In prezent, exista cateva milioane de cetateni romani care sunt stabiliti in strainatate. Multi dintre acestia au o situatie materiala buna si au familii frumoase, cu copii si nepoti.
Exista si situatii in care romanii aflati in strainatate ajung sa caute informatii despre posibilitatea de a opta pentru un divort la distanta, pentru ca pur si simplu nu mai functioneaza casnicia.
In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt cateva dintre motivele pentru care romanii plecati in strainatate divorteaza, dar si cum se poate produce divortul acestora.
Multe au fost cazurile in care unul dintre soti era plecat in strainatate iar celalalt ramanea acasa, iar din acest motiv s-a ajuns cel mai des la cazuri de infidelitate. Fie cel plecat in strainatate a fost atras de diferite anturaje si a ajuns sa fie infidel, fie sotul sau sotia de acasa, a fost infidel/a.
Au existat deasemenea situatii in care cei doi soti au ajuns sa se certe din cauza banilor sau din cauza anturajelor sau din diferite alte motive, iar de aici lucrurile au degenerat, pentru ca s-a ajuns de multe ori la violenta verbala, si chiar si la violenta fizica din pacate.
Daca stam sa ne gandim, putem sa gasim o multime de motive pentru care romanii din strainatate ajung sa aleaga varianta de a divorta la distanta, asa ca vom discuta pe scurt si despre acest aspect.
In conformitate cu Codul civil si cu Codul de Procedura Civila, cetatenii romani dar si cetatenii straini care locuiesc in afara granitelor tarii, au posibilitatea de a divorta in Romania, in anumite conditii legale.
Exista chiar si situatii in care nu este necesar ca acestia sa se prezinte in fata instantei de judecata atunci cand isi doresc sa divorteze. Divortul se poate efectua de exemplu in Romania atunci cand sotul sau sotia care inainteaza cererea de divort, are cetatenie romana.
Deasemenea, se poate opta pentru divortul acestora in Romania atunci cand sotul reclamat locuieste in Romania. De mentionat este faptul ca se poate divorta pe teritoriul Romaniei si atunci cand amandoi soti sunt cetateni romani, indiferent de faptul ca acestia mai locuiesc sau nu mai locuiesc in Romania.
De precizat deasemenea este faptul ca daca discutam despre cetateni romani casatoriti cu cetateni straini, divortul in Romania poate avea loc doar daca unul dintre cei doi soti locuieste in Romania stabi, adica de cel putin o jumatate de an, sau chiar de un an de zile, in functie de situatie.
Pentru divortul la distanta, sotul sau sotia care nu se afla in tara trebuie sa fie reprezentat in fata instantei de judecata de catre un avocat divort.
Cererea de divort trebuie depusa la Judecatoria in raza careia locuieste celalalt sot, daca acesta este in Romania. Daca amandoi sunt plecati in strainatate, cererea de divort trebuie depusa la Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti.
Asadar, dupa cum se poate vedea, romanii aflati in strainatate, pot fi declarati divortati in Romania, chiar si fara a mai fi nevoie sa se intoarca in tara pentru acest lucru.