Parbrizul este un element care poate costa aproape o avere la unele modele. Datorita curburilor si tratamentelor de suprafata antiradiatie, laminat etc., exista unele care depasesc cu usurinta o mie de euro, numai sticla, fara asamblarea sau mulurile sau ornamentele pe care uneori este necesar sa le inlocuiti.
De aceea, este foarte recomandat sa includem parbrizele in costul asigurarii noastre obligatorii, lucru pe care majoritatea soferilor il fac. In acest fel, este mult mai ieftin pentru noi sa ne confruntam cu aceste reparatii costisitoare. Tocmai din acest motiv, pentru a reduce costurile, in ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult tehnicile care permit repararea unui parbriz spart si evitarea inlocuirii acestuia.
Se merge mai mult catre incercarea repararii atunci cand poti, decat schimbarea parbrizului masinii. Motivul este ca etansarea pe care producatorul o poate face pe linia de asamblare are o calitate mult mai mare decat ceea ce putem face mai tarziu. Asiguram servicii cu multe avantaje pentru clienti.
De ce ar trebui sa schimb sau sa repar parbrizul?
Se intampla oricui ca o fisura care traverseaza parbrizul este un motiv pentru a il inlocui, dar exista mult mai multe defecte care sunt periculoase pentru conducere si care necesita inlocuire sau reparatii. Mai mult decat atat, multe dintre aceste defecte pot provoca o respingere la trecerea itp, mai ales daca aceste defecte se afla in campul vizual al soferului, de exemplu:
- Parbriz dungat: Cel mai adesea se datoreaza intretinerii slabe a lamelor stergatoarelor.Daca nu le schimbam la timp, ajung sa produca dungi pe sticla care sunt foarte enervante, pentru ca ne reduc vederea.
- Parbriz inghetat: acestea sunt pori mici pe suprafata sticlei cauzate de circulatia prin zone cu praf si nisip. Ele sunt periculoase, deoarece fac ca perii sa nu se curete bine atunci cand ploua si, de asemenea, provoaca o vedere foarte redusa cu soarele in fata si noaptea cu semafoarele.
- Bulleye: sunt cunoscute sub acest nume pauzele care au forma unui cui spart in sticla. Aceste defecte nu sunt o cauza de respingere in ITp, cu exceptia cazului in care se afla direct in campul vizual al soferului.
- Fisuri in parbriz: fisurile din sticla provoaca, de obicei, respingerea in itp daca sunt sau nu in campul vizual, deoarece prezinta un risc, deoarece aceste fisuri tind sa se extinda si, de obicei, provoaca ruperea totala a sticlei.
- Detasat de laminat: uneori, pe marginile parbrizului exista zone care par a fi murdare, dar care, indiferent cat de mult le curatam, nu dispar.
- Ceea ce se intampla este ca laminatul se desprinde de parbriz. Desi ni se pare un singur cristal, in realitate parbrizul masinii este format din doua portiuni care adera fiecare la o fata a unei foi de material plastic. Ele sunt facute astfel incat bucatile de sticla sa nu cada in caz de rupere si sa fie lipite de acea foaie. Uneori, cristalele se desprind de acea foaie si apare acest defect, care se raspandeste rapid, mai ales in zonele umede si calde.
Cum este facut parbrizul?
In primele zile ale automobilelor, masinile erau fabricate cu un design decapotabil. Deoarece nu aveau parbrize, soferii purtau ochelari de protectie pentru a-si proteja ochii de vant si resturi. Acest lucru a fost incomod, asa ca in 1904 a fost inventat parbrizul.
Parbrizul a devenit foarte important in protejarea pasagerilor de elementele exterioare, mai ales pe masura ce masinile deveneau mai puternice si puteau sa se prabuseasca la viteze mai mari. Primele parbrize, din pacate, au fost fabricate din sticla care s-a spart la impact. Deoarece acest lucru a dus la o crestere a ranilor, s-a cautat o alternativa.
Producatorii au inceput sa produca parbrize din sticla calita. Calirea este un tratament termic special care face sticla mai puternica si mai dura, astfel incat sa reziste la spargere. Acesta a fost tipul preferat de parbriz pana la mijlocul secolului, cand sticla laminata cu mai multe straturi a inceput sa creasca in popularitate. Sticla laminata este puternica la fel ca sticla calita, dar se indoaie usor la impact, permitand protectie suplimentara impotriva spargerii. Sticla laminata este acum considerata cel mai sigur tip de sticla auto si este de fapt ceruta de lege in multe tari, inclusiv in Statele Unite.
Componentele esentiale ale sticlei de parbriz sunt nisipul de siliciu (SiO2), carbonul de sodiu (Na2CO3), dolomita ((CaMg)(CO3)2), calcarul (CaCO3) si calcitul. Sunt adesea adaugate cantitati mici de oxid de potasiu si oxid de aluminiu.
Siliciul, care reprezinta 60 pana la 70 la suta din total, este ingredientul cheie; este ceea ce face sticla puternica. (Cuartul, o substanta asemanatoare sticlei care se gaseste in natura, este facuta din siliciu.) Exista o procedura care reduce punctul de topire al amestecului. Dolomitul permite prelucrarea mai usoara a materialului topit, in timp ce calcarul imbunatateste durabilitatea produsului finit.