Ingrijirea de zi ar trebui sa fie o experienta minunata pentru copil si pozitiva pentru dezvoltarea lor intelectuala si sociala.
Varsta cea mai recomandata pentru a incepe cresa ar fi intre 18 si 24 de luni. Copiii peste 18 luni sunt mai autonomi, merg singuri, se exprima verbal si se bucura de contactul cu alti copii de aceeasi varsta.
In multe ocazii, nevoile de munca ale parintilor avanseaza inceperea gradinitei sau a cresei. Nu este un lucru rau sa inceapa atunci cand copilul este mai mic si parintii nu ar trebui sa se invinovateasca pentru asta. Pur si simplu trebuie sa faci o alegere buna si sa alegi o gradinita care sa indeplineasca toate cerintele, astfel incat copilul sa se simta in largul sau.
Copiii care merg la gradinita pot fi favorizati de o mai mare dezvoltare a limbajului, de o mai mare autonomie si de o socializare mai mare, care ii poate ajuta atunci cand incep scoala la varsta de trei ani. Cartile pot fi de mare ajutor in acest sens.
Alegerea gradinitei
Este extrem de important ca gradinita sa inspire incredere parintilor, astfel incat acestia sa aiba liniste cand lasa copiii si sa plece de acolo cu cea mai mare liniste sufleteasca. Linistea parintilor este transmisa copilului. Inainte de a face alegerea, ar trebui sa vizitati gradinitele din apropiere (acasa, la locul de munca…), sa discutati cu echipa de management, sa aflati despre facilitatile si educatori, orarele, metoda educationala si activitatile oferite.
Este important de stiut ca in tara noastra exista o reglementare specifica privind aspectele legate de siguranta si igiena care trebuie respectate. Trebuie cunoscut numarul de copii pe care ii frecventeaza fiecare profesionist si daca exista intariri la pranz sau la somn.
Este convenabil ca gradinita sa aiba camere spatioase, unde copiii nu sunt supraaglomerati si se pot misca si se pot juca confortabil. Ar trebui sa fie un loc bine ventilat, iluminat cu lumina naturala si cu multi stimuli pentru copii: jocuri, desene decorative, jucarii. Ar trebui sa fie, pe scurt, un loc placut, linistit si potrivit pentru cei mici. Este interesant faptul si daca ar avea un loc de joaca exterior unde copiii pot iesi sa se joace.
Faptul de a avea propria bucatarie este foarte pozitiv, deoarece mancarea poate fi gatita in orice moment si adaptata in functie de nevoile copiilor.
Trebuie sa existe un program care sa se potriveasca nevoilor de lucru ale parintilor, iar centrul trebuie sa aiba o planificare a ceea ce se va face cu cei mici in timpul zilei: mic dejun, activitati, psihomotoritate, mancare, somn, joaca si gustare, de exemplu.
Relatia gradinitei cu familia trebuie sa fie fluida si tot ce s-a intamplat trebuie raportat zilnic: cum a mancat copilul, ce stare de spirit a avut, daca a existat vreo problema… Gradinita trebuie sa lase parintii in incinta atunci cand lasa copilul si il preiau; trebuie sa existe o relatie transparenta cu parintii.
Este interesant de stiut daca in centru colaboreaza un medic pediatru sau psiholog care supravegheaza dezvoltarea celor mici si poate alerta educatorii si rudele cu privire la orice problema in dezvoltarea emotionala a copilului.
Avantajele mersului la gradinita
Mersul la gradinita este un pas important pentru tine si copilul tau. Gradinita ofera copiilor abilitati de viata si oportunitati de a avea succes in toate domeniile de dezvoltare, punand o baza solida pentru calatoria lor educationala.
Gradinita ofera copiilor experiente de crestere si dezvoltare prin joaca si interactiune. De asemenea, le permite copiilor sa devina elevi increzatori intr-un mediu sigur si sustinut, oferind un cadru de apartenenta, de a fi si de a deveni.
Gradinita extinde cunostintele si conexiunea copiilor despre ei insisi, familie, cultura, mediul lor si comunitatea mai larga.
Programele de gradinita sunt concepute pentru a extinde dezvoltarea copilului dumneavoastra in domenii cheie.
Copiii au un puternic simt al identitatii devenind independenti si li se ofera oportunitati de a-si explora sentimentele si relatiile cu ceilalti.
Copiii sunt conectati si contribuie la lumea lor , invatand despre mediul lor, culturile si mostenirea altora.
Copiii au un puternic sentiment de bunastare, fiind implicati in activitate fizica, practica de invatare si rezilienta si oferindu-le oportunitati de a consolida abilitatile de luare a deciziilor.
Copiii sunt elevi increzatori si implicati acolo unde sunt provocati si inspirati sa investigheze si sa exploreze.
Copiii sunt comunicatori eficienti in care copiii sunt cufundati si implicati in limbaj cu o gama larga de contexte si materiale.
Pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, ei devin mai curiosi de lumea din jurul lor – si sunt motivati sa invete si sa exploreze. Acesta este un moment important pentru a le sustine curiozitatea expunandu-i la cat mai multe oportunitati de invatare. Programele de gradinita sunt cruciale pentru copiii din primii ani de copilarie pentru a stimula cresterea si dezvoltarea creierului, indrumandu-i pe copii sa invete in propriul ritm si sa fie cel mai bine pregatiti pentru urmatorul pas de a merge la scoala.