In timp ce cu totii ne simtim tristi, stangaci sau scapati de sub control din cand in cand, unele persoane experimenteaza intens aceste sentimente, pentru perioade lungi de timp (saptamani, luni sau chiar ani) si uneori fara niciun motiv aparent. Depresia este mai mult decat o stare de spirit scazuta – este o afectiune serioasa care iti afecteaza sanatatea fizica si psihica.
Ce provoaca depresia?
Desi nu stim exact ce provoaca depresia, o serie de lucruri sunt adesea legate de dezvoltarea ei. Depresia rezulta de obicei dintr-o combinatie de evenimente recente si alti factori personali pe termen mai lung sau mai degraba decat dintr-o problema sau eveniment imediat. Diferite evenimente de viata, factori personal, boli medicale grave, istoric familial, plus multe altele, sunt cauze ale aparitiei depresiei.
Exista o serie de lucruri pe care oamenii le pot face pentru a ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Pentru multe persoane, exercitiile fizice obisnuite ajuta la crearea sentimentului pozitiv si la imbunatatirea starii de spirit.
Obtinerea unui somn de calitate suficient de regulat, consumul unei alimentatii sanatoase si evitarea alcoolului (un depresiv) poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor depresiei.
Depresia este printre cele mai tratabile dintre tulburarile mentale. Intre 80% si 90% dintre persoanele cu depresie, in cele din urma, raspund bine la tratament. Aproape toti pacientii obtin o oarecare usurare de la simptomele lor.
Inainte de un diagnostic sau tratament, un profesionist din domeniul sanatatii ar trebui sa efectueze o evaluare amanuntita a diagnosticului, inclusiv un interviu si, eventual, o examinare fizica.
In unele cazuri, s-ar putea face un test de sange pentru a va asigura ca depresia nu se datoreaza unei afectiuni medicale precum o problema tiroidiana. Evaluarea consta in identificarea simptomelor specifice, a istoricului medical si familial, a factorilor culturali si a factorilor de mediu pentru a ajunge la un diagnostic si a planifica un curs de actiune.
- Medicamente: Chimia creierului poate contribui la depresia unei persoane si poate influenta tratamentul acestora. Din acest motiv, antidepresivele ar putea fi prescrise pentru a ajuta la modificarea chimiei creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative, „ascunzatoare” sau calmante. Nu sunt formatoare de obiceiuri. In general, medicamentele antidepresive nu au efect stimulant asupra persoanelor care nu sufera de depresie.
- Antidepresivele pot produce o imbunatatire in prima saptamana sau doua de utilizare. Beneficiile complete nu pot fi vazute timp de doua-trei luni. Daca un pacient simte putin sau nicio imbunatatire dupa cateva saptamani, psihiatrul sau poate modifica doza medicamentului sau poate adauga sau inlocui un alt antidepresiv. In unele situatii, alte medicamente psihotrope pot fi de ajutor. Este important sa anuntati medicul dumneavoastra daca un medicament nu functioneaza sau daca aveti reactii adverse.
- Psihiatrii recomanda de obicei pacientilor sa ia medicamente timp de sase sau mai multe luni dupa ce simptomele s-au imbunatatit. Tratamentul de intretinere pe termen lung poate fi sugerat sa scada riscul de episoade viitoare pentru anumite persoane cu risc ridicat.
- Psihoterapie: psihoterapia sau „terapia de vorbire” este uneori folosita singura pentru tratamentul depresiei usoare; pentru depresie moderata pana la severa, psihoterapia este adesea folosita impreuna cu medicamente antidepresive. S-a constatat ca terapia cognitiva comportamentala (CBT) este eficienta in tratarea depresiei. CBT este o forma de terapie axata pe prezent si rezolvarea problemelor. CBT ajuta o persoana sa recunoasca gandirea distorsionata si apoi sa schimbe comportamentele si gandirea.
Psihoterapia poate implica doar individul, dar poate include si altele. De exemplu, terapia familiei sau a cuplurilor poate ajuta la abordarea problemelor din aceste relatii stranse. Terapia de grup implica persoane cu boli similare.
- In functie de severitatea depresiei, tratamentul poate dura cateva saptamani sau mult mai mult. In multe cazuri, se pot imbunatati semnificativ in 10 pana la 15 sedinte, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar ca oamenii depresivi sa se programeze la psiholog, accesand https://www.psihocab.ro.
- Terapia electroconvulsiva (ECT) este un tratament medical cel mai des utilizat pentru pacientii cu depresie majora severa sau tulburare bipolara care nu au raspuns la alte tratamente. Aceasta implica o scurta stimulare electrica a creierului, in timp ce pacientul este sub anestezie.
De obicei, un pacient primeste ECT de doua pana la trei ori pe saptamana pentru un total de sase pana la 12 tratamente. ECT a fost utilizat inca din anii 40, iar multi ani de cercetare au dus la imbunatatiri majore. De obicei, este administrat de o echipa de profesionisti medicali instruiti, incluzand un psihiatru, un anestezist si o asistenta medicala sau asistent.
Asadar, dupa cum se poate vedea, depresia este mai mult decat o stare de spirit scazuta – este o afectiune serioasa care iti afecteaza sanatatea fizica si psihica, care poate aparea din diferite motive.
Vestea buna insa este aceea ca accesand, https://www.psihocab.ro, se poate scapa de aceasta problema, dat fiind faptul ca psihologul stie cum sa afle cauza care a dus la aparitia depresiei, si stie cum sa trateze atat cauza cat si efectul.