Cand spui culturi de calitate, te referi la culturi care ofera o crestere de calitate intr-un sol fertil si bine hranit. Mulciul este tocmai acel ingrasamant alcatuit din paie, deseuri vegetale, frunze si rumegus de care solul are nevoie pentru a oferi plantelor hrana de care au nevoie.

Productia de folii mulcire este un produs relativ nou in Romania, dar a castigat rapid popularitate printre legumicultori. Am putea spune chiar ca o buna parte dintre agricultori nu-si mai pot imagina infiintarea culturilor fara folie mulcire. Peliculele de mulcire sunt deosebit de benefice pentru legumicultori, deoarece ajuta la prevenirea eroziunii solului si a scurgerii apei. De fapt, un numar bun de agricultori au inceput chiar sa foloseasca folii mulcire ca modalitate de a-si imbunatati randamentul.

Beneficiile unei folii mulcire sunt numeroase, inclusiv obtinerea de recolte timpurii si sanatoase, mentinerea umiditatii solului la niveluri optime, prevenirea inghetului, protejarea plantelor de schimbarile climatice si reducerea costurilor. O folie mulcire este perfecta pentru legumele iubitoare de caldura, cum ar fi ardeii, rosiile, porumbul si vita de vie.

Folia de pe aceasta bucata de plastic ofera solului temperatura de care are nevoie, protejandu-l in acelasi timp de radiatiile solare si de temperaturile toride. Sub o folie mulcire, solul nu se va supraincalzi, asa cum ar face-o sub o folie transparenta. In plus, il va proteja de cresterea buruienilor si de eroziune.

Daca folia poate mentine solul la o temperatura minima de 10 grade Celsius in aprilie. Se recomanda evitarea foliei in gradinile umbroase sau umede. In plus, evita utilizarea foliei in solariile in care pot aparea rozatoare sau melci.

Pelicula neagra de mulcire absoarbe majoritatea razelor ultraviolete si infrarosii si apoi le transfera in sol sub forma de caldura. Acest produs este extrem de eficient pentru culturile expuse la supraincalzirea solului si, impreuna cu lucrarile de cultivare si nivelare, culturile se vor bucura de o crestere rapida si sanatoasa.

Cum se utilizeaza o folie mulcire?

Poate fi aplicata manual, desfasurata pe un teren plan; se taie in forma de cruce in locul unde va fi plantata cultura si se acopera marginile foliei cu pamant. De asemenea, folia poate fi aplicata mecanic, caz in care se vor folosi instrumente speciale de aplicare.

In prezent, folia mulcire neagra ramane cea mai utilizata de cultivatori, avand un bun raport calitate-pret.

Pe de alta parte, pelicula transparenta absoarbe foarte putin din radiatia solara, asigurandu-se ca 85-95% din aceasta este transmisa catre sol.

In timpul zilei, temperatura solului la o adancime de 10 cm poate fi cu 4-5°C mai mare decat in solul gol. Acesta este motivul pentru care folia transparenta este utilizata pentru culturile de sezon sau de iarna (de exemplu, salata), asigurand o perioada de productie mai scurta, deoarece temperatura solului este foarte importanta pentru asimilarea substantelor nutritive de catre plante.

Instalarea unei folii mulcire trebuie facuta cu atentie, tinand cont de anumite reguli.

Folia trebuie sa fie bine intinsa si sa nu fie miscata de vant si curenti de aer.

In zilele calduroase, suprafata foliei negre poate atinge temperaturi ridicate, iar un contact bun intre folie si sol este esential pentru a transfera aceasta temperatura la sol.

De asemenea, suprafata solului trebuie sa fie cat mai plana posibil pentru a evita formarea unor pungi de aer sub folie, care pot arde plantele tinere.

Plantele si soarele

Tot ce trebuie sa faceti este mergeti la  o mica plimbare prin proprietatea dvs. la fiecare cateva ore, timp de o zi sau doua. Iesi dimineata devreme, cand afara este frumos si lumina, si din nou la mijlocul diminetii, dupa-amiaza devreme, la mijlocul dupa-amiezii, seara devreme si cu o ora inainte de apusul soarelui. Scopul tau este sa observi care zone sunt insorite si care sunt umbrite. Faceti fotografii (dar nu folositi blitul!) si tratati-l ca pe un safari in natura. Este destul de interesant sa urmaresti cum se misca soarele prin curtea ta, iar aceste informatii pot fi, de asemenea, utile pentru planificarea caracteristicilor peisajului, cum ar fi terase si pergole!

Desigur, toate aceste principii se aplica si plantelor tale de apartament. Plantele de interior, la fel ca toate celelalte plante, au nevoie de suficienta lumina pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, este putin mai complicat in interior sa oferi plantelor cantitatea potrivita de lumina. Regula de baza este ca cele mai insorite locatii din casa ta sunt ferestrele orientate spre sud. Cele mai solicitante plante din casa ta le vor placea cel mai bine acest loc.

Urmatoarele cele mai bune ferestre pentru expunerea la soare sunt ferestrele dvs. orientate spre est. Majoritatea plantelor de apartament se vor descurca grozav langa aceste ferestre .

Plantele care necesita lumina „indirecta” se dezvolta in apropiere, dar nu chiar langa ferestrele orientate spre sud sau spre est. De exemplu, un semineu care este langa fereastra, dar care nu este lovit de raze directe.

Daca o planta este toleranta la umbra mai profunda, cum ar fi plantele de cauciuc sau plantele ZZ, se vor descurca bine intr-o camera cu o fereastra orientata spre nord sau spre vest.

Daca nu va puteti desparti de planta, dar pur si simplu nu aveti lumina soarelui pentru ea (de exemplu, intr-un apartament orientat spre nord), puteti completa si lumina soarelui cu o lumina de crestere. Acestea nu sunt un inlocuitor total pentru soare, dar sunt utile pentru plantele care nu sunt atat de fericite pe cat ar putea fi.