
Castelul Bran este fara doar si poate cel mai popular castel din Romania, si unul dintre cele mai importante obiective turistice ale tarii. Foarte multi turisti atat romani cat si straini viziteaza acest castel, care a devenit faimos in toate colturile lumii datorita romanului scris de catre Bram Stoker.
Personajul lui Bram Stoker, Dracula, este un conte transilvanean, cu un castel situat la un nivel inalt deasupra unei vai cocotate pe o stanca cu un rau care curge mai jos in Principatul Transilvaniei.
Acest personaj este adesea confundat cu Vlad Tepes (Vlad Tepes), uneori cunoscut sub numele de Vlad Dracul, care era un print valah cu un castel, acum in ruine, situat in Principatul Tarii Romanesti.
Deoarece Castelul Bran este singurul castel din toata Transilvania care se potriveste de fapt cu descrierea lui Bram Stoker a Castelului lui Dracula, este cunoscut in intreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula.
Bram Stoker nu a vizitat niciodata Romania. El a infatisat castelul imaginar al lui Dracula pe baza unei descrieri a Castelului Bran care i-a fost disponibil in Marea Britanie din secolul trecut. Intr-adevar, infatisarea imaginara a Castelului lui Dracula din gravura din prima editie a „Dracula” este asemanator de asemanator cu Castelul Bran si niciun altul din toata Romania.
Stoker se presupune ca a folosit ilustratia castelului Bran in cartea lui Charles Boner, “Transilvania: its product and its People” (London: Longmans, 1865) pentru a descrie imaginarul sau Castelul lui Dracula.
Dracula – asa cum este perceput astazi – este un personaj fictiv al carui nume deriva din apelativul dat lui Vlad Tepes, conducatorul Tarii Romanesti din anii 1456-1462 si 1476 si care, din motive in mare parte politice, a fost infatisat de unii istorici din acea vreme ca un despot nemilos, insetat de sange.
Personajul lui Stoker, contele Dracula, a aparut pentru prima data in romanul „Dracula”, publicat in Anglia in 1897 de catre scriitorul irlandez Bram Stoker.
Numele „Dracula”, departe de a fi un termen inspaimantator, provine din Ordinul Cruciatului Dragonului cu care s-au asociat atat Vlad Tepes, cat si tatal sau. Restul mitului Dracula deriva din legendele si credintele populare in fantome si vampiri predominand in toata Transilvania.
Contele Stockerului Dracula este un vampir vechi, vrajitor si nobil transilvanean, care sustine ca este un Székely descendent din Attila Hun. El locuieste intr-un castel in descompunere din Muntii Carpati. In conversatiile sale cu personajul Jonathan Harker, Dracula se dezvaluie ca fiind intens mandru de cultura boiera, cu un dor de amintiri din trecutul sau.
Contele Dracula pare sa fi studiat artele negre la Academia Scholomantei din Muntii Carpati, langa orasul Sibiu (cunoscut atunci ca Hermannstadt). In timp ce Stoker si-a numit contele transilvanean „Dracula”, a fost atent sa nu sugereze o legatura reala cu personajul istoric al lui Vlad Tepes.
In satele din apropiere de Bran, exista o credinta in existenta spiritelor malefice numite fantome sau „steregoi”. Pana acum o jumatate de secol, se credea ca exista anumite persoane vii – „strigoi” – care duceau o viata normala in timpul zilei, dar noaptea, in timpul somnului, sufletele lor paraseau trupurile si bantuiau satul chinuind oamenii in timp ce dormeau.
Aceste spirite rele isi bantuiesc prada de la miezul noptii pana la primul cocos, cand puterea lor de a dauna oamenilor a disparut. „Acei strigoi [adica fantome, vampiri] sufera de blestemul nemuririi”, scrie Stoker, „ei trec dintr-o perioada in alta, isi inmultesc victimele, marind raul din lume …” Personajul Dracula provine din aceste mituri locale.
Cat despre Vlad Tepes, conducatorul Valahiei, el are, intr-adevar, o asociere cu Castelul Bran. Vlad a fost implicat in mai multe campanii de pedepsire a comerciantilor germani din Brasov, care nu au respectat comenzile sale in ceea ce priveste comertul lor pe pietele sale valahe.
Trecerea in Tara Romaneasca a fost prin Bran, cel mai apropiat defileu de Brasov, care face legatura cu Targoviste, capitala lui Vlad Tepes. Casele vamale originale la care s-au incasat impozite de la comerciantii care intrau in Transilvania sunt inca la baza Castelului Bran.
Relatiile cu domnii Bran nu au fost foarte cordiale, deoarece erau reprezentanti ai Cetatii Brasovului, care erau ostile lui Vlad Tepes. Nu se stie daca Vlad Tepes a capturat Castelul Bran.
Totusi, in toamna anului 1462, dupa ce armata regelui maghiar, Matei Corvin, l-a capturat pe Vlad Tepes in apropierea cetatii Podul Dambovitei, langa Rucar, se pare ca Vlad a fost dus la Castelul Bran si inchis acolo timp de doua luni.
Acest lucru este afirmat in volumul recent Vlad The Impaler – Dracula, publicat de Tipografia Mirador, Arad, 2002, autor de Gheorghe Lazea Postelnicu. De aici, Vlad a fost luat si intemnitat in Cetatea Visegrad.
Vizitatorii Castelului Bran ar trebui sa faca distinctia intre realitatea istorica a lui Bran si personajul contelui din romanul lui Bram Stoker. Dracula exista in imaginatie, in timp ce castelul Bran exista in realitate.
Atat turistii romani cat si turistii straini care isi doresc sa viziteze castelul Bran, pot alege sa se cazelze la pensiunea Brandeberg, unde se pot bucura de tot confortul si de toate facilitatile unui loc cu adevarat special.
Atat turistii romani cat si cei straini, fie ca aleg sa viziteze locul dupa ce au citit romanul lui Stoker, sau isi doresc din alte motive sa viziteze castelul Bran, daca se cazeaza la pensiunea Brandenberg pot avea parte de o priveliste impresionanta si de acces usor si la alte obiective turistice din zona. In plus, pot consuma la restaurantul pensiunii cele mai bune produse bio autentice, si pot bea bauturi specifice zonei.
Pensiunea Brandenberg are o multime de lucruri impresionante de aratat, asa ca nu este de mirare de ce turistii care viziteaza castelul Bran, facut cunoscut in lume de romanul lui Stoker, aleg sa se cazeze aici.