Tot mai multe persoane au inceput sa se intereseze in ultima perioada despre consumul fructelor de aronia. S-a descoperit ca acestea pot avea proprietati de-a dreptul miraculoase pentru sanatatea umana, cu rezultate verificate mai ales in cazul unor maladii grave, precum cancerul.
Putini stiu insa ce este aronia si cum se poate consuma acest fruct, relativ nou pe piata din Romania. In primul rand, acesta este foarte bogat in antioxidanti, cu rol esential in reglarea metabolismului si a digestiei.
De asemenea, fructele de aronia sunt recunoscute pentru continutul bogat in fier si in vitamina C, contribuind astfel din plin la cresterea imunitatii si a intaririi sistemului osos si limfatic.
Nu in ultimul rand, prin aportul ridicat de fibre alimentare, aronia contribuie la reducerea constipatiei si la reglarea tranzitului intestinal, prevenind in acest mod unele boli grave ale aparatului digestiv.
Cum se consuma insa fructele de aronia si cum este mai bine sa le achizitionam? In stare proaspata? Preparate termic? Iata doar cateva optiuni, pe care vi le vom prezenta in randurile ce urmeaza.
Fructe consumate in stare proaspata
In principiu, orice fruct este cel mai bine sa fie consumat in stare proaspata. Asa cum un mar sau un strugure se consuma dupa ce sunt culese din mediul lor natural, tot asa si fructele de aronia este preferabil sa fie consumate proaspete, dupa ce au fost recoltate de pe arbusti.
In stare proaspata, acestea isi pastreaza toate calitatile pentru care au fost atat de mult recomandate de nutritionisti, dar in special vitamina C, carotenul si antioxidantii atat de necesare organismului.
Insa, cum fructele in stare proaspata au un grad mai mare de perisabilitate si nu pot fi gasite atat de usor, la moda este acum sucul de aronia. Acesta este indicat a fi consumat presat la rece, fara adaosuri de conservanti sau coloranti, asa cum intalnim in majoritatea sucurilor din comert.
Astfel, exista astazi producatori care ofera suc proaspat din aronia, imbuteliat aseptic, tehnicile speciale de presare si ambalare facand astfel sa creasca si perioada de valabilitate.
Gemuri si compoturi
Nu in ultimul rand, aronia poate fi folosita cu succes la prepararea unor delicioase dulceturi si compoturi, continutul bogat in glucide si zaharuri facand ca adaosul de zahar sau alti gelifianti sa nu fie necesar sau tinzand spre cantitati minime.
Acestea au avantajul ca au o perioada de valabilitate mult mai mare, de pana la un an de zile sau chiar mai mult.