Unii porumbei ajung sa se imbolnaveasca in lipsa unei igiene necorespunzatoare si trebuie sa li se administreze medicamente pentru tratarea afectiunilor, uneoori chiar si vaccine. Virusurile si alte bacterii patogene pot fi transmise prin intermediul cailor aeriene prin infectarea prafului, mancarii sau apei consumate de catre porumbeii din crescatoria respectiva.

Mai jos ti-am facut o lista cu boli ce necesita tratament cu vaccin porumbei. O sa gasesti si cateva informatii despre fiecare afectiune in parte, care este cauza aparitiei, cum se manifesta simptomele, dar si modalitatea de tratament.

  1. Salmoneloza

Definitie –  este cauzata de patrunderea in organism a unei bacterii patogene numite salmonella si afecteaza tractul intestinal. Poate fi prezenta atat la oameni, cat si la animale si pasari. Ea este transmisa pe calea fecalelor.

Simptome – pot sa apara diverse simptome ce pot stabili debutul bolii, printre care o sa iti mentionez urmatoarele si cele mai comune dintre ele: greata, diaree, varsaturi, dureri abdominale, febra. Simptomele pot persista pe o durata destul de lunga, undeva intre 4 si 7 zile .

Tratament – se poate administra vaccinul Zoosal T, Salmo PT, Columbopolivac

  1. Paramixoviroza

Definitie – reprezinta o infectie a porumbeilor prin intermediul unui virus ce poate fi transmis prin aer, apa sau hrana pasarilor. Calea de patrundere in organism se face prin mucoase. Tipurile de mucoase pot sa fie mucoasa nazala, mucoasa olfactiva  si mucoasa nazala, adica prin infectarea ochilor, narilor si gurii porumbelului afectat.

Simptome –  se pot observa simptome precum oboseala, slabirea musculara, inactivitate, tulburari nervoase, diaree. Ai grija totusi uneori aceasta boala poate sa fie asimptomatica si pana sa observi ca porumbelul este bolnav, boala sa fie deja in stadii mult avansate.

Tratament – chevivac PMV, Paramixovacol, PHA, Columbi 2

  1. Difterovariola

Definitie – poarta denumirea de variola aviara si este o boala de natura virala. Ea se manifesta prin aparitia de noduli sau eruptii variolice si este des intalnita la pasarile din clasa gainilor, curcilor, bibilicilor si porumbeilor.

Simptome – poti sa observi stari de diaree, respiratie ingreunata, oboseala, inrosirea mucoaselor. In cazul in care ignori simptomele, se poate ca porumbeii afectati sa fie doborati de aceasta afectiune uneori cauzand moartea.

Tratament – Diftovac

  1. Herpes

Definitie – este o boala de natura infectioasa, ce poate fi declansata atunci cand vietuitoarea are activat in organism virusul herpesului. Acesta poate fin transmis prin intermediul apei, hranii, furajului contaminat. Porumbeii adulti sunt de obicei doar purtatori ai bolii, pe cand cei abia nascuti pot sa manifeste urmatoarele simptome de la debutul aparitie bolii.

Simptome – simptomele ce pot sa apara sunt diagnosticate recent ca fiind predominant respiratorii. Astfel apa stari de suprasolicitare ce se manifesta prin oboseala excesiva.

Tratament – PHA, Columbi 2

Aceste exemple de vaccine porumbei prezentate mai sus se gasesc pe site-ul produsecolumbofile.ro si sunt disponibile in limita stocului disponibil. Daca observi la porumbeii din crescatoria ta simptomele mentionate atunci iti recomand sa apelezi la un medic veterinar care sa iti prescrie medicamentul sau vaccinul necesar vindecarii pasarilor.