Varicele arata, in cele mai multe cazuri, ca niste dungi albastrui, uneori iesite in evidenta, aflate pe piele. Acestea se localizeaza in majoritatea cazurilor pe picioare. Venele umflate si vizibile – uneori inconjurate de capilare denumite vene paianjen – sunt catalogate drept varice superficiale.
Desi pot fi dureroase si deloc estetice, acestea de obicei sunt inofensive. Cand sunt inflamate, ele devin sensibile la atingere si pot ingreuna circulatia, sau chiar sa duca la umflarea glenelor, mancarimi ale pielii si dureri la nivelul piciorului in cauza.
In afara retelelor de vene care pot fi observate sub piele, picioarele prezinta si o retea de vene interioare, profunde. In foarte rare cazuri, o vena interioara a picioarelor devine varicoasa. Venele varicoase profunde nu sunt de obicei vizibile, dar pot provoca umflarea piciorului sau dureri si se pot forma cheaguri de sange.
Varicele sunt o afectiune relativ frecventa, iar pentru multe persoane sunt o trasatura de familie. Femeile au cel putin de doua ori mai multe sanse decat barbatii sa le dezvolte.
Simptomele varicelor
Semnele pe care s-ar putea sa le prezentati sunt:
Venele de pe picioare devin proeminente, de culoare violet inchis sau albastru.
Venele care apar sunt adesea lungi si rasucite pe picior, ca niste funii.
Cand apar semne si simptome dureroase, acestea pot include:
– O senzatie de durere sau de greutate in picioare.
– Senzatie de arsura, crampe musculare sau edeme la nivelul gambelor.
– Durere care se inrautateste daca stati prea mult in picioare.
– Senzatie de mancarime in jurul uneia sau a mai multor vene
– Decolorarea pielii in jurul venelor varicoase
– Venele care arata ca o panza de paianjen, sunt similare cu varicele, dar sunt de dimensiuni mai mici. Venele de acest tip se gasesc mai aproape de suprafata pielii si sunt adesea de culoare rosie sau albastra.
Venele panza de paianjen apar pe picioare, dar pot fi gasite si pe fata. Ele au dimensiuni variate.
Ce provoaca varicele?
Pentru a realiza circulatia sangelui bogat in oxigen, din plamani catre toate partile corpului, arterele au straturi de muschi, numit tesut elastic. Pentru a impinge sangele inapoi la inima, venele se bazeaza in principal pe muschii din jur si pe o retea de valve unidirectionale.
Pe masura ce sangele curge printr-o vena, supapele asemanatoare unei cupe se deschid alternativ pentru a permite trecerea sangelui, apoi, apoi se inchid pentru a preveni scurgera sangelui.
In cazul venelor varicoase, valvele nu functioneaza corect, permitand sangelui sa se acumuleze in vena. Muschii nefunctionand corespunzator, nu mai au capacitatea de a impinge sangele eficient.
In loc sa existe fluxul sanguin, de la o valva la alta, sangele continua sa se acumuleze in vena, crescand presiunea venoasa si probabilitatea de congestie, provocand in acelasi timp venele sa se umfle si sa se rasuceasca. Deoarece venele superficiale au mai putin suport muscular decat venele profunde, acestea sunt mai susceptibile sa devina varicoase.
Orice afectiune care pune presiune mare pe picioare sau pe abdomen, poate duce la varice. Cele mai des intalnite cazuri de varice sunt cele cauzate de sarcina, obezitate si prea mult timp petrecut stand in picioare. Constipatia cronica si in cazuri rare, tumorile, pot provoca si ele vene varicoase.
Sedentarismul contribuie si el la formarea varicelor, deoarece muschii nu sunt stimulati si nu ofera suport pentru pomparea eficienta a sangelui in vene.
Riscul de a dezvolta varice creste, de asemenea, pe masura ce venele slabesc, odata cu inaintarea in varsta.