
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, Franta, monitorizeaza faptul ca statele parti respecta tratatele europene privind drepturile omului si protocoalele aditionale ale acestora.
Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care a intrat in vigoare in 1950, este principalul tratat supravegheat de Curte.
Acesta stabileste drepturile si libertatile civile si politice pe care statele europene pretind ca le garanteaza cetatenilor aflati sub jurisdictia lor. De asemenea, acesta completeaza Carta sociala europeana, care garanteaza drepturile civile si politice si este supravegheata de Comitetul European al Drepturilor Sociale.
Curtea Europeana face parte din Consiliul Europei (CoE). Deciziile Tribunalului sunt obligatorii pentru toti membrii Consiliului Europei; prin urmare, nerespectarea de catre state a unui aviz poate duce la expulzarea din Consiliul Europei.
Care este rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului?
Curtea emite avize impotriva statelor membre ale Consiliului Europei pentru presupuse incalcari ale tratatelor europene privind drepturile omului. Plangerile pot fi depuse de persoane fizice si de alte state membre.
Curtea Europeana se ocupa de cazurile in care persoana nu a primit o compensatie adecvata pentru incalcarea oricaruia dintre drepturile sale in instantele din tara sa sau nu a putut avea acces la sistemul national de justitie. Comitetul de Ministri, organul decizional al Consiliului Europei, este format din ministrii de externe ai statelor membre si este responsabil de monitorizarea punerii in aplicare a avizelor instantelor.
In plus, Tribunalul joaca un rol consultativ care ii permite sa pregateasca avize consultative. Acestea pot fi solicitate de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si pot aborda mai indeaproape un articol sau un anumit aspect al unei conventii pentru a contribui la interpretarea sensului acesteia.
Drepturile copilului si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului
Principalul tratat al Consiliului Europei privind drepturile omului, Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, nu mentioneaza in mod specific drepturile copilului.
Cu toate acestea, drepturile prevazute in Conventie se aplica copiilor si, de fapt, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a primit plangeri intemeiate pe incalcarea acestor drepturi in cazul copiilor (a se vedea mai jos). Vezi aici totul despre Consultanta-CEDO.ro.
In plus, a adoptat o serie de tratate pentru a proteja in mod specific drepturile copilului, care pot fi, de asemenea, invocate in cadrul Curtii Europene pentru a contesta incalcarea acestor drepturi:
Curtea a recunoscut, de asemenea, importanta Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului (CRC), afirmand ca “drepturile omului ale copilului, precum si standardele pe care toate statele trebuie sa le vizeze pentru ca toti minorii sa beneficieze de aceste drepturi, sunt specificate in Conventia Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului”.
Alte decizii ale Curtii Europene de mentionare a CRC pot fi gasite in baza de date a jurisprudentei CRIN numita “CRC in instanta”.
Revenind la efectele hotararilor de la Strasbourg, pe langa ceea ce am putea identifica drept consecinte imediate pentru reclamanti, aceste decizii genereaza un alt tip de efect amanat, dar la fel de puternic (uneori mai puternic), si anume ca functioneaza ca un fel de precedent pentru cazuri similare in statul parat, dar si in restul statelor parti la Conventie.
Informatii interesante despre aparitia drepturilor omului
Multi istorici sugereaza ca Imperiul Persan Ahemenid din Iranul antic a stabilit principii fara precedent ale drepturilor omului in secolul al VI-lea i.Hr. sub Cirus cel Mare. Dupa cucerirea Imperiului Neobabilonian in 539 i.Hr., regele a emis cilindrul Cirus, descoperit in 1879 si vazut de unii astazi ca primul document privind drepturile omului.
Cilindrul a fost legat de unii comentatori de decretele lui Cirus consemnate in Cartile Cronicilor, Neemia si Ezra, care afirma ca Cirus a permis (cel putin unora dintre) evrei sa se intoarca la patria lor de la lorCaptivitatea Babiloniana. In plus, a afirmat libertatea de a-si practica credinta fara persecutii si convertiri fortate.
Potrivit istoricului de arta Neil MacGregor, proclamarea libertatilor religioase depline in Babilon si in alte parti ale imperiului persan a fost o inspiratie importanta pentru drepturile omului de catre ganditorii proeminenti milenii mai tarziu, in special in Statele Unite.
In opozitie cu punctul de vedere de mai sus, interpretarea Cilindrului ca o „carta a drepturilor omului” a fost respinsa de alti istorici si caracterizata de altii drept propaganda politica conceputa de regimul Pahlavi.
Istoricul german Josef Wiesehöfer sustine ca imaginea lui „Cyrus ca campion al politicii ONU privind drepturile omului… este la fel de mult o fantoma ca si umanul si luminatul sah al Persiei”, in timp ce istoricul Elton L. Daniel a descris o astfel de interpretare ca fiind „mai degraba anacronica” si tendentioasa. Cilindrul se afla acum in British Museum, iar o replica este pastrata la sediul Natiunilor Unite.
Multi ganditori evidentiaza conceptul de cetatenie care incepe in primele poleis ale Greciei antice, unde toti cetatenii liberi aveau dreptul de a vorbi si de a vota in adunarea politica.