Parbrizul permite conducerea in siguranta, evitand impactul obiectelor si agentilor externi impotriva soferului si a pasagerilor. Pe de alta parte, contribuie la cresterea rigiditatii corpului, minimizand consecintele unui accident.sex toy store custom nfl jersey nfl fan shop adidas yeezy 350 boost v2 bred adidas shoes on sale adidas sale custom baseball jerseys nike air max on sale mens custom hoodies near me custom hoodies near me adidas shoes sale cheap nike air max shoes sex toys for couples team jerseys nfl shop free shipping

Parbrizele sau ferestrele au evoluat de-a lungul timpului pentru a imbunatati designul si performanta. De la a prezenta o forma plana si a fi fixat de un profil de cauciuc pe masina, asa cum a fost cazul “ferestrelor montate pe cauciuc “, a trecut la forme din ce in ce mai curbate care imbunatatesc aerodinamica si sunt atasate de masina prin adeziv, dand nastere “lunilor lipite”. www.parbrizeacasa.ro este locul in care poti gasi un parbriz nou.

Rezistenta si securitate mai mari

In prezent, parbrizul nu mai este doar o sticla de separare intre habitaclu si exterior, dar datorita sistemului de fixare folosit pentru fixarea acestui element pe caroserie, “lipire adeziva”, a devenit parte a structurii rezistente a caroseriei.

Tehnica de lipire a parbrizului este un sistem care, pe langa faptul ca serveste ca o uniune intre parbriz si masina, ofera o rigiditate mai mare cabinei decat ansamblul cu un profil de cauciuc, oferind un grad mai mare de siguranta.

Utilizarea adezivilor vascoelastici si distributia uniforma a solicitarilor pe care le ofera permit sticlei sa fie o parte structurala a vehiculului. In cazul unui accident prin rasturnare, parbrizul atasat continuu prin adeziv de masina face parte din setul sau, oferind o rezistenta mai mare la deformarea acoperisului. Dar se considera, de asemenea, ca lipirea se face cu ajutorul unui adeziv elastic, aceasta contribuie la cresterea sigurantei datorita capacitatii de absorbtie a impactului a adezivului.

Tipuri de sticla pentru parbriz

Un alt aspect care influenteaza siguranta vehiculului este utilizarea unui tip de sticla sau a altuia la fabricarea parbrizului: laminat; Parbrizul este fabricat dintr-o foaie de sticla la care trece printr-un proces de temperare, prin care dobandeste o rezistenta mecanica ridicata. Principalul dezavantaj al sticlei securizate apare in cazul spargerii, producand o multitudine de fragmente mici care fac dificila vederea prin Luna si care pot fi proiectate pe ocupanti provocand raniri.

Sticla laminata este fabricata din 2 foi de sticla, puternic lipite pe o foaie intermediara de material plastic (polivinilbutiral) inzestrata cu un indice de elasticitate ridicat.

In caz de spargere, fragmentele de sticla sunt lipite pe foaia intermediara, permitand vizibilitatea prin geam. Datorita foii elastice intermediare, aceasta sticla are o rezistenta mai mare la penetrarea obiectelor si intregul primeste o anumita capacitate de absorbtie a socurilor. Utilizarea pe scara larga a sticlei laminate in locul sticlei securizate in fabricarea parbrizelor inseamna o crestere a sigurantei ocupantilor in caz de impact.

Spargerea geamului

Ferestrele sunt componente ale masinii cu risc ridicat de spargere, datorita fragilitatii materialului (sticlei) cu care sunt fabricate. Dintre geamurile care inchid habitaclul, cele cu cea mai mare rata a accidentelor sunt, fara indoiala, iar acest lucru este demonstrat de statistici, de geamurile parbrizului. Un factor de luat in considerare este faptul ca majoritatea fisurilor care apar sunt impacturi frontale, provoaca ruperea lor in majoritatea cazurilor. Datorita acestei rate ridicate, inlocuirea sa este o treaba care se face frecvent.

Importanta parbrizului

Daca nu sunteti atent unde va parcati masina, puteti ajunge sa va puneti in pericol parbrizul masinii. Temperaturile extreme pot provoca fisuri  in parbriz care ar putea creste riscul de spargere. Daca masina dvs. are deja o fisura sau aschii de parbriz, atunci cand este expusa la temperaturi extreme, in special lumina directa a soarelui ar putea raspandi si mai mult daunele. Chiar si nuantele de sticla sunt sensibile la razele UV si se pot deteriora.

 

De asemenea, evitati sa va parcati masina sub un copac, mai ales daca se apropie o furtuna. Caderea ramurilor poate provoca daune grave parbrizului dumneavoastra. Parcarea masinii intr-un garaj sau un subsol este alegerea ideala.

Poate ca nu stiti acest lucru, dar stergatoarele dvs. de parbriz joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea sanatatii parbrizului pentru masini. Lamele stergatoarelor constau dintr-o structura metalica peste care exista un strat de cauciuc. Odata ce stratul de cauciuc dispare, geamul parbrizului este expus structurii metalice. Intr-o astfel de stare, de fiecare data cand rulati stergatoarele, metalul se zgarie pe parbriz.

Acest lucru poate lasa zgarieturi serioase pe geamul parbrizului. In plus, uzura zilnica, reziduurile, lumina soarelui si umiditatea pot degrada stratul de cauciuc al stergatoarelor de parbriz. Acest lucru va poate deteriora ulterior geamul parbrizului. De aceea este recomandat sa inlocuiti stergatoarele cel putin o data pe an pentru a va proteja parbrizul.

Acesta poate parea un lucru de baza, dar curatarea parbrizului masinilor este cea mai importanta parte a intretinerii. Lasarea de murdarie, insecte moarte sau polen pe geamul parbrizului reprezinta un pericol pentru siguranta. Acestea va obstructioneaza linia vizuala si compromit integritatea geamului parbrizului. Daca nu curatati geamul parbrizului, resturile sau pietrele il pot zgaria. Aceste zgarieturi pot crea micro-abraziuni, iar micro-abraziile repetate pot face parbrizul mai predispus la crapare.