Calatoriile au devenit un hobby pentru mii de oameni din intreaga lume. Costul redus al biletelor de avion, usurinta de a gasi oferte datorita internetului si imbunatatirea notabila a mijloacelor de transport au facut turisti obisnuiti care profita de orice oportunitate de a evada intr-o tara din apropiere sau chiar in destinatii indepartate si exotice.

Ceea ce este clar este ca ne place sa calatorim, judecand dupa cele 153 de milioane de calatorii din primele noua luni ale anului 2019…

Calatoria este o placere, dar poate fi si o activitate riscanta, mai ales in anumite parti ale globului. Prin urmare, este de o importanta vitala, indiferent daca calatoriti de placere sau daca stabiliti locul de resedinta intr-o tara straina, sa ai o asigurare de deces pentru straini, care va acoperi repatrierea corpului si alte cheltuieli in cazul in care asiguratul moare departe de casa.

In caz de deces intr-o tara staina, vezi aici repatriere decedati.

Care sunt costurile repatrierii unui cadavru

Este relativ obisnuit ca oamenii sa moara in locuri care nu sunt locul lor de origine. Este mai rar asta, da, dar nu ne putem anticipa cand se poate intampla. Prin urmare, este foarte important sa se apeleze daca se poate la o asigurare de deces buna pentru straini atunci cand calatoresc sau locuiesc intr-o tara straina, deoarece acestea faciliteaza foarte mult repatrierea corpului.

Numai cu o asigurare de deces pentru straini, ramasite ale defunctului pot fi repatriate intr-un mod mult mai simplu, evitandu-se ca rudele si cei dragi ai defunctului sa se mute in locul in care ruda lor a murit. In plus, trebuie luat in considerare faptul ca repatrierea organismului are un cost mediu de aproximativ 3.000 de euro si se poate ridica la o cifra mai mare de 6.000 de euro.

Transferul rudelor in tara straina

Este foarte frecvent ca rudele si familia celor decedati sa doreasca sa calatoreasca in locul in care a avut loc moartea persoanei iubite.

Repatrierea cadavrului sau cenusii defunctului

Acesta este, fara indoiala, cel mai scump concept in procesul de repatriere a corpului, deoarece implica costuri specifice. Astfel, cadavrul trebuie transportat intr-un sicriu dublu sau intr-o cutie de cenusa cu caracteristici speciale, astfel incat sa poata fi mutat. In plus, va fi necesar sa se plateasca pentru procedurile administrative si permisele care continua.

Trebuie sa tinem cont de cat timp este nevoie pentru repatrierea unui organism. Astfel, timpul de repatriere este de cel putin 24 de ore, deoarece este necesar sa astepti 24 de ore de la deces. Apoi, nu exista o perioada maxima, desi imbalsamarea cadavrului este necesara atunci cand au trecut mai mult de 48 de ore de la moarte.

Cheltuieli de inmormantare

Aceste cheltuieli se refera la imbalsamarea cadavrului defunctului, inmormantareasau incinerarea sau orice alt serviciu care are legatura cu inmormantarea defunctului.

Cheltuieli de judecata

Repatrierea unui cadavru este, fara indoiala, un proces complex care trebuie efectuat in conformitate cu legislatia relevanta atat a tarii in care a survenit decesul, cat si a tarii de origine a defunctului. De aceea, este necesara consultanta administrativa si juridica, in special din partea unui expert profesionist in drept international, pentru a ne ghida in acest proces.

Cheltuieli suplimentare

Exista decese care apar in conditii extraordinare, asa ca, in aceste ocazii, trebuie sa ne confruntam cu alte cheltuieli suplimentare. Aceasta este ceea ce se intampla, de exemplu, in cazul rudelor victimelor unui atac terorist sau ale unui dezastru natural in timpul sarbatorilor.

Cum sa repatriezi un corp

In aceste cazuri, trebuie urmezi o serie de pasi. Acestia sunt dupa cum urmeaza:

Comunica decesul Ambasadei sau Consulatului

Acesta este primul pas atunci cand suntem constienti de moartea unui membru al familiei in strainatate. Cu toate acestea, se poate intampla, de asemenea, ca ambasada sau consulatul sa fie cel care informeaza familia cu privire la deces.

Repatrierea cadavruului

Familia este cea care trebuie sa ia decizia de a repatria sau nu cadavrul defunctului. In cazul in care aleg prima optiune, acestia trebuie sa prezinte urmatoarea documentatie la Consulatul sau Ambasada din tara straina de deces:

  • Scrisoare catre consulul general prin care i se cere sa autorizeze transferul organismului.Aceasta scrisoare trebuie sa indice identitatea defunctului, precum si adresa acestuia, precum si data, cauza si locul decesului.
  • Certificat medical.Aceasta va include cauza decesului.
  • Adeverinta medicala cu procedura de imbalsamare care a fost efectuata.
  • Certificat de deces apostilat.
  • Certificat de deces eliberat de Registrul civil.
  • Sicriul trebuie sa fie compus din doua cutii care au o serie de caracteristici specifice.

Avantajele de a avea o asigurare de deces

Asigurarea de deces este destinata sa acopere toate cheltuielile legate de decesul unei persoane. In plus, in cazul asigurarii de deces pentru straini, aceasta va acoperi repatrierea cadavrului in caz de deces departe de locul de origine. Acest tip de asigurare are o serie de avantaje.