Unora le place să danseze, altora să gătească, iar unii sunt învăţăcei o viaţă întreagă. Eu fac parte din a treia categorie pentru simplul fapt că de când am început şcoala şi până am terminat facultatea am fost ca un burete care încerca să absoarbă cât mai multă informaţie. Drept pentru care nu m-am oprit niciodată la lecturile obligatorii ori exerciţiile date de profesor. Documentare, filme, cărţi, reviste, articole şi mai nou cursuri au fost şi sunt componente ale propriului itinerar intelectual.
Adevărul e că suntem programaţi să învăţăm. Suntem puşi în tot felul de situaţii care necesită corelări, transdisciplinaritate ori analiză critică. Abilitatea de adaptare rapidă la noi medii ori capacitatea de organizare nu reprezintă atuuri înnăscute ale unei persoane. Şcolile şi universităţile ne pun la dispoziţie de-a lungul vieţii o bază pe care noi trebuie s-o dezvoltăm dacă dorim să fim buni într-un domeniu sau chiar mai multe. De aceea, vin şi spun că oamenii care se aşteaptă să iasă din liceu ori din facultate gata pregătiţi pentru un loc de muncă se înşală amarnic. La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor angajate. Nu e de ajuns să faci 10 ani acelaşi lucru, fără să te perfecţionezi. O meserie are dedesubturi pe care nu le poţi cunoaşte decât prin aprofundare.
Un alt instrument al învăţării
Având în vedere că accesul la educaţie a fost deschis tot mai multor categorii de public de-a lungul secolelor, în anul 2012, putem afirma că e de ajuns să ai un calculator cu internet pentru a învăţa. Spun acest lucru, pentru că oferta de studii este una vastă. Se organizează tot felul de cursuri, se pot urmări înregistrări ale unor discursuri din domeniu şi chiar avem şansa de urma o facultate exclusiv în mediul online. Totuşi, rămân materiale complementare, integrate în partea de educaţie non-formală.
Primul curs online
Curiozitatea de a afla mai multe aspecte ale ştiinţelor politice m-a condus către site-ul http://oyc.yale.edu, destinat cursurilor organizate de către Universitatea Yale, în sistem liber. Cel pe care l-am ales eu poartă numele de “Fundamentele morale ale ştiinţelor politice” şi este compus din 25 lecţii + 2 examene. Partea bună e că nu trebuie să mă înregistrez pe undeva, le urmez în ritmul propriu, dar nici nu voi primi un certificat sau diplomă. E vorba de procesul de auto-educare fără motivare extrinsecă. Cum nu se putea mai bine, am putea spune.
Ce am să învăţ?
Lecture 1 Information and Housekeeping
Lecture 2 Introductory Lecture
Lecture 3 Natural Law Roots of the Social Contract Tradition
Lecture 4 Origins of Classical Utilitarianism
Lecture 5 Classical Utilitarianism and Distributive Justice
Lecture 6 From Classical to Neoclassical Utilitarianism
Lecture 7 The Neoclassical Synthesis of Rights and Utility
Lecture 8 Limits of the Neoclassical Synthesis
Lecture 9 The Marxian Challenge
Lecture 10 Marx’s Theory of Capitalism
Lecture 11 Marxian Exploitation and Distributive Justice
Lecture 12 The Marxian Failure and Legacy
Lecture 13 Appropriating Locke Today
Lecture 14 Rights as Side Constraints and the Minimal State
Lecture 15 Compensation versus Redistribution
Exam 1 Midterm
Lecture 16 The Rawlsian Social Contract
Lecture 17 Distributive Justice and the Welfare State
Lecture 18 The “Political-not-Metaphysical” Legacy
Lecture 19 The Burkean Outlook
Lecture 20 Contemporary Communitarianism (I)
Lecture 21 Contemporary Communitarianism (II)
Lecture 22 Democracy and Majority Rule (I)
Lecture 23 Democracy and Majority Rule (II)
Lecture 24 Democratic Justice: Theory
Lecture 25 Democratic Justice: Applications
Exam 2 Final Exam
Am decis să le păstrez denumirea în limba engleză, dat fiind că unele concepte sunt intraductibile. Mărturisesc că mi-a atras atenţia “Provocarea marxistă“, “Abordarea prezentă a lui Locke” şi “Democraţia şi Regula majorităţii“. Responsabil pentru cursul ales este dl. Ian Shapiro, profesor Sterling la Universitatea Yale. Sterling e un termen care se referă la cel mai înalt grad pe care îl poate avea un cadru didactic în cadrul universităţii mai sus-amintite. Cu alte cuvinte, dl. Shapiro este considerat a fi unul dintre cei mai buni specialişti din domeniul ştiinţelor politice.
Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă urez să fiţi studenţi o viaţă întreagă şi nu mă refer la a nu promova examenele din cadrul facultăţii.