Se vorbeste despre repatrierea unui cadavru atunci cand ramasitele muritoare ale unei persoane decedate sunt mutate dintr-o tara in alta.

In general, repatrierea cadavrelor (sau a cenusii acestora) este un proces costisitor si complicat de gestionat, datorita numarului mare de proceduri si cerinte care trebuie indeplinite. Si in functie de tara in care are loc moartea, cererile pot fi si mai mari.

Prin urmare, chiar si Ministerul Afacerilor Externe insusi, pe site-ul sau, subliniaza importanta contractarii unei asigurari care sa acopere “transferul in tara al ramasitelor, avand in vedere costurile ridicate ale unor astfel de transferuri”. Vezi aici repatriere decedati!

Costul mediu al repatrierii

Costul economic al transferului international al unui cadavru sau al cenusii sale va depinde de tara mortii, dar, in medie, costul ar fi de aproximativ 3000 de euro. La aceasta ar trebui sa adaugam costul ingroparii sau incinerarii.

Dar nu numai costul economic este important. In cazul repatrierii cadavrelor, costul “birocratic” este la fel de important sau mai mult, deoarece familia sau rudele defunctului sunt obligate sa efectueze o serie de proceduri suplimentare in fata Ambasadei sau Consulatului, pe care de obicei nu le cunoastem complet.

Reglementari in vigoare

Regulamentul care reglementeaza transferul international al cadavrelor este un decret regal al anului 1974: Regulamentul politiei sanitare mortuare. Prezentul decret a reglementat normele de sanatate mortuara la nivel de stat pana cand aceste functii au fost transferate comunitatilor autonome, care au elaborat sau modificat partial regulamentul respectiv.

Cu toate acestea, in materie de sanatate mortuara, statul isi pastreaza competenta in tot ceea ce tine de transferul international de cadavre si ramasite, deoarece este o activitate a Sanatatii Straine.

Ce trebuie sa faceti in caz de deces in strainatate

Spania: Pana la aprobarea unui nou decret regal, cel din 1974 continua sa guverneze, care stabileste urmatoarele: procesul de repatriere a unui cadavru in Spania de exemplu, trebuie initiat de rudele sau reprezentantii defunctului, care trebuie sa contacteze Ambasada sau Consulatul Spaniei in tara in care a avut loc decesul. Si trebuie sa spuna autoritatilor consulare ce vor sa faca cu organismul, pentru ca pot alege sa-l repatrieze sau sa-l incinereze.

In ambele cazuri, trebuie sa depuna mai multe documente:

  • Cererea de transfer, care va cuprinde: numele, prenumele si adresa solicitantului; numele si ultima adresa a defunctului; data decesului, cauza decesului si locul unde se gaseste cadavrul; mijloacele de transport care urmeaza sa fie utilizate pentru transfer; frontiera, portul sau aeroportul prin care trebuie verificata intrarea organismului in Spania; si cimitirul sau locul autorizat unde urmeaza sa fie inmormantat sau incinerat
  • Adeverinta medicala din care sa rezulte cauza decesului
  • Certificat medical de imbalsamare, in caz de inmormantare
  • Autorizatie judiciarade transfer, in caz de deces violent
  • Certificat de deces dintara in care a avut loc decesul
  • Certificat de deces din registrul civil

O situatie neprevazuta poate aparea oricand si o persoana draga poate deceda pe teritoriul unei alte tari. In asemenea situatii, cel mai indicat este sa se opteze pentru u serviciu de repatriere complet.

Traditii de inmormantare la rusi

Poporul Rusiei are propriile traditii si obiceiuri unice in jurul mortii si inmormantarilor. In timp ce ne gandim in mod obisnuit la inmormantarea stereotipa american-crestina atunci cand cineva moare, acest lucru poate arata foarte diferit pentru familiile rusesti.

Indiferent daca participati la prima inmormantare ruseasca sau daca sunteti interesat de credintele acestei tari, acest ghid este pentru dvs. Vom descoperi toate partile unice ale traditiei funerare rusesti si vom intelege cum au evoluat acestea de-a lungul veacurilor. Traditiile funerare moderne din Rusia pot proveni atat din credinte superstitioase, cat si din credinte religioase.

Cultura rusa contine multe superstitii despre modul in care oamenii mor si aceste superstitii au rezistat de-a lungul secolelor. Potrivit traditiei ruse, oamenii pot muri in doua moduri: bine sau rau.

Desi perspectiva alb-negru suna similar cu credinta crestina despre rai si iad, acesta este cam singurul lucru pe care il impartasesc. Pentru familiile rusesti, o moarte „buna” este cea care vine natural la sfarsitul vietii. O moarte „buna” este orice moarte planuita de Dumnezeu, cum ar fi o persoana in varsta care trece in somn.

Pe de alta parte, o moarte „rea” este atunci cand o persoana iubita trece pe neasteptate in nefiinta. Accidentele si bolile terminale sunt exemple tipice de moarte „rea”. Odata ce o persoana moare, traditia rusa spune ca sufletul persoanei va zabovi pana la 40 de zile suplimentare pe Pamant. Pentru cei care au suferit de o moarte „rea”, sufletul este blocat pe planul muritor si mai mult timp.

Dupa ce apare un deces in familie, oamenii isi acopera oglinzile si opresc ceasurile din casa. Folclorul rus prevede ca oglinzile sunt porti de acces catre tara mortilor – si, conform superstitiei, prima persoana care isi va vedea reflectarea intr-o oglinda dupa ce cineva a murit va fi urmatoarea care va muri.

Membrii familiei opresc, de asemenea, ceasurile pentru a ajuta sufletul persoanei dragi sa treaca mai repede in viata de apoi. Toate aceste traditii provin din povesti populare puternice si traditii transmise de-a lungul generatiilor.