SANATATE-SI-SECURITATE-IN-MUNCAIn urma cu aproximativ doua sute de ani, cand revolutia industriala abia isi facea aparitia in Marea Britanie, pentru angajatorul din acel timp singurul lucru care conta cu adevarat era productivitatea angajatilor sai, nicidecum siguranta sau protectia acestora, chiar si in locuri in care aceste doua aspecte erau serios puse in pericol, sanatatea fizica si psihologica a angajatilor fiind lucruri minore pentru angajatori. Acest lucru a dus la o serie de accidente in care angajatii au suferit rani, arsuri, si multe alte daune atat fizice cat si psihologice, ceea ce explica necesitatea normelor de protectia muncii, lucru care a aparut putin mai tarziu dupa revolutia industriala.

In momentul de fata, deci dupa aproape doua sute de ani de la revolutia industriala, pentru un angajator conteaza mai mult siguranta si protectia angajatului decat productivitatea acestuia, intrucat daca au loc accidente grave care se soldeaza cu vatamari serioase sau cu moartea angajatului, aceste lucruri se resfrang asupra angajatorului, lucru care ii poate aduce serioase dezavantaje de ordin financiar. In acest sens, firmele de protectia muncii cauta sa elimine, sa previna sau cel putin sa reduca numarul precum si severitatea accidentelor care au loc la locul de munca.
In general, o firma de protectia muncii, pe langa scopul general de a elimina ori dimiuna pericolul dintr-o intreprindere sau institutie, va oferi si alte tipuri de servicii mai putin evidente insa cu o importanta cel putin la fel de mare. In acest sens, de la o firma de ssm poti obtine servicii prin care sa identifici echipamentele necesare de protectie pentru angajatii de acolo, si de efectuare a unui necesar de dotare a angajatilor cu echipamentele de protectie in acele situatii unde este nevoie, iar toate aceste activitati sunt realizate in conformitate cu toate prevederile oficiale in legatura cu cerintele din domeniul de securitate si sanatate in munca, pentru ca angajatii sa foloseasca echipamentele de protectie in institutie ori intreprindere.
Daca o firma de ssm va detecta orice fel de deficiente sau neregularitate in timp ce efectueaza un control asupra sigurantei de la locul de munca, ea va informa patronul cu privire la existenta acestora, si in plus va veni cu posibile solutii pentru a preveni sau elimina complet toate accidentele care au un risc ridicat de a se intampla. Fiindca este un lucru impus de catre lege, orice firma de protectia muncii este obligata sa ofere servicii in care sa creeze decizii de organizare a activitatilor din aceasta categorie, iar in acele situatii in care din pacate s-a produs un accident, o firma de ssm va cerceta accidentele de munca care au dus la o incapacitate de munca temporara pentru angajat.
In concluzie, firmele de ssm sunt foarte importante pentru orice angajat sau patron de firma sau institutie indiferent de domeniul din care face parte.