Multi sunt atat utilizatori casnici, cat si profesionisti care doresc sa cumpere o drujba sau sa o aiba deja, deoarece este un instrument utilizat pe scara larga in gradinarit, silvicultura si sarcini domestice; in special in intretinerea padurilor si gradinilor, taierea copacilor, taierea vegetatiei etc. In plus, odata cu sosirea iernii creste utilizarea sa de a taia lemne de foc pentru a incarca depozitul si, astfel, sa poata alimenta semineul sau soba pe lemne pentru a incalzi casa.

Si, dupa cum stim deja, pentru a indeplini aceste sarcini in cel mai bun mod posibil, este necesar sa avem o drujba adecvata care sa ne ofere toate garantiile, fiind capabili sa lucram eficient si in siguranta.
Pentru aceasta, astazi am pregatit un articol in care vom vorbi despre principalele chei de care trebuie sa tinem cont pentru a alege cea mai buna drujba pentru gradina noastra, pe langa faptul ca vorbim despre cele mai remarcabile marci de drujbe de pe piata.

GHID: Chei de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un drujba

  1. Lemn care urmeaza sa fie taiat si folosit in gospodarie

Lemnul pe care il vom taia si utilizarea pe care o vom da drujbei noastre sunt foarte importante. Nu este acelasi lucru sa taiem paduri moi si subtiri in gradina noastra decat sa taiem un copac.

De aceea, inainte de alegerea noastra, trebuie sa cunoastem utilizarea pe care o vom da si tipul de taieturi pe care le vom face, alegand o drujba suficient de puternica si cu o lama ascutita, suficient de lunga pentru a face taieturile pe care le avem de facut.

In acelasi timp, daca nevoile noastre sunt mai simple, cum ar fi taierea gradinii noastre, nu este necesar sa investim atat de multi bani intr-o drujba profesionala mare, dar cu siguranta va fi mai recomandabil sa facem rost de unele dintre cele mai ieftine drujbe de pe piata sau chiar de un taietor de gard viu.

  1. Tipuri de drujbe

In functie de tipul de motor, putem distinge trei tipuri de ferastraie: electrice, baterie si benzina.

  • Drujbe electrice:

O drujba electrica este un ferastrau alimentat de un motor electric care trebuie sa fie intotdeauna conectat la o priza de alimentare.
Aceste drujbe electrice poarta de obicei un cutit de 35/40 cm in diametru si sunt indicate pentru taierea lemnului de esenta moale cu diametrul de pana la 20 de centimetri.

  • Motoferastraie alimentate cu baterii:

Un ferastrau cu lant alimentat cu baterii este un ferastrau alimentat cu baterii, de obicei de 18 pana la 36 volti, care ne ofera o manipulare foarte usoara si permite efectuarea taierilor fara a fi nevoie sa fim conectati continuu la reteaua electrica.
Autonomia sa este durata bateriei si asta va depinde de aceasta.
Acest tip de ferastraie sunt din ce in ce mai utilizate datorita avansului mare in ceea ce priveste puterea si durata de viata a bateriei.

Diferenta dintre drujbele fara fir, cu fir si cu benzina

Mai intai, trebuie sa stiti ce tip de ferastrau cu lant ar trebui sa cautati. Fiecare are avantaje si dezavantaje, deci merita sa alegeti tipul potrivit de drujbe pentru sarcinile tipice pe care doriti sa le faca.

  • Benzina – De obicei cel mai rapid si mai puternic tip, deci o alegere buna pentru cei cu o multime de busteni de taiat, plus ca nu aveti nevoie de un cablu de alimentare. Cu toate acestea, sunt zgomotoase, au nevoie de multa intretinere si nu sunt cele mai ecologice.
  • Electric cu cablu – tind sa fie mai silentioase, mai usor de intretinut si mai ieftine decat alte tipuri. Cu toate acestea, le poate lipsi puterea modelelor pe benzina, va trebui sa stati aproape de o priza de curent si exista riscul de a putea taia accidental cablul de alimentare.
  • Fara fir – Portabilitatea benzinei cu confortul electric, dar exista unele dezavantaje. Este posibil ca durata de viata a bateriei sa nu fie suficienta pentru nevoile dvs., plus ca acestea pot fi scumpe si va trebui sa asteptati ca bateria sa se reincarce daca nu mai are energie.

Puteti economisi bani pe un ferastrau cu lant fara fir daca aveti deja o baterie

Ferastraiele cu lant fara fir au baterii puternice care pot costa aproape la fel de mult ca aparatul in sine. Vestea buna este ca este posibil sa puteti utiliza o baterie pentru toate instrumentele fara fir (cu conditia sa fie de la aceeasi marca).

Verificati bine atunci cand cumparati pentru a va asigura ca stiti ce este inclus in pret. Daca combinatia cu ferastraul cu lant si baterie este mai ieftina decat cumpararea fiecaruia separat, s-ar putea sa merite sa mergi. Puteti folosi oricand bateria suplimentara ca rezerva pentru momentul in care bateria principala este incarcata.