În urmă cu câteva zile, publicam pe blog un articol în care vorbeam despre vernisajul fotografic “Oradea în perioada comunistă“. Timpul a trecut, fireşte, pe sub nasul nostru, expoziţia s-a deschis în prima filială programată să se întâmple acest lucru, iar astăzi am să vă atrag atenţia asupra unui alt proiect inedit.
M-am bucurat când colega mea de la cursul online organizat de către Universitatea Stanford, Amelia Gheorghiţă, m-a contactat pentru a mă întreba dacă aş dori să contribui la popularizarea activităţii în care este implicată momentan. A fost de ajuns să-mi spună că este vorba de o acţiune de ordin cultural şi că vizează România. Sunt două mari slăbiciuni de-ale mele, aşa că dacă de acum înainte aveţi noutăţi din cele două sfere, nu ezitaţi să mă contactaţi.
În sens restrâns (să pornim în consideraţii ştiinţifice, zic), proiectul “Distracţii în comunism” vizează colectarea unor contribuţii din partea românilor care au trăit în perioada comunistă, pentru a le organiza într-un volum colectiv, coordonat de către scriitorul Dan Lungu, alături de Maria Galan şi Amelia Gheorghiţă.
În sens larg, proiectul îşi propune să adune mărturii de tot felul de la locuitorii României, care şi-au petrecut o parte din viaţă în perioada 1948-1989. Aceste mărturii pot avea formate precum:
poveste despre o întâmplare cu iz cultural, muzica pe care o ascultaţi atunci;
Istorisire despre cărţile pe care le citeaţi, poate că aţi stat la coadă la librării sau poate că aţi reuşit să spargeţi barierele regimului şi aţi avut acces la “opere interzise”;
detalii despre filmele pe care le vedeaţi; poate aţi cumpărat bilete la suprapreţ pentru a urmări producţiile dragi;
întâmplări despre micile acte de curaj pentru a pune mâna pe un disc;
naraţiune despre participarea la “Serbările Scânteii Tineretului”;
detalii de culise despre concertele din cadrul Cenaclului Flacăra;
descrierea obţinerii unui buletin de Bucureşti în condiţii de pseudo-îndrăgosteală;
modul de a face timpul să treacă mai repede când stăteaţi la coadă;
şofatul maşinii în duminica potrivită numărului de înmatriculare;
Cel mai important aspect din relatare este cel cultural. Autorii îşi doresc să privească intrinsec viaţa românilor de pe atunci şi să scoată în evidenţă micile plăceri ale cetăţenilor ţării noastre. Căci, ştim cu toţii că orice perioadă nu viaţa unei persoane sau a unei ţări nu înseamnă doar gust amar.
Acum că v-aţi decis să povestiţi mai multe (şi eu cu siguranţă, am s-o invit pe mama să-mi istorisească tinereţea ei), trebuie să ţineţi cont de următoarele:
a) intervenţiile se trimit până la data de 15 martie 2013;
b) trebuie menţionată perioada în care se întâmplă acţiunea (anul îndeosebi) pentru o mai bună încadrare cronologică;
c) e de preferat să spuneţi vârsta din momentul respectiv precum şi ocupaţia pe care o aveaţi;
d) istorisirile se trimit pe adresa de e-mail
Un detaliu foarte important e faptul că toate intervenţiile selectate vor fi publicate într-o antologie, iar aceasta va apărea la o editură cunoscută. Organizatorii ne vor da mai multe detalii pe măsură ce ne vom apropia de momentul respectiv.