Toata lumea tranzactioneaza astazi Bitcoin. Numele monedei virtuale inventate in urma cu aproape un deceniu este astazi pe buzele tuturor, chiar daca unii au auzit pentru prima oara de ea. De ce este insa toata lumea interesata de acest subiect? Este Bitcoin semnalul unei noi ordini mondiale, menite sa reaseze din temelii sistemul bancar? Sau poate, dimpotriva, este doar o bula financiara care la un moment dat se va sparge, lasandu-i pe multi cu buza umflata.

Deocamdata, traim in prezent cand vorbim despre cel mai mare pret Bitcoin din istoria, cunoscuta criptomoneda ajungand astazi la un pret care depaseste 10 mii de dolari americani. Este un salt fabulos, daca ar fi sa analizam nu neaparat pretul de referinta de la inventarea sa, in anul 2009, ci pe cel din urma cu doi sau trei ani, cand nimeni nu credea intr-o explozie atat de spectaculoasa a cursului.

Cum efectuez o tranzactie Bircoin

Avand in vedere pretul exorbitant atins de moneda in discutie, tot mai multi oameni se gandesc acum sa tranzactioneze Bitcoin, in speranta ca vor specula acest trend pentru a castiga ceva bani in plus. Nu este nicio rusine daca nu va pricepeti la asta, intrucat nu va trebuie cine stie ce formalitati si nici documentatii stufoase. Tot ceea ce aveti nevoie este o informare temeinica despre acest fenomen, cu toate implicatiile lui.

Fara conturi, fara monede in fizic

Curiozitatea cea mai mare o constituie faptul ca Bitcoin nu exista in realitate nici pe hartie, nici in vreo moneda si nici macar in conturile posesorilor acesteia. Practic, am putea spune ca Bitcoin este moneda perfect virtuala. Nu degeaba i se spune criptomoneda, aceasta nefiind altceva decat un cod numeric criptat, ce nu poate fi dezlegat decat de cei care l-au creat.

Prin urmare, nu vom gasi despre Bitcoin nici conturi bancare, nici depozite si nici macare niste cifre care sa ateste numarul lor intr-un anumit cont. Tot ceea ce vom gasi este rezultatul tranzactiilor intre anumiti indivizi, acestea fiind inscrise intr-un registru electronic, denumit Blockchain. In principiu, aceste blockchain-uri sunt inregistrate la nivelul fiecarei tari, ele contorizand in permanenta tranzactiile efectuate.

Cum functioneaza atunci tranzactiile? Ele se fac intre indivizi bine definiti, prin operatiuni de vanzare-cumparare, aratand ca niste intrari si iesiri de sume, insa fara a le putea vedea valoarea. Aceasta poate fi vizualizata insa prin protocoalele de verificare complexe, prin care atat cumparatorul, vanzatorul, cat si o terta persoana, in speta asa-numitii „mineri”, care pun tranzactia in blockchain, pentru finalizare.

Fara chitante, fara comisioane

Marele avantaj la tranzactionarea de Bitcoin este ca aceasta nu presupune comisioane sau costuri ascunse, decat foarte rar. De asemenea, nu se elibereaza chitante, in acest sens mergandu-se pe incredere, conferita de verificarea tranzactiei in modul expus mai sus.