Femeile sunt afectate des de neregularitatile ciclului menstrual, care au efecte in planuri multiple, precum cel fizic, al corpului alaturi de toate modificarile ulterioare, si cel psihic si emotional.
Ambele au efecte in viata de zi cu zi si in modul in care femeia se simte. A avea un ciclu menstrual regulat presupune ca functiile reproducatoare si toti hormonii sunt in limitele normale si de aceea modul in care se percepe la nivel intern este pozitiv. Atunci cand apar dereglari corpul se schimba, se resimt usor modificarile.
Care este menstratia normala si cand stim ca apar modificari?
Menstruatia este sangerarea periodica uterina ce apare la interval de aproximativ o luna. Ea se calculeaza incepand de la prima menstruatie, si pana cand apare menopauza, care reprezinta incetarea datorata varstei a ciclului menstrual lunar.
Este normal ca o menstruatie sa fie fixa la 28 zile, insa mai poate sa varieze in mod normal pana la chiar 40 de zile. Ea dureaza intre 3 si 7 zile, in functie de structura femeii. Modificarile apar oricand aceste lucruri nu sunt indeplinite. De exemplu se numeste modificare a ciclului aparitia lui neregulata, la mai mult de 40 de zile distanta sau la mai putin de 28.
Cauzele menstruatiei neregulate
Sunt multe cauze posibile ale menstruatiei neregulate. Ele tin de modificari ale hormonilor, de cauze legate de disfunctii fizice ale aparatului reproducator, de cauze emotionale si combinatii ale acestora. De asemenea stiluld e viata poate sa aiba o influenta masiva. Iata cateva dintre cele mai intalnite cauze ale menstruatiei neregulate:
- Pilulele contraceptive
Pilulele constraceptive afecteaza major ciclul menstrual. Dupa folosirea lui timp indelungat exista o perioada de refacere a structurilor interne si sistemului ovarian si de aceea pot sa apara menstruatii neregulate.
- Sindromul ovarelor polichistice
Acest sindrom afecteaza multe femei si are implicatii clare in aparitia neregulata a ciclului menstrual.
- Stresul
Stresul afecteaza major tot echilibrul hormonal si acesta influenteaza fara indoiala menstruatia si reglarea ei. Cand o femeie este linistita si calma, in armonie, atunci si functiile sale reproducatoare sunt in regula.
- Boli diverse
Desigur ca orice tip de boala din zona genitala si nu numai afecteaza menstruatia. De exemplu afectiunile pot sa fie anexite, inflamatii pelviene, fibroame, hemoragii ginecologice, etc.
- Mancare defectuoasa
A nu avea grija de ceea ce se introduce in roganism poate sa determine o multitudine de efecte nedorite. Mancarea plina de hormoni, precum carnea procesata din comert sau semi-preparatele specifice celor ocupati, pot sa fie cauze ale modificarilor ciclului menstrual.
- Sarcina
Dupa sarcina pot sa apara modificari ale organismului, iar femeia sa treaca si pri perioade de lipsa sau schimbare a duratei si consistentei menstruatiei.
- Emotiile
Emotiile puternice schimba echilibrul psihic si hormonal al organismului si femeia poate sa experimenteze anumite neplaceri la nivelul menstruatiei. Se poate intampla ca in situatia in care este tulburata emotional, sa nu aiba deloc menstruatie pe perioade indelungate de timp.
Daca in acest moment cautati o ginecologie in Mures, atunci puteti sa intrati pe site-ul Policlinicii Carit-San Medical, ce ofera servicii complexe de proceduri ce implica aparate ultra-moderne.