Prin 9 noiembrie primesc un telefon de la un număr pe care nu-l ştiam. Răspund cu sufletul la gură. Oare cine-o fi la celălalt capăt al conexiunii invizibile? Nu era nimeni alta decât Cristina, care m-a întrebat dacă pot participa integral la workshop-urile PRbeta în perioada 12-17 noiembrie.

Mi-am făcut eu nişte calcule şi am întrebat-o dacă aş putea să întârzii 30 de minute în două zile, dat fiind că aveam ore la şcoală până la 13:00, iar training-urile începeau tocmai atunci. Cu un ton serios, mi-a spus că vin speakeri importanţi, ba chiar companii de renume şi trebuie să fac tot posibilul dacă vreau să fiu acolo. Challenge accepted, I said!

Aşadar, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, am fost prezentă de luni până sâmbătă la workshop-urile din cadrul proiectului PRbeta. Pe scurt, vă pot spune că a fost o experienţă de zile mari, care mai presus de toate m-a făcut să conştientizez importanţa blog-ului. Nu era zi în care să nu vorbească cineva despre cât de fain e să ai un blog, cum poţi să-ţi manifeşti pasiunea pentru scris în spaţiul acesta virtual, dar mai ales cum te poate ajuta să-ţi conturezi o reputaţie în online. Atâta mi-a trebuit, vă spun! Orice s-ar întâmpla de acum înainte, am de gând să scriu minim 3 articole pe săptămână despre evenimentele la care particip. Şi nu sunt puţine, zău aşa!

Dar până una-alta, să vă zic de ce sunt eu atât de entuziasmată. Când sunt întrebată de ce mă duc eu la un eveniment sau altul, aleg să spun că particip pentru oamenii care vor fi acolo. Şi în foarte puţine dintre cazuri, aşteptările mi-au fost înşelate. Ba mai mult, în acest caz s-a creat un excendentus aşteptaris. Vocabularul limbii române nu este îndeajuns de bogat pentru a mă ajuta să exprim cele cugetate, aşa că mă folosesc de elizianisme (născute într-un moment de prea multă creativitate).

Să vă spun prima dată de cei care ne-au fermecat cu prezentările lor: Alex Negrea, Corina Saftescu, Victor Kapra, Răzvan Baciu, Dragoş Alexa şi Alina Crâncău. După cum puteţi vedea, toţi au blog. Toţi sunt specialişti în domeniul lor. Fiecare dintre ei este creativ. Văd viaţa din diferite unghiuri. Dar au cel puţin o pasiune în comun: investiţia în tineri. Şi-au pregătit nişte prezentări care de care mai interesante, brief-uri care să ne pună rotiţele în funcţiune şi n-au plictisit nici măcar un moment. N-au vorbit vorbe, ci au transmis informaţie, ne-au împărtăşit din experienţa lor şi ne-au arătat că totul se face cu foarte multă muncă şi dăruire.

Alex a spart gheaţa, fiind trainer-ul de luni. Ne-a vorbit despre social media şi în mod deosebit despre Facebook&Twitter. Am spicuit din spusele lui următoarele 5 lucruri:

Facebook este un instrument pe care îl foloseşti pentru a genera rezultate pe termen lung, pentru a crea o comunitate;
Întotdeauna pornim de la obiectivele companiei, atunci când dorim să prezentăm o motivaţie pentru apariţia în social media;
Provocarea în social media e să trimiţi mesaje scurte şi eficiente;
Facebook nu se bazează pe căutări, ci pe crearea unei nevoi;

Nu promovezi atât de mult produsul, ci rezultatele pe care consumatorul le-ar avea în urma utilizării;

Corina ne-a demonstrat că nu există ceasuri rele marţi, printr-o atitudine deschisă şi fiind empatică. E genul acela de profesor pe care l-ai putea asculta ore întregi şi să nu-ţi dai seama că a venit seara. Predă la Universitatea din Timişoara, Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. De acum înainte, vom ţine cont de cele spuse:

Obiectivele comunicării sunt de 3 feluri: cognitive, afective şi comportamentale (mai sunt şi alte tipuri, dar pe astea e musai să le cunoşti);
Există mai multe categorii de public: client, producător, facilitator, limitator, intermediar;
Primul lucru pe care trebuie să-l facă mesajul campaniei tale e următorul: arată ce faci şi de ce;
O tactică folosită pentru promovarea în online este blog-ul companiei (nu conţine informaţii despre produse);
Comunicatele de presă tradiţionale trebuie adaptate la Social Media Release;

Victor e un fel de guru al online-ului. Ai putea sta cu gura căscată timp de câteva ore când îl asculţi şi să nu-ţi dai seama de asta. Are experienţă cât pentru 10 vieţi şi cu toate acestea, povesteşte totul cu o modestie imprevizibilă. Nu putem uita uşor cele culese printre rânduri:

Un proiect bazat Social Media trebuie să aibă caracteristici precum: interactivitate, amuzament, neobişnuinţă; creativitate; viralitate; subtilitate;
PR-ul nu mai livrează comunicate, ci ştiri gata scrise;
Social media reprezintă îmbinarea dintre: listening, learning and sharing;
Se recomandă utilizarea unui singur canal de social media pentru business-urile la început de drum;
Specialistul de PR trebuie să-şi cultive propria comunitate de influenţatori;

De la Răzvan Baciu am învăţat cât de important e să te diferenţiezi într-o lume în care totul pare să se facă la fel. S-a axat pe video şi practic transmite acelaşi mesaj, dar prin alte mijloace, de multe ori mult mai puternice decât un simplu text redactat. Ce trebuie să ştim despre video şi PR?

Poate fi integrat în cadrul comunicatelor de presă, conferinţelor, guerilla marketing, ca pitch tool, video news release;
E important să-l determini pe cel care vizualizează clip-ul să treacă de secunda 12, prin conţinut creativ;
În ceea ce priveşte afacerea pe care o ai, comunicarea produsului se realizează prin: relaţia cu clienţii, canale de distribuţie, propoziţie de valoare, activităţi cheie, parteneri cheie;
E important să creezi o experienţă de brand pentru consumatorii produsului tău;
Se recomandă ca video-urile de pe net să nu depăşească două minute.

Dragoş are o carte, ce poartă titlul “Cartea cu secrete” şi este axată pe publicitate. Am primit -o în urma training-ului de vineri şi vă mărturisesc că are cel mai captivant “cuvânt către cititor” pe care l-am citit. E un fel de blogging transpus în rigorile formatului de carte. Dar până la cele scrise de el, să vă spun despre ce ne-a vorbit:

Brandul unei companii nu poate fi controlat; nu este ceea ce spune compania, ci ce zic consumatorii;
O companie trebuie să aibă mereu în calcul produse noi pentru a preveni moartea brand-ului;
Bugetul activităţilor de PR se rezumă la: bugetul instrumentelor de lucru, de lansare, bugetul activităţilor lunare;
Activităţile de marketing trebuie să susţină direcţia strategică a companiei;
Avantajul competitiv al produsului este redat de “Unique selling proposition“;

Alina e fermecătoare şi cred că de aceea au ales-o şefii pentru actuala poziţie. E imposibil s-o cunoşti şi să nu vrei s-o auzi vorbind cât mai mult. Căci spune cu folos orice transmite. La training-ul de sâmbătă, ne-a “provocat” să realizăm o campanie în online pentru un produs care n-a fost încă lansat pe piaţă şi ca nişte oameni de comunicare simpatici, am venit cu cele mai năstruşnice idei. Încă mai am următoarele idei în minte:

O campanie online porneşte de la ideea “mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte nimic”;
Putem utiliza “Google Alerts” ca instrument gratuit de măsurare al unei campanii online;
Publicul feminin îşi doreşte să comunice în orice moment cu brand-ul;
Farmec organizează campanii de testare gratuită a noilor produse;
Există colaborări permanente cu bloggeriţe de beauty;

Cred că organizatorii m-au mirosit, căci la sfârşitul workshop-urilor când au fost desemnate persoanele cele mai implicate în discuţii/creative/atente/şi alte cele, mi-au dat o carte. Iar pe prima pagină se află cea mai frumoasă dedicaţie pe care am primit-o vreodată:

Mulţumim şi îţi dorim să ne devii concurenţă.

Cu drag,

Cristina şi Oltea

Mi s-au înmuiat picioarele nu alta la văzul acestor cuvinte. Apoi, Oltea ne-a spus cum a ales ea titlurile pentru cele 3 persoane selecţionate de participanţi. Iar cartea mea se numeşte “Creativitatea în publicitate”. Dragi organizatoare, sper ca într-o zi să vă devin colaboratoare.

Am tot analizat posibilităţile de concluzie pentru acest articol şi cum eu nu mă pricep la sfârşituri, am zis să-i las pe colegii mei să vă spună de ce a fost acest proiect atât de mândru. Am cunoscut tineri care vor revoluţiona modul în care se desfăşoară comunicarea în România şi cu siguranţă veţi mai auzi de ei. Până atunci, lectură plăcută, iar de apreciaţi articolul, împărtăşiţi-l şi cu prietenii voştri.

Erika Kramarik

“PRbeta înseamnă să iei o mână de oameni deștepți din industrie, o altă mână de oameni care abia acum încearcă apele din industria asta, și să vezi ce se întâmplă. De data asta, rezultatul a fost o împărțeală sănătoasă de cunoștințe și idei creative, dar și niște relații din care pot ieși colaborări frumoase. Pleci de la ultimul workshop un om mai deștept și cu un chef nebun să faci lucruri noi de care îți era frică să te apuci.”

Teodora Mîndru

“PRbeta a fost cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit-o la nivel intelectual. Săptămâna petrecută la Cluj-Napoca a fost creativă, interactivă şi…plină. Pe lângă faptul că am cunoscut oameni care pur şi simplu te motivează profesional, îţi dau încredere în forţele proprii, am acumulat foarte multe informaţii, am aflat chiar de la angajatori cum trebuie să procedăm la angajare, iar trainerii noştri, oameni cu greutate în social media, au ştiut cum trebuie să ne transmită informaţia şi ne-au dat cele mai interesante exerciţii practice. Din prima clipă au avut încredere în noi, iar noi, învăţăceii, îi priveam cu multă admiraţie şi respect. O să-mi lipsească zilele acelea, dar, cu siguranţă, vom găsi un alt prilej de a ne întâlni în aceeaşi formulă.

Sunt fericită că am avut ocazia să cunosc atâţia oameni frumoşi şi vreau să le mulţumesc organizatoarelor, Oltea şi Cristina, care mi-au oferit această şansă. După acest workshop s-au schimbat multe aspecte ale gândirii mele şi am devenit mult mai încrezătoare în forţele proprii.”

Răzvan Spak

“Mi-a plăcut că v-am cunoscut pe voi, oameni frumoşi şi cu mintea brici. Mi-a plăcut că am cunoscut modele demne de urmat şi am aflat reţetele care le-au adus succesul. Am fost asiguraţi ca ne putem bizui în continuare atât pe traineri, cât şi pe organizatori; că vor fi paraşuta de rezervă pentru atunci când echipamentul integrat de salvare nu se va deschide.

Am însuşit cunoştinţe temeinice din marea plăcintă care se numeşte PR şi am câştigat şansa de a le aplica, fie din postura de self employed, fie din cea de angajat care îşi merita scaunul ergonomic. Închei cu definiţia reţetei succesului aşa cum am citit-o undeva: “Find someone who has a life that you want and figure out how they got it. Read books, pick your role models wisely, find out what they did and DO IT!”

Alexandra Irimie

“PR Beta – înseamnă versiunea 2.0 a pregătirii necesare pentru o carieră pr-istică. Am învăţat atât de multe! Şi am cunoscut vreo 20 de oameni minunaţi, atât colegii participanţi, cât şi observatorii de la firmele din Cluj. Cred că PR Beta va ieşi la anul din “testare” şi Beta va fi doar numele asociat pentru notorietate.”

Paul Marian

“Cel mai mult mi-au plăcut oamenii: atât participanţii cât şi trainerii. Fiecare era bucuros să ne împărtăşească experienţele proprii.”

Alexandra Ciurea

“Când m-a sunat Cristina și m-a întrebat de ce vreau eu la PR Beta, am ales să îi explic într-un mod clar și simplu că m-am săturat de povești și că mie îmi trebuie exemple de bune și rele practici, că vreau să discut cu oameni care pun punctul pe i, cu oameni frumoși care nu s-au născut manageri, așa, ca în iluzia care copleșește astăzi pe toată lumea, că eu vreau să fac ceva în viața asta și că ar fi minunat dacă PR Beta chiar intenționează să facă ceva în direcția asta.

Recunosc, am fost sceptică la început, și m-am gândit după ce am închis telefonul că sigur cer luna de pe cer. Dragilor, mă bucur să vă spun: a fost mai mult decât tot ce am crezut, decât orice mi-am imaginat. Sunt foarte recunoscătoare: simt că am fost om printre oameni. Sunt foarte fericită să văd că există oameni mari, comparativ cu vârsta lor fragedă. Sunt optimistă când mă gândesc la viitor știind că mai sunt oameni interesanți, care se cunosc, se analizează, își stabilesc obiective și acționează ca atare.

Acestea fiind zise, eu pun ștampila cu numele meu pe un pachet de cunoștințe, îmbrățișat de un altul de cunoștiințe, și mă declar visătoare, încrezătoare și cunoscătoare!”

Mulţumiri şi celor care cred în proiect respectiv în noi:

PRbeta Workshops e susţinut de Romtelecom, primul partener al conferinţelor PRbeta. Cu sprijinul Siemens, Porsche Timisoara, Autonom Rent-a-Car, Hotel Timisoara şi City Plaza, Continental Hotels .