Semintele de tomate Rita se insamanteaza in jurul lunii februarie-martie. Trebuie sa lasati aproximativ 9 saptamani intre momentul insamantarii si data preconizata pentru plantare, in functie de climatul dumneavoastra. Data medie de plantare a rosiilor este la mijlocul lunii mai, dupa ce au trecut sfinteniile de gheata. Plantele tinere pot fi plantate putin mai devreme, dar vor fi mai putin viguroase.

Semanati semintele de rosii in pamant de ghiveci umezit, cum ar fi pamantul pentru rasaduri, si acoperiti-le usor. Semanatul se poate face in cupe individuale, dar puneti 2 sau 3 seminte pentru a fi siguri ca veti obtine un lastar, sau intr-o tava de seminte, in care veti imprastia semintele. Tavile de cultivare sunt, de asemenea, o optiune interesanta, la fel ca si insamantarea in sticla, care limiteaza drastic manipularea plantelor, cu toate riscurile pe care le implica acest lucru.

Timpul de germinare a semintelor de rosii este de aproximativ o saptamana la o temperatura de 22°. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat timpul de germinare este mai lung. Umiditatea este, de asemenea, un factor esential pentru o buna germinare; un sol prea uscat va impiedica germinarea.

Avand in vedere data insamantarii, acestea se instaleaza, in general, in interior, langa o sursa de caldura. Vor avea nevoie de lumina doar dupa ce au iesit, dar in acel moment trebuie sa fie bine expuse. Lipsa de lumina la inceputul dezvoltarii produce plante cu tulpini zvelte si mai putin robuste.

Caldura ramane un criteriu important pentru o buna dezvoltare, desi la un nivel putin mai scazut decat pentru germinare. Udarea trebuie sa fie regulata pe toata perioada de crestere pentru a preveni uscarea solului. Un sfat bun este sa asezati cupele sau tavile intr-un recipient care va fi folosit pentru udare. Asezati plantele pe un pat de bile de lut si adaugati apa direct in tava. Acest lucru va permite radacinilor sa creasca mai adanc pentru a colecta apa.

In functie de recipientul ales pentru rasaduri, este posibil sa fie nevoie sa intepati plantele inainte de plantare, pentru ca acestea sa aiba suficient spatiu pentru a creste.

Rosiile se planteaza, de obicei, intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lunii mai, in functie de regiune. Cel mai important criteriu este ca temperaturile sa fie blande, iar ingheturile tarzii sa fi trecut. Cultivarea in sera permite, desigur, o perioada de plantare mai timpurie, de aproximativ 3 saptamani.

Rosiile sunt legume lacome, care au nevoie de un sol bogat pentru o productie generoasa. Plantati fiecare planta la adancime, in mod ideal la nivelul primelor frunze, dar daca sunt mari, le puteti chiar indeparta si ingropa si mai jos.

In acest fel, rosiile vor produce mai multe radacini, de-a lungul intregii parti ingropate a tulpinii. Plantele dvs. vor fi mai bine hranite si mai bine hidratate. Aceasta este, de asemenea, o idee buna in zonele cu vant, deoarece ajuta la ancorarea plantelor in sol.

Udarea rosiilor este foarte generoasa dupa plantare si pana cand acestea incep sa creasca din nou, dupa care o udare foarte abundenta de 2-3 ori pe luna va fi suficienta, cu conditia sa fi pus mulci!

De ce sa mananci salata?

Florile comestibile precum aceste flori de Borage (Nasturtiums) pot adauga atat culoare, cat si beneficii pe baza de plante oricarei salate.

Usor de cultivat acasa, ierburile au multe proprietati pozitive care pot fi adaugate in pansamente sau presarate deasupra pentru un plus de aroma. De asemenea, nu va fie teama sa amestecati cateva flori comestibile  –  acestea ofera multe dintre aceleasi beneficii ca ierburile traditionale.

Adaugarea de germeni in salata este ca si cum ati alimenta cu turbo valoarea nutritiva a legumelor. Si, daca doriti proaspete si organice, sunt usor de cultivat acasa si sunt, de asemenea, economice.

Unele dintre alegerile populare pentru incoltirea proprie provin dintr-o varietate de cereale, legume si nuci comune, cum ar fi:

  • Iarba de grau, care are cantitati bune de vitamine B, C si E.
  • Lucerna, buna pentru vitaminele A, C si K, cu cantitati semnificative de fitoestrogeni.
  • Fasole mung, cu un numar bun de proteine, fibre si vitamine A si C.
  • Lastarii de mazare, bogati in vitaminele A si C si acid folic din familia B, ofera unele dintre cele mai semnificative niveluri de proteine ​​din familia mugurilor. Si, au gust de mazare de gradina.
  • Linte, deoarece mugurii contin peste 25% proteine.
  • Trifoi, bogat in izoflavone.
  • Broccoli, o sursa remarcata a enzimei anticancerigene
  • Floarea soarelui, oferind, de asemenea, niveluri semnificative de proteine, impreuna cu grasimi sanatoase si acizi grasi, fibre si minerale.

Daca intentionati sa incoltiti unele acasa, aproape orice seminte netratate, intregi vor germina daca sunt oferite in mediul potrivit si majoritatea ofera beneficii nutritionale semnificative.

In general, legumele cu frunze verzi sunt foarte hranitoare datorita varietatii mari de vitamine si minerale pe care le ofera. Si contin substante fitochimice naturale din compusi vegetali, cum ar fi carotenoidele, care se gasesc in frunze datorita sintezei cu lumina soarelui.

Substantele fitochimice din acest castron de spanac pentru copii ofera o multime de antioxidanti sanatosi si alti compusi care promoveaza sanatatea.