita CASCO are un mare avantaj.

O asemenea polita de asigurare despagubeste soferul masinii implicate in accident, indiferent ca acesta este vinovat sau nevinovat de producerea accidentului. Deci, dat fiind faptul ca o asemenea polita de asigurare il despagubeste pe asigurat in orice situatie, este firesc sa aiba un pret mai mare.

Mai mult decat atat, o polita dea sigurare CASCO il despagubeste pe soferul asigurat chiar si in conditiile in care masina acestuia este vandalizata, sau este distrusa din diferite alte motive. Chiar si in caz de furtuna, in cazul in care cade un copac pe masina, indiferent de unde se intampla evenimentul, soferul asigurat va fi despagubit.

Asadar, acestea sunt cele doua tipuri de asigurari pentru autoturisme. Exista diferente intre ele, insa asigurarea CASCO este mult mai utila, pentru ca despagubeste asiguratul, indiferent de motivul pentru care masina lui are de suferit.

Aceste polite de asigurare pot fi incheiate la un brocker de asigurari, la o agentie de asigurari online, sau la sediul unei firme de asigurari din orice oras al tarii.