Certificarea diferitelor sisteme de management este o tendinta ascendenta in randul companiilor. Ei cauta sa se bucure de beneficiile certificarii, care sunt vitale pentru consolidarea oportunitatilor comerciale si de management ale companiei. Cunosti tipurile de certificate ISO pentru care poti opta?
Certificarea sistemelor de management
Certificatele sunt documente care sustin veridicitatea unui fapt. In acest caz, atunci cand avem de-a face cu certificarea ISO, acestea garanteaza in mod fiabil ca un anumit standard ISO este respectat, ca standardele sunt implementate corect.
Atunci cand o companie are certificarile relevante, aceasta difera de concurenta din acelasi sector. Aceste certificate sunt dovada ca ne confruntam cu o companie competenta si de incredere, astfel incat cifra de afaceri va fi afectata pozitiv.
Noi te ajutam sa ai la dispozitie toate certificarile si documentele necesare.
Detinerea iso sau a altor certificate permite companiilor sa realizeze strategii mai competitive si mai ambitioase. Aceasta inseamna ca societatea in general si economia in special beneficiaza de acest impuls.
Beneficiile certificarii
Beneficiile derivate din certificarea documentelor conform standardelor ISO se vad in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.
✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata fata de clienti si societate in ansamblu.
✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientata spre imbunatatirea continua.
✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.
✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul petrecut pentru aceasta sarcina.
✦ Companiile care au certificarile relevante, dobandesc caracteristica unei companii fiabile si independente.
✦ Cresterea cifrei de afaceri derivata din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO.
Tipuri de certificate si caracteristici ISO
In functie de nevoile unei companii, veti fi interesat sa fiti certificat intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata in care opereaza, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.
Trebuie amintit faptul ca certificatele de standarde ISO sunt complet voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a demonstra adaptarea lor la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate prin care acestea sunt mai apreciate in cadrul sectorului lor.
Certificate ISO de management al calitatii
Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pe care un sistem de management al calitatii trebuie sa le indeplineasca. Acest certificat ISO 9000 asigura faptul ca compania se angajeaza sa mentina standardele de calitate in conformitate cu standardul. In acest fel, bunurile sau serviciile dumneavoastra vor avea teste care certifica calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatirea continua.
Certificate ISO de management de mediu
Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a sistemului de management de mediu. Interesul pentru ingrijirea si respectul mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza incidentei schimbarilor climatice. Detinerea certificatului ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are fata de mediu, incearca sa-l respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.
Certificat ISO 5001: in ciuda faptului ca este un sistem de management ceva mai putin popular decat cel anterior, este inca un standard ISO foarte relevant. Sistemul de Management al Energiei este esential pentru a se asigura ca compania utilizeaza in mod responsabil energia in timpul procesului sau de productie, fiind directionata catre atingerea eficientei energetice.
Certificate ISO de risc si siguranta
Certificat ISO 27001: Acest standard se refera la sistemele de management al securitatii informatiilor. Detinerea acestui certificat asigura ca nu va fi comisa nicio neglijenta in ceea ce priveste securitatea si ca sunt indeplinite toate cerintele legale derivate din manipularea informatiilor.
Certificat ISO 22301: este garantat ca sistemul de management al continuitatii afacerii este implementat corect. Adoptarea acestui standard ISO asigura faptul ca compania a identificat potentialele amenintari la care este expusa si modul de consolidare a propriei capacitati. In acest fel, probabilitatea ca integritatea afacerii sa fie compromisa si, in cazul in care este afectata, sa stie sa reactioneze in mod corespunzator si sa minimizeze daunele care pot aparea. Acesta este unul dintre certificatele de masurare a calitatii ISO care au crescut cel mai mult in ultimii ani din cauza crizei economice.
Certificat ISO 39001: se refera la masurile care trebuie stabilite pentru a avea siguranta necesara traficului rutier. Certificarea ISO 39001 arata eforturile depuse de companie si interesul pe care il prezinta pentru reducerea mortalitatii pe sosea si pentru cresterea sigurantei rutiere in cadrul companiei.
Avantajele certificarii ISO
Satisfactia clientilor ca obiectiv principal al strategiei de afaceri
Acesta este unul dintre principalele beneficii ale unei certificari ISO. Organizatia inceteaza sa se concentreze pe produs/serviciu si il orienteaza pe client. Pentru a actiona corect, este necesar sa-l cunoastem profund, sa stim ce il motiveaza, care sunt asteptarile sale, stilul sau de viata, comportamentul sau, opiniile sale…