V-ati intrebat vreodata ce se intampla cand cititi? Din punct de vedere cognitiv, cititul zilnic aduce multe beneficii mintii. Iata cateva motive intemeiate pentru care ar trebui sa citesti in fiecare zi. Citirea unei carti, a unei carti electronice, a unui ziar in fiecare zi are multe beneficii psihofizice.
Cititul zilnic imbunatateste viata, deoarece ajuta la asigurarea unei minti si a unui creier sanatos. La fel cum este important sa avem grija de corp prin exercitii fizice, si mintea trebuie stimulata si mentinuta in forma prin studiu si lectura.
Beneficiile cititului asupra creierului
Studii recente au confirmat modul in care aceasta practica ajuta la mentinerea bunastarii fizice si mentale si a sanatatii mintale. Cititul este o adevarata hrana pentru minte si echivaleaza cu oprirea si gandirea critica si introspectiva. In zilele noastre, insa, cand ritmul de lucru este din ce in ce mai frenetic, cititul zilnic a devenit o practica din ce in ce mai putin obisnuita.
Dar, in mod concret, ce rost are sa citesti atat de mult? De-a lungul timpului, lingvistii si cercetatorii au incercat sa raspunda la aceasta intrebare, analizand unele dintre beneficiile cititului din punct de vedere cognitiv.
Citirea unei carti bune, de exemplu, ar putea sa ne faca sa descoperim noi aspecte ale personalitatii noastre si sa ne imbogatim limbajul, ceea ce reprezinta cu siguranta un avantaj in vederea unui interviu de angajare.
Sa vedem de ce cititul zilnic este extrem de util pentru dezvoltarea individualitatii si pentru mentinerea functiilor creierului in formare.
Lectura ca exercitiu de atentie
Multi tineri sufera, mai ales in aceste vremuri dominate de tehnologie, de deficit de atentie. Nu se pot concentra, nu pot lucra, nu pot studia, sunt distrasi de videoclipuri, de stiri adesea irelevante si altele. Pentru a contracara aceasta problema, este necesar sa ne concentram, chiar si pentru o perioada scurta de timp, asupra unei activitati “analogice”. Lectura este in acest caz un aliat excelent pentru antrenarea concentrarii intr-un mod educativ.
Lectura ca antidot la stresul cotidian
Cititul ii obliga pe oameni sa se opreasca, eliberandu-se astfel de stresul acumulat in timpul zilei. Dar cum? Gandindu-te la altceva si concentrandu-te asupra lecturii, este usor sa te detasezi de negativitate, chiar daca temporar. Astfel, lectura unei carti bune este capabila sa il transporte pe cititor in alte lumi, izolandu-l, ca sa spunem asa, de realitatea agitata care il inconjoara.
Lectura si economie
Nu trebuie subestimat nici un alt factor socio-economic in ceea ce priveste lectura. In jurul lecturii si al cartilor, de fapt, se genereaza o economie. Cartile, ziarele, revistele, dar si blogurile, toate fac parte din industria editoriala care angajeaza milioane de oameni. Acelasi lucru este valabil si pentru bibliotecile atemporale sau pentru site-urile clasice care comercializeaza carti, ca https://librariadonaris.ro. De aceea, cititul contribuie, de asemenea, la o societate mai buna.
Citirea cu voce tare pentru copii: avantaje si beneficii
Cititul cu voce tare face bine: in domeniul psihopedagogic, utilitatea cititului cu voce tare in copilarie si in special la varsta prescolara este acum recunoscuta pe scara larga.
De fapt, mai multe studii internationale confirma cum aceasta activitate, impartasita intre parinte si copil, aduce numeroase avantaje pentru sanatatea emotionala a copilului inca din primele luni de viata, pentru dezvoltarea sa cognitiva si psiho-afectiva, dar si pentru relatia cu tatal si mama.
Impartasirea lecturii unei carti bune nu inseamna doar transferul de informatii. Este o adevarata activitate comuna care intareste legatura si imbunatateste diverse abilitati ale copilului.
Beneficiile cititului cu voce tare
- stimularea plasticitatii neuronale, in special in zonele creierului care proceseaza limbajul semantic si abilitatile legate de alfabetizare;
- imbunatatirea dezvoltarii teoriei mintii, si anume capacitatea cognitiva de a recunoaste si de a distinge propriile ganduri de cele din mintea altcuiva.
Cititul cu voce tare este bun pentru relatia parinte copil
Mai ales daca practica cititului cu voce tare este un obicei stabilit intre parinte si copil, aceasta reprezinta o experienta de bunastare emotionala-relationala comuna. Este, de fapt, un adevarat “act social” care se bazeaza pe relatia afectiva dintre tata, mama si copil. Citirea cu voce tare impreuna ii permite copilului sa invete un vocabular bogat in termeni care se refera la emotii si stari de spirit.
Intr-adevar, citirea povestilor include elaborarea gandurilor si sentimentelor, precum si conversatii intre diferitele personaje. Aceste informatii il ajuta pe copil sa asimileze o teorie despre emotii si mecanismele care reglementeaza relatiile dintre oameni.
Tocmai prin relatia cu copilul sau, parintele promoveaza dezvoltarea acestuia si il sprijina pe masura ce acesta invata noi abilitati si competente pe care nu le poate realiza singur (numirea obiectelor si indicarea lor, pronuntarea primelor cuvinte, recunoasterea literelor alfabetului etc.).
Cititul cu voce tare in comun l-ar ajuta, de asemenea, pe copil sa dezvolte un atasament sigur: mama este perceputa ca o baza sigura pe care sa se bazeze, iar aceasta incredere si securitate emotionala promoveaza, la randul ei, activitatea de lectura intr-un cerc virtuos si benefic.