Analiza ingredientelor si compozitia analitica a unui aliment ne permite sa facem o clasificare a tuturor alimentelor existente. Cu toate acestea, lipsesc unele informatii pentru a judeca pe deplin calitatea alimentelor: echilibrul in acizi grasi esentiali, digestibilitatea ingredientelor, aportul de vitamine si antioxidanti, etc
Cu o hrana de buna calitate, adaptata nevoilor si sensibilitatii sale, pisica dumneavoastra va fi vioaie, va avea muschi bine dezvoltati, o blana stralucitoare si scaune mulate. De asemenea, va manca mancarea fara reticenta.
Studiati ingredientele
Primul ingredient trebuie sa fie carnea si/sau pestele, ceea ce inseamna ca acesta este ingredientul prezent in cea mai mare cantitate in aliment. Evitati alimentele in care primul ingredient este o cereala, de exemplu. In mod similar, alimentele alcatuite din parti de carne si/sau peste ar trebui preferate subproduselor pentru care sunt disponibile putine informatii…
Alegerea unui aliment fabricat din ingrediente de calitate va avea in mod inevitabil un impact asupra pretului acestuia. Evitati crochetele ieftine fabricate din materii prime de calitate inferioara.
Absenta aditivilor chimici este, de asemenea, importanta. Alimentele ecologice garanteaza in special absenta aditivilor chimici.
Prezenta cerealelor in alimente are un impact redus asupra calitatii acestora. Exista controale stricte in ceea ce priveste micotoxinele: prezenta cerealelor in crochete nu ridica probleme deosebite in aceasta privinta. Spre deosebire de caini, pisicile sunt carnivore stricte si este preferabil sa le oferim crochete cu continut scazut de amidon.
Amidonul este esential pentru fabricarea crochetelor, astfel incat crochetele fara cereale contin o alta sursa de amidon. Prin urmare, ar trebui sa se puna accentul pe compozitia analitica a alimentelor si pe continutul de proteine si carbohidrati, mai degraba decat pe prezenta cerealelor in alimente.
Respecta nevoile nutritionale ale pisicii
Fie ca este vorba de hrana industriala sau de casa, sub forma de crochete sau pateu (sau mixta), principalul lucru este ca dieta pisicii sa respecte cerintele nutritionale stricte ale acesteia in ceea ce priveste proteinele, carbohidratii, lipidele, vitaminele si sarurile minerale. Aceasta trebuie adaptata fiecarui individ in parte, tinand cont de varsta, de starea fiziologica (sterilizat sau nu) si de stilul de viata (interior sau exterior).
Unele pisici, din cauza starii lor de sanatate (obezitate, diabet, insuficienta renala etc.), pot avea nevoie de o dieta medicala, prescrisa de medicul veterinar, ca parte integranta a tratamentului patologiei lor. Evident, nu trebuie sa uitam de necesarul de apa al pisicii, care ii permite sa mentina in permanenta o stare optima de hidratare si contribuie astfel la bunastarea sa generala.
Nevoia de minerale a pisicii
Pisicile nu au capacitatea de a gusta ceva dulce de accea trebuie sa inlocuim sacest tip de gust din dieta ei.
Alimentatia pisicii adulte trebuie sa contina saruri minerale pentru a mentine o stare de sanatate buna: Calciu, Fosfor, Potasiu, Cupru, Zinc, Magneziu. Acest aport trebuie sa fie echilibrat in functie de nevoile sale specifice, deoarece deficientele sau excesele pot avea consecinte grave asupra starii sale generale.
Necesarul de fibre si de acizi grasi, de luat in considerare
Fibrele ii vor facilita digestia, iar acizii grasi esentiali (omega 3 si omega 6) ii vor ajuta la frumusetea blanii si la starea generala.
Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicii
Acest lucru nu numai ca va va ajuta sa preveniti deteriorarea mobilierului, ci va ajuta pisica sa-si intinda muschii si sa-si mentina ghearele in stare optima. Zgarierea regulata pe o suprafata adecvata, cum ar fi covorul, sisalul sau cartonul, ajuta la indepartarea straturilor vechi din ghearele pisicii.
Pisica ta trebuie sa viziteze medicul veterinar? Sau te muti intr-o casa noua? Transportati-va pisica intr-un carucior adecvat, conceput pentru animale de companie. Permiterea pisicii dvs. sa se plimbe liber in masina va poate distrage atentia de la conducerea in siguranta, ceea ce poate duce la accidente care va pot face rau atat dvs., cat si pisicii.
La fel ca oamenii, pisicile pot dezvolta tartru pe dinti, ceea ce poate duce la boli ale gingiilor si carii dentare. Bacteriile care se aduna pe dintii pisicii pot patrunde si in sangele acesteia, contribuind la alte boli ale pisicilor. Spre deosebire de oameni, insa, pisicile nu se pot spala pe dinti.
Se pare de la sine inteles ca pisicile nu sunt versiuni mai mici ale cainilor. Acestea fiind spuse, rezulta ca pisicile au cerinte veterinare diferite fata de cainii. Un medic veterinar specializat in sanatatea si anatomia felinelor poate fi un aliat valoros pentru a va mentine pisica in cea mai buna sanatate posibila.
Vizitele anuale ofera medicului veterinar sansa de a depista orice potentiale boli ale pisicilor in stadiile incipiente, de a administra vaccinuri si de a curata dintii pisicii. De asemenea, veterinarul va poate spune daca pisica dumneavoastra are o greutate sanatoasa.
Bolile de reproducere pot afecta pisicile de ambele sexe, atat masculi cat si femele. Sterilizarea previne infectiile uterine, cancerele ovariene si tumorile de san la pisici, in timp ce sterilizarea previne cancerul testicular si unele probleme de prostata la masculi. Interventiile chirurgicale reduc, de asemenea, dorinta unui mascul de a se plimba si, daca sunt facute suficient de repede in viata lui, pot elimina nevoia de a pulveriza pentru a marca teritoriul.