De cele mai multe ori, enoriasii care merg la slujba acorda atentie pildelor si vorbelor de duh rostite de sfintii parinti, fara a mai fi atenti la celellate detalii ale slujbei. Daca veti acorda insa putina atentie, veti avea placuta surpriza sa constatati ca si vesmintele preotesti au rolul lor in transmiterea mesamului Domnului, chiar daca pe moment nu realizam acest lucru.

Indiferent ca vorbim despre vesminte bisericesti tesute sau brodate, acestea ne atrag uneori atentia prin frumusetea lor, prin stralucire, dar mai ales prin atentia la detalii. Caci, mesterii de traditie care confectioneaza aceste vesminte bisericesti au grija ca absolut toate detaliile unei slujbe sa nu fie omise la intrarea in altar.

Dar sa vedem insa cum sa iti alegi vesmintele preotesti potrivite si care sunt magazinele de la care acestea pot fi achizitionate fara batai de cap.

Inainte de toate, trebuie spus ca atunci cand vorbim despre vesminte bisericesti avem in vedere produse realizate cu elemente lucrate manual si cu materiale care nu prea permt productia de serie. Prin urmare, vorbim despre produse mai scumpe, unele chiar usor exclusiviste, pe care nu le vom gasi in magazinele de duzina.

Chiar si asa insa, exista pe piata destui producatori capabili sa iti ofere cele mai bune vesminte bisericesti si la preturi ditre cele mai competitive. La fel ca si imbracamintea obisnuita, straiele bisericesti pot fi de vara sau de iarna. Iar in acest caz difera mult atat materialul de baza, cat si decoratiunile.

In cazul straielor de vara, spre exemplu, unul dintre materialele cele mai folosite este bumbacul, cunoscut pentru calitatile sale prietenoase cu corpul omenesc: protectia de razele fierbinti ale soarelui, o buna circulatie a aerului si absorbtia eficienta a transpiratiei, reprezinta tot atatea atuuri pentru un costum, indiferent ca este bisericesc sau nu.

De asemenea, o broderie prea bogata aplicata peste materialul de baza va face dintr-un set de vesminte bisericesti unul mai putin eficient in fata caldurii si a razelor ultraviolete decat un costul simplu.

Pe timp de iarna, unul dintre materialele cele mai folosite este catifeaua. Indiferent ca vorbim despre cativea neagra, rosie sau albastra, aceasta se potriveste de minune sezonului rece, datorita texturii sale dense si usor greoaie, dar care confera in acelasi timp eleganta si prestanta celui care o poarta.

Vesminte bisericesti brodate

Nu in ultimul rand, trebuie sa fim foarte atenti la achizitia de vesminte bisericesti, mai ales cand nu stim prea bine la ce sa ne asteptam. Cel putin in mediul online, deschiderea pachetului la livrare este aproape obligatoriu, cata vreme vorbim despre vesminte bisericesti confectionate din mteriale scumpe, pe care nu le putem lasa sa se distruga pe transport.