Glicemia se refera la concentratia de zahar sau glucoza din sange. In Statele Unite si in multe alte tari, este exprimata in miligrame pe decilitru (mg / dl). In multe dintre tarile europene, glucoza din sange sau zaharul se masoara si in milimol pe decilitru (mmol / dl). Aceste masuratori sunt denumite unitati SI.

Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai sangelui de masurat, deoarece nivelurile anormale pot provoca complicatii severe.

Controlul glicemic in organism este realizat prin mai multe mecanisme fiziologice. Cateva exemple despre cum fluctueaza si se controleaza nivelul zaharului din sange sunt prezentate mai jos:

  • Nivelurile de zahar din sange tind sa scada pana la cel mai scazut punct al diminetii, dupa o noapte de somn si, prin urmare, ore de repaus.
  • Dupa o masa, nivelurile de glicemie cresc, in timp ce carbohidratii sunt defalcati in glucide mai simple, cum ar fi glucoza, si sunt absorbiti din intestin in sange.
  • Nivelul glicemic scade dupa o perioada de exercitii severe cand glicemia este folosita ca sursa de energie pentru activitatea musculara.
  • Temperaturile extrem de scazute cauzeaza de asemenea consumul de zahar din sange, reducand astfel nivelul de glucoza din sange.
  • Nivelurile de glicemie sunt, de asemenea, afectate de procesul de gluconeogeneza, unde glucoza este produsa din surse non-carbohidrati, cum ar fi glicerina, acizii grasi si aminoacizii glucogeni.
  • Intr-o alta cale metabolica numita glicogenoliza, glicogenul din ficat este descompus pentru a elibera glucoza in sange.

Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai homeostaziei, deoarece glucoza este necesara pentru a furniza energia metabolica necesara pentru multe functii celulare. Mai multi hormoni importanti sunt implicati in reglarea glucozei din sange.

Unul este insulina, care promoveaza absorbtia de glucoza din celule atunci cand nivelul de glucoza este crescut. Altul este glucagonul, care are efectul opus si mareste nivelul glucozei din sange cand a scazut prea mult. Glucagonul promoveaza conversia glicogenului in ficat in glucoza, care este apoi eliberata in sange. Epinefrina ridica, de asemenea nivelul zaharului din sange, la fel ca si glucocorticoizii si hormonii steroizi.

Ei bine, acum ca ati aflat cateva lucruri de baza despre glicemie, este important sa cunoasteti in continuare si felul in care puteti afla informatii despre propria glicemie.

Pe Shopu.ro puteti gasi diferite aparate pentru a va masura glicemia, si puteti gasi de-asemenea teste pentru a va masura glicemia, iar in continuare veti afla mai multe detalii.

EasyTouch GC este un aparat special care a fost creat pentru masurarea glicemiei si a colesterolului, si este ideal pentru va putea monitoriza sanatatea. EasyTouch GC este usor de folosit, iar din acest motiv va poate scapa de drumurile lungi la policlinica sau spital, si de-asemenea va poate reduce costul analizelor. In plus, puteti afla rezultatul in cateva secunde, folosind doar o picatura de sange.

Aparatul ce determina glucoza, trigliceridele si colesterolul din sange Multicare IN este un alt dispozitiv util pe care il puteti alege de pe Shopu.ro. Din acest magazin online aveti posibilitatea de a achizitiona si teste de glicemie separat, teste pentru glucoza, teste pentru hemoglobina, sau diferite alte teste.