
Stomatologie estetica sau estetica dentara – o ramura a stomatologiei care este preocupata de aspectul functional, dar mai ales de cel estetic. Estetica dentara nu este doar o stiinta extrem de dezvoltata astazi, ci si o adevarata arta in mainile dentistului si a tehnicianului dentar, acea combinatie fara de care acest camp dentar nu ar putea exista.
De asemenea, este o carte de vizita nu numai dintre cele doua mentionate mai sus, dar mai ales a pacientului, caruia ii completeaza aspectul si ii confera incredere. Acest lucru este posibil prin anumite lucrari manuale care pot fi simple si efectuate in timp scurt, dar foarte complexe, si a caror realizare necesita mai multe sesiuni. Prin estetica dentara obtinem zambete stralucitoare si fermecatoare cu o mare naturalete.
Traim intr-o lume in care primele impresii conteaza foarte mult? Absolut! Atunci de ce sa nu zambesti cu incredere indiferent de situatie? Zambetul atractiv sporeste atractia pe care o putem avea asupra celorlalti. Acest aspect este prezentat de numeroase studii. Acestea sunt avantajele pe care le ofera astazi stomatologia cosmetica.
Exista diferite tratamente pentru imbunatatirea esteticii dentare, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom vedea care sunt acestea.
Furniruri dentare
Furnirurile dentare sunt solutia perfecta pentru cei care cauta estetica dentara pentru a imbunatati aspectul zambetului, fie printr-un fel de complex, fie pentru ca vor sa-si imbunatateasca zambetul.
Furnirurile sunt alegerea ideala in multe situatii in care dintele original are o culoare inchisa, forme neregulate, dinti fracturati, goluri intre dinti, pozitie proasta sau pete de suprafata usoare. Furnirurile va permit sa alegeti forma si culoarea dorita pentru dinti, creand dinti perfecti. Acest tratament stomatologic cosmetic este foarte simplu: o foaie de compozit sau portelan este asezata pe dinte.
Furnirurile dentare sunt portiuni subtiri din portelan sau ceramica folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, oferind in acelasi timp rezistenta si rezistenta comparabila la smaltul dintilor naturali. Adesea, este materialul ales pentru cei care cauta sa faca modificari minore de pozitie sau sa schimbe forma, dimensiunea sau culoarea dintelui.
Furnirurile din compozite dentare sunt indicate pentru a respecta textura dentara maxima si pentru a obtine un design de zambet intr-o singura sesiune. Prepararea acestor furniere se realizeaza prin plasarea straturilor de rasini compozite care sunt modelate manual cu dintii in forma dorita. Mai mult, specialistul in stomatologie cosmetica este capabil sa foloseasca coloranti si culori, oferind asemanarea si mimica celorlalti dinti.
Toata aceasta tehnica necesita o mare dexteritate manuala si o parte artistica a specialistului pentru a efectua zambete complet naturale. Sunt mai economice decat furnirurile ceramice, dar sunt mai putin rezistente.
Furnirile din ceramica prezinta mai multe avantaje, printre care: sunt de lunga durata, culoarea ramane stabila in timp, sunt foarte rezistente iar culoarea lor se aseamana cu smaltul natural al dintilor.
Albirea dintilor
Albirea dintilor are rolul de a reduce nuantele dintilor pentru a face sa para mai usoara. Exista mai multe tehnici de albire a dintilor, iar una dintre acestea este tehnica de ambulatie.
La clinica se iau impresii ale celor doua arcade ale pacientului si se construieste o spaga. Acasa, noaptea, pacientul introduce gelul in strop si il pune in gura timp de opt ore. Cand pacientul se trezeste, ar trebui sa se spele pe dinti cu o pasta care contine acelasi agent de albire si sa se spele stropitul cu multa apa.
Durata tratamentului este de obicei de aproximativ 14 zile, dar depinde de sensibilitatea dintilor pacientului la tratament.
Coroanele dentare ceramice
Pentru a imbunatati armonia zambetului, tinand cont de valorile esteticii dentare, una dintre cele mai bune alegeri sunt coroanele dentare ceramice. Coroanele din portelan sunt solutii de acoperire dentare pentru intarirea dintilor raniti sau care trebuie consolidate. Uneori, coroanele ceramice servesc si ca tratament la alegere pentru a corecta problemele estetice ale dintilor.
Coroanele ceramice sunt un tratament stomatologic cosmetic, deoarece dintii de portelan de inalta calitate sunt recreati cu un rezultat excelent, la care li se poate oferi culoarea si aspectul dorit de pacient.
Coroanele dentare din zirconiu
In mod traditional, au fost folosite intotdeauna coroane de portelan cu fundal metalic pentru un plus de rezistenta, dar utilizarea aurului a provocat o linie intunecata pe dintii de ferastrau langa guma, care desmejoraba vizual coroana dentara.
Pentru a corecta aceasta problema de vedere, se folosesc in prezent coroane de zirconiu, un material care da coroane la fel de puternice ca metalul, dar acest efect nedorit este evitat, deoarece zirconiul este alb ca dintii. Un alt avantaj al zirconiului este ca este translucid la trecerea luminii, ca dintii naturali, care ofera o coroana ceramica completa senzatie naturala si, prin urmare, imbunatateste stomacul stomatologic cosmetic.
Coroana dentara ceramica nu este realizata complet in zirconiu, de fapt doar partea interioara este confectionata din acest material, partea exterioara este din ceramica. Combinatia acestor materiale ofera dinti de inalta rezistenta si o estetica care nu poate fi comparata cu alte tipuri de coroane dentare.