Nenumarati guru intr-ale auto-ajutorului ii indeamna pe oameni sa-si gaseasca scopul in viata, pentru a trai cu demnitate si a avea dicernamant cu privire la alegerile lor.

Gandirea este ceva de genul asta: daca simtiti un sentiment omniprezent de neimplinire si lipsa, probabil presarat cu diferite grade de anxietate, tristete sau furie, atunci esti probabil lipsit de un scop al vostru. Daniel Ivan iti recomanda sa iti gasesti scopul, si sa iti fixezi viata in orice pozitie. Este un fir logic de urmat.

Exista doar o singura problema: incercarea personala de a gasi scopul vietii poate provoaca o multime de stres si anxietate altor oameni, aruncandu-le cu salbaticie viata in afara unui echilibru firesc. Astfel, se creeaza lupta, iar pana cand te vei declara multumit de faptul ca ti-ai gasit scopul in viata, aceasta te poate dezamagi mereu.

Aceasta cautare a scopului vietii face si altceva, mai putin demn de remarcat: creeaza iluzia ca scopul este acolo pentru a fi gasit. Aceasta este o alta forma de externalizare a fericirii. Observati cum limbajul este atat de asemanator unei alte cautari, care provoaca nefericire, aceea de a gasi persoana potrivita pentru tot restul vietii. De fapt, as spune ca, o singura picatura de cautare a acestui scop suprem, ar genera un coeficient de fericire imediata.

Schimba forma

Unii spun ca una dintre cauzele fundamentale ale suferintei umane este aceasta este faptul ca suntem intotdeauna in incercarea de ramane cu picioarele pe pamant, in ciuda faptului ca viata este infinit schimbatoare.

In esenta, atunci cand gasim un lucru pe care credem ca-l putem controla, ne agatam de el, il exploatam la maxim, incercam sa-l controlam si mai tare, pentru ca acele momente scurte ne dau iluzia de a avea un raspuns, iar raspunsurile ne fac sa ne simtim in siguranta.

S-ar putea chiar sa fi observat ca te simti mai bine atunci cand ai un raspuns. Apeleaza cu incredere la acest cabinet de psihologie din bucuresti ori de cate ori simti ca ai nevoie sa discuti cu cineva de probleme care te apasa.

Si din moment ce mi-ar placea sa evit crearea unei dualitati bun versus rau, voi adauga doar ca, a avea raspunsuri nu este un lucru rau. Este pur si simplu ceea ce este: uneori simtim ca le avem, alteori, nu.

Dar daca insistam ca avem nevoie de raspunsuri, ne agatam de raspunsuri care apar, definim dogmatic sau ca notiune de baza raspunsul si incercam sa incadram viata sau circumstantele in aceste raspunsuri si,mai ales, avem impresia ca fericirea in viata depinde de aceste raspunsuri, atunci s-ar putea sa avem o problema.

Gasirea scopului vietii tale a devenit noul lucru pentru care te zbati si depui eforturi, insa o multime de oameni ajung sa se simta profund nemultumiti, deoarece cred ca asta se va intampla in graba, insa, in asteptarea acelui clic, oamenii pierd o multime de lucruri cu adevarat frumoase.
Iar pentru cei care spun ca si-au gasit scopul, nu ma indoiesc ca acesta nu este de fapt fericirea.