ISO 9001 este un standard al sistemelor de management al calitatii (SMC) care se concentreaza pe toate elementele de management al calitatii pe care o organizatie trebuie sa le aiba in vigoare pentru a avea un sistem eficient care sa ii permita sa-si gestioneze si sa-si imbunatateasca produsele si serviciile.

O REFERINTA MONDIALA

Considerat o referinta mondiala, ISO 9001 stabileste principiile fundamentale ale managementului calitatii care ajuta organizatiile sa-si controleze si sa-si imbunatateasca performanta si sa le conduca spre eficienta, excelenta produselor lor si optimizarea serviciului lor pentru clienti. Aceste principii sunt: orientarea catre client, leadership, implicarea personalului, abordarea bazata pe proces, abordarea sistemica a managementului, imbunatatirea continua, abordarea decizionala si relatiile bune cu furnizorii.

Cu aceasta certificare,primeste un avantaj competitiv important care ii creste reputatia si recunoasterea. Vezi detalii aici despre siteul ISO 9001. Aici vei afla mai multe despre importanta acestui standard si despre scopul sau.

Beneficiile certificarii- care sunt acestea ?

Beneficiile derivate din detinerea documentelor certificate ale standardelor ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.

✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata catre clienti si societate in ansamblu.

✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientat spre imbunatatirea continua.

✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.

✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul dedicat acestei sarcini.

✦ Companiile care au certificarile relevante, achizitioneaza caracteristica unei companii fiabile si independente.

✦ Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO.

Tipuri de certificari ISO y caracteristici

In functie de nevoile unei companii, veti fi interesat sa deveniti certificat intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata in care opereaza, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.

Trebuie amintit faptul ca certificatele familiei de standarde ISO sunt complet voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a demonstra adaptarea lor la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate prin care acestea sunt mai apreciate in sectorul lor.

Certificate ISO de management al calitatii

Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de management al calitatii. Acest certificat al familiei ISO 9000 garanteaza ca compania se angajeaza sa mentina standardele de calitate in conformitate cu standardul. In acest fel, bunurile sau serviciile dumneavoastra vor avea teste care sa certifice calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatire continua.

Certificate ISO de management de mediu

Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a Sistemului de Management de Mediu. Interesul pentru ingrijirea si respectarea mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza incidentei schimbarilor climatice. Detinerea certificatului ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are fata de mediu, incearca sa il respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.

Certificat ISO 5001: in ciuda faptului ca este un sistem de management ceva mai putin popular decat cel anterior, este inca si un standard ISO foarte relevant. Sistemul de management al energiei este esential pentru a se asigura ca societatea utilizeaza in mod responsabil energia in timpul procesului sau de productie si vizeaza obtinerea eficientei energetice.

Certificate ISO de risc si siguranta

Certificat ISO 27001: Acest standard se refera la sistemele de management al securitatii informatiilor. Detinerea acestui certificat asigura ca nu se va comite nicio neglijenta in ceea ce priveste securitatea si ca sunt indeplinite toate cerintele legale derivate din manipularea informatiilor.

Certificat ISO 22301: este garantat ca sistemul de management al continuitatii afacerii este implementat corect. Prin adoptarea acestui standard ISO, se garanteaza ca societatea a identificat posibilele amenintari la care este expusa si cum sa-si consolideze propria capacitate. In acest fel, probabilitatea ca integritatea afacerii sa fie compromisa este redusa si, in cazul in care este afectata, ca stie cum sa reactioneze in mod corespunzator si minimizeaza daunele care pot aparea. Acesta este unul dintre certificatele de masurare a calitatii ISO care au crescut cel mai mult in ultimii ani din cauza recentei crize economice.

Certificat ISO 39001: se refera la masurile care trebuie stabilite pentru a avea siguranta necesara pentru traficul rutier. Certificarea ISO 39001 arata eforturile depuse de companie si interesul pe care il prezinta pentru reducerea mortalitatii rutiere si pentru cresterea sigurantei rutiere in cadrul companiei.

Certificat ISO 45001 (OHSAS 18001): standardul OHSAS 18001 este in curs de actualizare, astfel incat ISO 45001 va intra in curand in vigoare. Aceasta este una dintre cele mai renumite certificari in randul companiilor, deoarece certifica conformitatea cu standardele sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale.