Frigiderul , este un dispozitiv electronic utilizat in principal in bucatarii si laboratoare. Se compune dintr-un dulap izolat termic, cu un compartiment principal in care se mentine o temperatura cuprinsa intre 2 si 6 °C si, de asemenea, frecvent, un compartiment suplimentar utilizat pentru congelare (la −18 °C) numit congelator.
Frigul este produs de un sistem de racire prin compresie, alimentat de curent electric si uneori de un sistem de absorbtie care utilizeaza kerosen sau gaz butan drept combustibil.
Este cunoscut sub numele de racirea unui corp prin transfer de caldura.
Care sunt esecurile comune ale frigiderelor?
Defectiunile unui frigider sunt o problema care poate afecta foarte mult functionarea optima a casei noastre. La urma urmei, este un aparat central in orice rutina de familie si este esential pentru conservarea alimentelor noastre.
Din acest motiv, astazi vom aborda unele dintre cele mai frecvente defectiuni in frigidere, astfel incat sa le poti identifica si sa stii exact ce pasi ar trebui sa urmezi atunci cand le repari.
Daca ai probleme cu functionarea aparatelor tale, te rugam sa contactezi un specialist si acestia vor fi bucurosi sa iti ofere o solutie.
Defectiuni ale unui frigider
Inainte de a continua, trebuie sa subliniem ca repararea frigiderelor ar trebui sa fie intotdeauna efectuata de un profesionist tehnic, deoarece altfel risti sa cresti gravitatea problemei.
Acestea fiind spuse, prima mare problema cu care s-ar putea sa te confrunti , este ca frigiderul tau nu se va raci. Si, desigur, iti poti imagina cat de ridicol este sa ai un aparat de acest stil daca nu este capabil sa mentina temperatura scazuta in interior.
Acest lucru se poate datora faptului ca compresorul nu functioneaza corect sau condensatorul este deteriorat de uzura naturala a aparatului. Cand vorbim despre frigider si esecuri comune, aceste doua elemente sunt de obicei o parte activa a ecuatiei.
Cu toate acestea, ele nu sunt singurele situatii problematice pe care le putem intalni. Un alt aspect mai putin grav, desi la fel de enervant, este legat de incapacitatea de a stabili o temperatura adecvata.
Exista momente in care dispozitivul va da temperaturi mult mai scazute decat avem nevoie, ceea ce poate ingheta alimentele care nu au cu adevarat nevoie de acest tip de conservare.
Dar asta nu e tot. Una dintre cele mai grave defectiuni pe care le poti intalni sunt scurgerile nedorite de gaze.
Este posibil sa nu stii, dar modul in care frigul este generat in interiorul unui aparat de aceasta natura este cu ajutorul unui gaz care se misca prin diferitele tevi pe care le are in interior.
Cel mai complicat lucru despre aceasta problema este ca necesita o multime de cunostinte tehnice pentru a gasi originea scurgerii, precum si o serie de instrumente pentru a rezolva aceasta situatie. Toate acestea vor avea ca rezultat faptul ca trebuie sa faci o investitie semnificativa in recuperarea functionalitatii frigiderului.
Defectiuni ale frigiderelor
Daca vorbim despre esecuri in frigidere, poate fi foarte diferit. Daca ai un dispozitiv oarecum din anii trecuti, este posibil ca tehnologia sa interna sa nu fie pregatita pentru a evita unele defectiuni extrem de frecvente.
Cel mai emblematic este legat de formarea ghetii, care poate ajunge sa genereze mari probleme in frigider.
Ne confruntam cu o situatie care impiedica fluxul corect de temperatura, care va ajunge, evident, sa afecteze conservarea corecta a produselor congelate pe care le depozitam acolo.
Acest lucru se poate intampla din diferite motive, deci ar putea fi foarte important sa stim care dintre toti factorii cauzeaza defectiunea.
Exista doua mari motive pentru care frigiderul produce gheata. Primul apare atunci cand benzile de cauciuc ale usilor, cele care ajuta la crearea unui spatiu impregnabil in interiorul dispozitivului, se uzeaza.
Cand se intampla acest lucru, umiditatea din exterior incepe sa intre in interiorul frigiderului, ceea ce duce la formarea de gheata pe peretii aparatului.
Celalalt motiv cel mai frecvent este legat de fluxul de gaz si conservarea corecta a conductelor mentionate mai sus.
De-a lungul anilor, tevile responsabile de distribuirea frigului pot deveni infundate, ceea ce determina acumulari de gaz in anumite puncte ale frigiderului, provocand astfel zone cu temperaturi foarte scazute. Vezi aici detalii despre repararea instalatiilor frigorifice.
Acest lucru se intampla spontan si, in termeni practici, nu poti face nimic pentru a evita. Este o deteriorare care apare treptat si impotriva careia nu exista metode preventive care sa ofere securitate.
Acum, o alta problema pe care o poti intalni este legata de motorul aparatului. Vorbim despre o reparatie care poate fi foarte scumpa si caz in care s-ar putea sa ti se para mai profitabil sa schimbi complet dispozitivul.
Speram ca acest articol ti-a fost de ajutor si ca, in cazul unor nereguli in functionarea frigiderului tau, iti poti face o idee despre ceea ce poate esua si cum ai putea sa remediezi problema.