Curatenia si dezinfectia intr-un spatiu public sau de productie ne poate da batai de cap. Nu este o munca usoara sa stai toata ziua cu mopul in bucatarie sau in baie, spaland dupa vaporii de grasime sau dupa resturile menajere scapate pe jos. Uneori, oricat ai spala, ai impresia ca dusumelele sau peretii au acelasi aspect si acelasi miros, fara a simti vreo schimbare in aerul respirat, care sa dea senzatia de prospetime si de igiena. Aceste lucruri sunt cu atat mai necesare in spatiile cu destinatie publice, unde normele de igiena sunt extrem de stricte, iar orice abatere poate conduce la sanctiuni severe din partea organismelor abilitate de control si chiar la inchiderea unitatilor.

Am vorbit de bucatarii, dar ce facem cu baile? Curatenia intr-o scoala sau gradinita, spre exemplu, trebuie facuta cu maxima exigenta, dat fiind faptul ca de aceasta depinde sanatatea copiilor nostri. Acelasi lucru este valabil insa si pentru alte comunitati, institutii publice sau private, unde accesul la toaleta sau la o bucatarie de serviciu este un lucru pe cat de comun, pe atat de supus riscurilor de tot felul. Astfel, in lipsa unei curatenii stricte si a dezinfectiei periodice, exista riscul dezvoltarii germenilor si raspandirii de microbi, care pot cauza boli grave, cu risc epidemiologic crescut. 

Acesta este motivul pentru care folosirea unor produse dezinfectante eficiente este mai mult decat indicata, in detrimentul unor solutii clasice, care, chiar daca le utilizam de mult timp, nu au acelasi grad de eficienta in a tine deoparte infectiile si microbii de tot felul.
In comunitatile sarace, inca se mai foloseste clorul la punga sau, in lipsa acestuia, chiar gazul, pentru dezinfectarea suprafetelor. Sunt solutii perimate, a caror eficienta, in afara de mirosul neplacut si intepator, nu prea este dovedita. Astazi insa, din fericire, exista produse special concepute pentru dezinfectia suprafetelor impermeabile, care le redau acestora prospetimea si curatenia, prin proceduri cat se poate de simple. Tabletele efervescente pe baza de clor au devenit extrem de uzuale in ultima perioada, acestea inlocuind cu succes solutiile pe baza de clor livrate in diverse recipiente sau chiar la punga. Dincolo de faptul ca acestea sunt usor de manevrat, tabletele efervescente au avantajul spatiului redus de depozitare, neexistand riscul scurgerii de lichid, prin provocarea unor neplaceri si mai mari decat simpla mizerie. Acestea se dizolva in apa, in cantitatile prescrise pe ambalaj sau pe prospect, dupa care solutia se aplica pe suprafata de lucru. In functie de necesitati, cutiile pot contine pana la 300 de astfel de tablete, cu utilizari dintre cele mai diverse.

Aici, trebuie mentionat ca tabletele efervescente pe baza de clor sunt compatibile cu detergentii, astfel ca dezinfectia se poate face in acelasi timp cu spalarea suprafetelor. In plus, acestea pot fi flosite inclusiv la albirea tesaturilor, fara a le ataca sau distruge in vreun fel. In orice caz, ar trebui evitata aplicarea solutiei ca inalbitor pentru tesaturile din lana sau matase, cum, de altfel, este recomandat si in cazul altor produse.