Termometrul este un instrument utilizat pentru a masura temperatura alimentelor, lichidelor sau gazelor cu ajutorul unei proprietati termometrice. Cuvantul termometru a aparut public in 1624 si este derivat din cuvintele grecesti θερμός, thermos, care inseamna “fierbinte” si μέτρον, metron, insemnand “masura”.
Masurarea temperaturii este importanta pentru productie, prelucrarea alimentelor, cercetarea stiintifica si practica medicala. Cele mai frecvente unitati de masura in aceste dispozitive sunt gradele Celsius, Fahrenheit si Kelvin.
Majoritatea oamenilor de stiinta folosesc grade Celsius, dar natiuni precum Statele Unite, Liberia masoara temperatura cu grade Fahrenheit. Scara Kelvin este cea mai utilizata in lumea stiintifica pentru a inregistra temperaturi mai precise. Este singura masura care include absenta totala a energiei termice cu temperatura sa de zero absolut. Cifrele utilizate in fiecare unitate de masura au o variatie semnificativa. De exemplu:
Punctul de inghet al apei in grade Celsius este 0, iar punctul de fierbere este de 100 de grade.
La grade Fahrenheit, punctul sau de inghet este de 32 de grade, iar punctul de fierbere este de 212 grade.
In cele din urma, apa ingheata la 273 de kelvini si fierbe la 373 de grade kelvin.
Inventia sa este creditata fizicianului si inginerului italian Galileo Galilei cand a experimentat in 1592 cu un pahar de sticla.
Schimbarea temperaturii din acest pahar a facut ca nivelul lichidului adaugat anterior sa se schimbe partial. Alti autori considera ca Heron din Alexandria ar trebui sa aiba recunoasterea inventiei sale, deoarece el a aratat ca expansiunea si contractia aerului intr-un tub partial inchis a facut ca pozitia interfetei apa-aer sa se deplaseze de-a lungul tubului. Datorita acestor contributii, termometrul a fost perfectionat de-a lungul anilor.
Vezi aici si alta aparatura medicala Tehno Farm.
Exista mai multe tipuri de termometre a caror proprietate termometrica variaza. De exemplu, termometrele cu coloane lichide, cum ar fi termometrele cu mercur din sticla, au un interval de masurare de la -37 la 356 °C. Cele de rezistenta electrica, cum ar fi termometrele digitale, masoara temperaturi intre -60 si 399 °C. Cele ale rezistentei auto, cum ar fi termocuplul, masoara de la -196 la 1093 de grade, iar cele ale modificarilor optice, cum ar fi pirometrul optic, reusesc sa aiba un interval de masurare intre 750 si 5000 ° C sau mai mult.
Tipuri de termometre
Exista mai multe tipuri de termometre destinate unor scopuri diferite.
Termometre lichide.
Acestea sunt cel mai frecvent tip utilizat pentru simplitatea, pretul si durabilitatea lor, plus ca sunt capabile sa masoare intervale largi de temperatura. Lichidul este concentrat intr-un tub etans de sticla cu gaz de azot care reprezinta restul volumului tubului respectiv. Mercurul este cel mai frecvent utilizat lichid in acest caz, dar etanolul indeplineste si functia.
Termometre cu mercur…
Cand caldura creste in mediu, lichidul se extinde in zona goala; adica urca tubul. Opusul se intampla atunci cand temperatura este scazuta, deoarece lichidul se contracta si se concentreaza in partea inferioara a tubului. De obicei, termometrele lichide masoara in Celsius si Fahrenheit.
Cele utilizate pentru a masura temperatura corpului unei persoane in caz de boala sau consultatie medicala, se numesc termometre maxime.
Cum functioneaza un termometru?
Un termometru este un instrument folosit pentru a masura temperatura. Puteti masura temperatura multor lucruri diferite cu un termometru, cum ar fi temperatura unei incaperi pentru a vedea cat de cald sau rece este, temperatura unei persoane pentru a spune daca este bolnava sau temperatura alimentelor pentru a verifica daca este gatit.
Temperatura este afisata in mod normal in grade Celsius, dar poate fi afisata si in Fahrenheit. Celsius si Fahrenheit sunt doua scale diferite pentru masurarea temperaturii.
Principalele tipuri de termometre sunt termometrele digitale noi, inclusiv termometrele cu infrarosu si termometrele mai vechi cu mercur.
Consultati informatiile de mai jos pentru o explicatie fantastica a modului in care functioneaza un termometru pentru copii!
Termometrele cu mercur arata ca niste tuburi de sticla sigilate, cu un lichid in interior si numere marcate pe lateral pentru a afisa temperatura. Lichidul se numeste mercur, care este perfect pentru masurarea temperaturilor deoarece se schimba foarte usor de la solid la lichid si este singurul metal care se afla in forma lichida la temperatura camerei. Mercurul are un punct de fierbere ridicat, astfel incat este potrivit pentru masurarea temperaturilor mai ridicate.
Cand varful termometrului cu mercur atinge materialul pe care il masoara, materialul conduce energia termica catre mercur.
Apoi mercurul se extinde pe masura ce se transforma intr-un lichid si incepe sa se ridice in tub.
Locul in care mercurul se opreste pe cantar este locul in care puteti face citirea temperaturii.
Chiar la indemana! Dar aceste termometre sunt eliminate treptat, deoarece mercurul este toxic daca termometrul se sparge.
Termometrele digitale folosesc un cip electronic de computer pentru a indica temperatura. Varful unui termometru digital este sensibil la caldura, astfel incat poate masura cu precizie temperatura si poate spune cipului computerului care este masurarea.
Deseori folosite pentru a lua citiri medicale, termometrele digitale sunt cea mai precisa modalitate de a testa temperatura cuiva pentru a vedea daca este bolnav.