
Daca in randul doamnelor se remarca preferinta pentru ii, nici barbatii nu sunt mai prejos. Pentru acestia, camasile traditionale sunt un interes, devenind mai ales in ultimul timp o constientizare a valorii pe care o are. Aceasta face parte din portul popular autentic, cunoscand de-a lungul anilor cateva schimbari, dar mereu cu aceeasi baza, a motivelor ornamentale ce le fac unice.
Se poate sa auzi despre camasile traditionale ca fiind ie barbateasca, doar ca termenul este unul gresit. Ia este denumire ce se aplica numai camasilor pentru femei. Se foloseste ie barbateasca doar ca reper pentru camasile ce fac parte din tinuta traditionala. Pana la urma, cand spui camasa, te gandesti la cea de actualitate. Asadar faci un reper mai rapid cand auzi despre ia barbateasca.
Ce trebuie sa stii cand alegi o astfel de piesa vestimentara
In ultimul timp, motivele traditionale au inceput sa fie folosite masiv ca ornament pentru aproape orice. Asta nu inseamnca are aceeasi valoare precum o ie.
Poate fi insa pura intentie de a readuce in actualitate motivele cu care ne identificam din punct de vedere cultural, traditional; stiai ca ia se purta inca de pe vremea tracilor, dacilor si getilor? Ulterior, ea a fost adaptata si a devenit stil simbolic pentru fiecare regiune in parte.
Camasile barbatesti obisnuiau sa fie lungi, ce depaseau talia. Motivele erau mai degraba practice. Camasa era impodobita cu broderie la guler, pe piept, la maneci si tiv, se inchidea cu snur si se purta mereu cu un brau, la fel de impodobit. Aceasta era imbracamintea cu care se identifica orice barbat, de la copii la fecior de insurat si ulterior la vremea maturitatii.
Diferente se faceau in materie de ornamente si culori, precum si in functie de ocazia cu care erau purtate. In viata de zi cu zi, cum in mediul rural activitatea era despre munca campului si cresterea animalelor camasile purtate erau cele simple, intrucat ornamentele nu isi aveau rostul. In schimb, pentru ocazii speciale camasile traditioale erau cele brodate.
O astfel de camasa se alege dupa preferinte si gusturi personale la ora actuala. In trecut, tinerii purtau camasi cu broderie neagra, iar cei maturi preferau albul sau galbenul.
In viata moderna, insa barbatii se lasa atrasi de culori in functie de ceea ce place ochiului. Totusi, este de preferat sa va interesati despre portul specific unei zone din tara, daca urmeaza sa participati la un eveniment tematic – fie pentru a reprezenta zona de provenienta, fie pentru a fi pe aceeasi lungime de unda cu gazda, camasa trebuie sa fie cea potrivita.
De asemenea, merita mentionat faptul ca o camasa traditionala precum cele ce se gasesc in cadrul magazinului online Ie Nationala se alege dupa marimea purtatorului. Nu va asteptati sa fie vorba despre un croi cambrat, modern si in consecinta sa alegeti o marime tot mai mica. De fapt, camasa de acest gen este clasica, mai larga. Important este sa poata fi trasa pe cap, pentru ca este singura modalitate de a o imbraca.