Teama de pesti in urma avertismentelor de sanatate cu privire la mercur nu este justificata: acestea afecteaza doar cateva specii specifice si grupuri de populatie. Avantajele de a manca inca depasesc dezavantajele.
Agentiile pentru siguranta alimentara si nutritie o agentie din cadrul Ministerului Sanatatii, a publicat noile “recomandari” pentru populatie in ceea ce priveste consumul de peste. Vorbim despre “recomandari” dar in realitate ar trebui sa spunem “avertismente”, deoarece in aceasta reeditare a unor sfaturi care au debutat in 2010, masurile de precautie privind frecventa consumului de peste sunt reinnoite in functie de probabilitatea ca anumite specii sa contina cantitati mari de mercur si metilmercur. Vezi aici Atelierul Pescaresc.
Pe scurt, AESAN spune ca trebuie sa luam in considerare doua grupuri mari de populatie. Pe de o parte, cea a grupurilor deosebit de vulnerabile la prezenta mercurului la pesti, printre care se remarca doua subgrupuri: cel constituit de femeile insarcinate -sau care intentioneaza sa fie insarcinate-, mamele care alapteaza si copiii de la zero la 10 ani.
Acest grup primeste cel mai restrictiv mesaj: evitati sa luati orice numar de specii considerate a fi bogate in mercur, dar includeti trei sau patru portii pe saptamana de specii cu continut mediu si scazut (combinand pestii albi si albastri).
In acest grup vulnerabil ar fi si copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, a caror recomandare este de a limita la maximum 120 de grame pe luna consumul acelor specii cu continut ridicat de mercur, repetand recomandarea de a consuma.
De acolo, se ia in considerare grupul de populatie generala, care nu se afla in circumstantele de mai sus si caruia nu i se adreseaza nici un avertisment special in ceea ce priveste speciile de pesti: consumul de peste este recomandat doar de trei sau patru ori pe saptamana, variind intre diferite specii de pesti albi si albastri.
Ce tip de mercur contine pestele?
Mercurul este un element al tabelului periodic care poate veni in trei forme caracteristice.
Pornim de la mercur elementar sau metalic, acel lichid la temperatura camerei care ne vine in minte atunci cand ne amintim de acele termometre din alte vremuri .
Expunerea la concentratii mari de vapori metalici de mercur poate duce la leziuni pulmonare severe; si la concentratii scazute, dar continue, riscul de modificari neurologice, probleme de memorie, eruptii cutanate si anomalii renale este crescut.
Cele mai clasice forme de contaminare sunt specificate in lucrarile cu o anumita concentratie de vapori de mercur, cum ar fi cabinetele medicilor stomatologi sau turnatoriile. Odata incorporat in biologia noastra, mercurul metalic poate fi transformat in oricare dintre celelalte doua forme discutate mai jos.
Mercur anorganic, care se obtine atunci cand atomii de mercur se combina cu alte elemente, de obicei sulf sau oxigen, pentru a forma saruri de mercur. Ele pot fi gasite in mod natural in mediu, pe langa faptul ca sunt utilizate in anumite procese industriale, cum ar fi fabricarea altor substante chimice.
Cum sa ai grija de alimentatia ta?
Stim cu totii ca o alimentatie buna este vitala pentru obtinerea unei sanatati optime.
Printre altele, o alimentatie buna:
- Ajuta la prevenirea bolilor
- Reduce hipertensiunea arteriala
- Scade colesterolul
- Creste capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor si ranilor
- Creste nivelul de energie
- Imbunatateste starea de bine
- Faciliteaza un somn mai bun
- Imbunatateste concentrarea mentala
Cei mai multi dintre noi isi doresc sa fie sanatosi, sa manance bine si sa faca miscare in mod regulat. Dar nu este intotdeauna usor sa rupi obiceiurile proaste si sa le inlocuiesti cu unele sanatoase. Este usor sa te simti coplesit si sa nu stii de unde sa incepi.
Daca doriti sa va imbunatatiti alimentatia, va recomandam sa incepeti cu putin. Actiunile mici fac progresul mult mai realizabil si au puterea de a crea transformari mari in vietile noastre in timp.
Acordati atentie etichetelor. Sanatatea si bunastarea este o industrie de mai multe miliarde de dolari, cu mii de produse care pretind ca imbunatatesc sanatatea sau ajuta la pierderea in greutate. Din pacate, multe optiuni alimentare cu continut scazut de grasimi si calorii sunt incarcate cu zahar, sare si alte ingrediente care de fapt nu sunt bune pentru tine.
Prin urmare, este esential sa acordati atentie si sa intelegeti etichetele produselor alimentare. Cand evaluati o eticheta, cautati:
– Alimente bogate in proteine si fibre si sarace in zahar, sare si grasimi saturate.
– Alimente care sunt imbogatite cu vitamine si minerale.
– Ingrediente reale, intregi (stati departe de substante chimice si coloranti alimentari ori de cate ori este posibil).
– Atentie la marimea portiei, pentru a nu manca in exces.
Urmariti-va caloriile pe care le beti. Toata lumea iubeste un mocha latte de la Starbucks sau ocazional sifon rece ca gheata, dar retineti ca sunt pline de calorii! Bea o tona de calorii in fiecare zi poate face o mare diferenta in ceea ce priveste numarul de calorii pe care le consumi si se poate adauga rapid.
Asigurati-va ca acordati atentie caloriilor din tot ceea ce consumati si reduceti bauturile care sunt pline de calorii goale. Daca ai pofta de bauturi dulci, bogate in calorii, foloseste sirop fara zahar si creme cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele de nuca de cocos sau de migdale. Daca iti place sifonul, incearca apa spumanta aromata sau infuzata cu fructe.