Anul acesta se împlinesc 900 de ani de la prima menţionare istorică a minunatului oraş din care provin. Din 1113 datează documentul în care Oradea este atestată istoric. Cu o asemenea istorie la bord şi cu ample sentimente de mândrie, mi-este imposibil să nu evidenţiez prin cugetările mele scrise câte puţin din ceea ce face urbea de pe Criş să fie considerată cu adevărat fermecătoare.
Căci e imposibil să vizitezi o dată oraşul şi să nu-ţi doreşti să revii. Arhitectură deosebită, evenimente marcante, locuri speciale şi oameni frumoşi reprezintă sufletul acestei citadele. Drept pentru care, veţi descoperi pe parcursul acestui an motivele care mă fac să apreciez Oradea şi să vorbesc de fiecare dată despre ea cu cel mai mare ataşament. Astăzi, am să mă opresc la a vă vorbi despre doi prieteni, colecţionari de fotografii. Organizează al doilea vernisaj, ce are ca titlu “Oradea în perioada comunistă”.
Vă invit să aflaţi mai multe despre iniţiatori, Dan Dragoş şi Vasile Valcan, dar până atunci opriţi-vă paşii pe pagina de Facebook “Oradea în Imagini“, un proiect minunat, care a ajuns în luna februarie la 7000 de fani.
Cum a început activitatea de a colecţiona poze cu Oradea?
Proiectul “Oradea în imagini” a început din pasiunea pentru arta fotografică pe care o împărtăşim amândoi, din dorinţa de a promova oraşul nostru şi dorinţa de a-i cunoaşte istoria.
De unde aţi reuşit să faceţi rost de ele?
Putem spune că avem mai multe surse. Foarte multe poze vechi le-am găsit pe internet, pe diferite site-uri şi bloguri în mai multe limbi: română, maghiară, engleză chiar şi în germană. Am primit multe poze de la persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru Oradea. O altă sursă a fost cumpararea de cărţi vechi în care apar imagini cu oraşul nostru şi chiar achiziţionarea de cărţi poştale.
Care este povestea celei mai vechi poze din colecţie?
Nu ştim cu exactitate care este cea mai veche poză, dar din comentariile orădenilor se pare că aceasta ar fi cea mai veche poză, datată aproximativ din anul 1890. Poza este realizată în Piaţa Sf. Ladislau, azi Piaţa Unirii.
La ce numãr aţi ajuns în prezent?
În total avem peste 1300 de poze.
Cum se vede Oradea în istorie, doar uitându-te la poze?
Oradea a fost şi este un oraş frumos şi unic cu o istorie milenară. Aceste fotografii au imortalizat istoria orasului şi au surprins locuri, momente şi sentimente unice. Doar uitându-te la imagini, ai ocazia să faci o călătorie virtuală prin istoria oraşului, construindu-ţi în acest fel o perspectivă nouă asupra urbei de pe malul Crişului Repede.
Ce trezeşte interesul unui fotograf de a imortaliza acelaşi loc în continuu?
Cred ca impactul timpului asupra acelui loc este un factor care trezeşte interesul fotografului. Acest loc, care este Oradea, îl poţi imortaliza la nesfârşit, deoarece este într-o continuă schimbare.
Cum de v-aţi hotărât să faceţi o expoziţie despre Oradea în perioada comunistă?
Am vrut să arătăm celor care nu au prins acea perioadă cât şi celor care au trăit în ea că Oradea a fost şi este un oraş frumos. Dorim cu această ocazie să le expunem celor mici cum arãta Oradea înainte ca ei să se nască, iar persoanelor mai în vârstă să le readucem aminte de copilărie. Istoria oraşului nu trebuie uitată, ea face parte din prezentul şi viitorul Oradiei.
Cum a fost Oradea în perioada comunistă?
Pentru noi care nu am prins perioada aceea, vazută din fotografii, Oradea era un oraş superb, mai verde decât azi şi mai curat. Ne spuneau persoane care au trăit în comunism că era un oraş liniştit, civilizat, iar orădenii circulau foarte mult pe jos.
În acest context, vom expune 22 de poze din diferite zone ale oraşului.
Care sunt detaliile expoziţiei?
Expoziţia va fi realizată cu ajutorul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai”, iar imaginile vor fi expuse în filialele sale, după cum urmează:
4 februarie – 26 februarie – Filiala Decebal (B-dul Decebal, Nr. 17, Bl. C 86)
1 martie – 28 martie – Filiala Ioşia (Aleea Cazaban, Nr. 57, Bl. S 80)
1 aprilie – 25 aprilie – Filiala Dacia (B-dul Dacia, Nr 106, Bl. AN 5)
2 mai – 28 mai – Filiala Băile Felix (Lângă lacul cu nuferi)
De ce nu aţi înfiinţat o asociaţie culturală prin care să promovaţi ceea ce faceţi?
Poate cu timpul o să înfiinţăm o asociaţie, dar momentan suntem implicaţi în Asociaţia Ecoplanning.
Cum apreciaţi succesul pe care îl aveţi cu pagina de Facebook “Oradea în imagini” şi ce planuri aveţi în acest sens?
Sincer, nu ne-am aşteptat ca într-un an de zile (în 18 Februarie 2013 se face un an ) să ajungem aici, să organizăm o expoziţie foto itinerantă împreună cu Biblioteca Judeţeanã “Gheorghe Şincai”. E un sentiment plăcut când, persoane necunoscute, ne felicită şi ne mulţumesc pentru tot ce facem pentru Oradea, chiar şi mass-media şi bloggeri orădeni au scris articole despre proiectul “Oradea în Imagini”. Am fost plăcut surprinşi când am dat un interviu pentru un site din Bucureşti (www.autentici.ro), iar puţin mai târziu am fost invitaţi la RadioTransilvania.
Apropo, în ziua de Crăciun am primit un mesaj din Italia: “Mulţumim pentru pozele splendide de acasă, chiar ne este foarte dor de oraşul nostru, dar aceste poze ne ajută să trecem mai uşor peste aceste sentimente. Mulţumim. Sărbători fericite!” Oameni apreciază ce facem, iar noi suntem bucuroşi că le putem oferi aceste poze cu Oradea.
Planuri de viitor…Avem multe. Câteva din ele ar fi acestea: Dorim să facem un site, pentru că nu toţi au cont de Facebook. Vrem ca la vară să organizăm o expoziţie foto pe Corso. Dorim ca imaginile cu Oradea să ajungă cât mai departe, să-i facem pe străini să ne viziteze oraşul. Şi, nu în ultimul rând, să creştem comunitatea pe care am creat-o.
Cum se vede lumea prin obiectivul unui fotograf?
Viaţa este ca o călătorie în jurul lumii. Uneori lumea este deosebită, infinită, artistă, blândă, dar uneori lumea este rea, egoistă, tristă, dură. Toate aceste sentimente, momente, stări dorim să le suprindem, să le împărtăşim cu cei din jurul nostru. Everything has beauty, but not everyone sees it.