Astăzi m-am lungit cu vorba la istorie. Aşa cum fac de obicei. Nu mă pot abţine să le spun copiilor doar lucrurile pe care le găsesc în manual. Aşa cum nu-mi prea place să dictez la această materie. Simt nevoia unui dialog continuu, chiar dacă mă mai întreabă câteodată lucruri care nu au legătură cu subiectul discuţiei noastre, gen “Dacii aveau Facebook?”.
Mai în glumă, mai în serios, istoria a fost şi rămâne una din disciplinele mele preferate. Niciodată nu poţi şti prea multe şi când crezi că aflat aproape totul despre un eveniment sau o personalitate, găseşti nişte surse care-ţi indică faptul că mai trebuie să scotoceşti în negura vremii.
Am vorbit despre Alexandru Ioan Cuza şi de realizările sale profesionale. Ei făcuseră cunoştinţă cu dânsul în cadrul orelor de limba română, când am discutat despre Unirea din 1859, dar acum am avut prilejul necesar pentru a aborda problematica la 360 de grade. Aşa mi-a venit ideea unei diagrame Venn, care să includă asemănările şi deosebirile dintre domnitorul României Mici şi Napoleon Bonaparte. Am observat că au un spirit de observaţie foarte bun şi sunt atenţi la detalii.
Aşa că am mutat discuţia în alt unghi. Unul care-mi place deosebit de mult: spectrul personal. I-am întrebat ce calitate de-a lor ar fi esenţială pentru a fi aleşi în fruntea unei ţări, iar răspunsurile au fost pe cât de inteligente, pe atât de mature. Au o medie de 11 ani şi cu toate acestea, gândesc mult mai bine decât majoritatea liderilor politici pe care-i avem.
Astfel, am aflat următoarele:
Inteligenţa, deoarece trebuie să ştii multe lucruri despre ţara ca s-o poţi conduce;
Să fii un bun strateg, fiindcă dacă se întâmplă vreun lucru rău în ţară, cum ar fi un război, este de datoria ta să ai grijă de oamenii care te-au ales;
Să ştii cum se face un plan; nu poţi conduce o ţară fără să nu ai un plan, pentru că dacă greşeşti apoi, va fi din cauză că n-ai ştiut să previi acest lucru de la început;
Să fii blând, pentru că prin blândeţe poţi să-i faci pe oameni să-ţi fie prieteni;
Să fii prietenos şi să ştii să asculţi atunci când îţi vorbeşte cineva;
Să ştii cum să comunici;
Să ai încredere în tine şi în ceilalţi;
Să îţi iubeşti ţara;
Să fii sincer;
Să fii curajos; să nu-ţi fie frică de încercările prin care va trebui să treci.
Acestea sunt doar o parte din răspunsurile primite. Acestea sunt gândurile unor copii de ciclul primar în legătură cu portretul unui conducător.
E atât de simplu să fii un model în ziua de azi. Şi totuşi oamenii se complică.