Imediat dupa revolutia din anul 1989, o multime de cetateni romani au ales sa paraseasca Romania, datorita faptului ca isi doreau un trai mai bun. Cei mai multi au optat fireste, pentru stabilirea in tari din Europa, insa in momentul de fata exista romani raspanditi in toate colturile lumii.

Cu siguranta, cu totii suntem curiosi care este numarul exact al romanilor care in clipa de fata muncesc in strainatate, dar nu exista un numar exact pentru a raspunde acestei intreabri, in conditiile in care exista multi romani care muncesc in strainatate timp de 2-3 luni (sezonieri).

Exista de-asemenea foarte multi romani care lucreaza in strainatate fara forme legale, iar atunci cand se fac statisticile, nu stie nimeni cu exactitate cati romani se afla in aceasta situatie.

Dintre cei care muncesc in strainatate cu acte, ultimele analize ne arata ca mai bine de 5 milioane de romani muncesc in tari precum Spania, Italia, Germania sau Regatul Unit.

Doar in Spania si in Italia se afla mai bine de 2 milioane de romani (cei mai multi dintre acestia fiind in Italia). De-asemenea, Germania este o alta destinatie preferata a romanilor, iar aici traiesc si muncesc in prezent peste 600 de mii de romani. In Regatul Unit si in Statele Unite ale Americii exista iarasi multi romani, peste 500 de mii, atat in Regat, cat si in Statele Unite.

Ce lucreaza romanii in strainatate?

In ceea ce priveste joburile romanilor care traiesc in afara granitelor tarii, acestea sunt diferite. De exemplu, femeile care muncesc in tari straine, ocupa posturi de asistente medicale, infirmiere sau chiar doctorite.

Cele mai multe femei plecate din tara noastra si care activeaza in domeniul medical, se afla in tari precum Germania sau in Regatul Unit. Exista de-asemenea multe romance care lucreaza in hoteluri si restaurante.

Unele dintre acestea sunt receptionere la hoteluri, altele sunt cameriste. Exista femei care lucreaza ca si chelnerite, bucatarese sau care administreaza hoteluri si restaurante.

De-asemenea, multe femei pleaca la munca in strainatate pe sezon. Cele mai multe dintre acestea muncesc in agricultura, dar exista si romance care lucreaza pe sezon la hotel sau la restaurant (in special pe timpul verii), in tari precum Spania, Italia sau chiar in Grecia.

In ceea ce ii priveste pe barbatii romani, acestia lucreaza in mult mai multe domenii de activitate, iar in continuare veti afla despre ce este vorba.

Asadar, cei mau multi dintre barbatii romani stabiliti in afara granitelor tarii, lucreaza in domeniul constructiilor. In fiecare an, multi meseriasi romani parasesc Romania pentru a munci in tari precum Germania, Austria, Spania, Italia si nu numai, in acest domeniu.

Castigurile acestora sunt mult mai mari decat in Romania, iar un alt avantaj este acela ca orele suplimentare le sunt mult mai bine platie. In plus, programul de lucru este mai scurt, iar week-endurile sunt libere.

Avem de-asemenea multi romani plecati din tara, care au ales sa se angajeze ca soferi pe tir, in cadrul companiilor straine. Un sofer pe tir roman, care activeaza in cadrul unei companii straine, castiga cel putin dublu, daca nu chiar si triplu in comparatie cu un sofer roman pe tir, care lucreaza in cadrul unei companii din tara, si se bucura si de multe alte avantaje.

De-asemenea, la fel ca si femeile, si barbatii romani aleg sa plece pe sezon in strainatate pentru a munci ca ospatari sau barmani la diferite hoteluri. Un ospatar sau un barman roman, castiga pe timpul sezonului estival cateva mii de euro in strainatate, plus bacsis si are multe beneficii, asa ca alege sa munceasca in strainatate.

Multi sunt cei care muncesc cate 4 – 5 luni pe durata sezonului (mai – septembrie) in strainatate, iar apoi restul anului fie sunt liberi, fie lucreaza in tara. Alti romani aleg sa munceasca in strainatate ca sezonieri in domeniul agriculturii sau in alte industrii.

Dupa cum se poate vedea, romanii muncesc in diferite industrii in strainatate. Cel mai important insa este faptul ca, acestia trimit o multime de bani in tara, iar daca ne uitam doar la ultimul deceniu, in tara au intrat peste 25 de miliarde de dolari, prin serviciul de transfer bani international.

Cei mai multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, transfera bani prin Western Union si Casa de Amanet A.G.S. Vestea buna atat pentru cei care trimit bani, cat si pentru cei care primesc bani prin intermediul Western Union si al Casei de Amanet A.G.S., este ca fusul orar si orele tarzii nu reprezinta un impediment.

In plus, transferul de bani este simplu (banii pot fi trimisi fara a fi necesara completarea formularelor diverse), sigur (banii ajung mereu la destinatie) si rapid (banii ajung la destinatar in cateva minute).

De-asemenea, prin intermediul Western Union si al Casei de Amanet A.G.S., romanii din tara le pot trimite bani celor din strainatate (desi de cele mai multe ori, cei de afara trimit bani in tara).