Garantia personala a soferului nu trebuie aleasa usor, intrucat tot interesul sau se bazeaza in primul rand pe despagubiri pentru vatamari corporale suferite in cazul unui accident grav.

De fapt, este recomandabil sa studiezi aici cu precizie termenii de aplicare inainte de a te abona (perioada de asteptare, deductibilitatea, plafonul de compensare, excluderile de acoperire in special) si sa intelegi in ansamblu functionarea procedurii de compensare.

Cum sa te abonezi la garantia personala a soferului in asigurarea auto?

Asigurarea terta parte nu permite, in general, accesul la garantia personala a soferului, fiind minimul legal obligatoriu si oferind de fapt o acoperire minima limitata (doar cu garantia de raspundere civila).

Cu toate acestea, unii asiguratori iti permit sa te abonezi la garantia personala a soferului datorita asigurarii pentru terti, in special in cazul asigurarii auto temporare. Acesta din urma constituie o protectie mai scumpa atunci cand costul este raportat lunar, dar uneori permite sa beneficieze de o acoperire mai extinsa.

Asigurarea auto intermediara poate oferi aceasta garantie suplimentara, in functie de companiile de asigurari. In caz contrar, ramane disponibil ca garantie suplimentara, permitand personalizarea acoperirii de baza prin adaugarea de garantii suplimentare.

Asigurarea cuprinzatoare ia in considerare in mod sistematic toate garantiile asigurarii auto (mai mult sau mai putin, intotdeauna in functie de contracte), inclusiv garantia personala a soferului. Acesta este cel mai clasic mod de a te abona la aceasta protectie speciala, care ramane foarte importanta in ciuda naturii sale optionale.

Retine: protectia soferului ramane accesibila foarte simplu pentru marea majoritate a asiguratilor si numai soferii descalificati sau reziliati pot fi expusi refuzului companiei de asigurari din cauza profilului lor de risc.

Este obligatorie garantia personala a soferului in asigurarea auto?

Garantia personala a soferului are avantaje evidente, in masura in care propria persoana poate fi despagubita in cazul unei cereri responsabile, precum si masina sa. Sumele asumate de un accident care a cauzat functionarea acestei garantii ating adesea o valoare extrem de mare, in special pentru acoperirea spitalizarii si a costurilor medicale ulterioare (medicamente, reabilitare etc.).

In acelasi mod, reparatiile unui vehicul partial sau total distrus implica eliberarea unor sume considerabile (cea mai mica reparatie a vopselei in garaj este foarte costisitoare).

In general, vatamarea corporala este acoperita de acoperirea raspunderii civile a persoanei care cauzeaza dauna numai atunci cand cineva nu este responsabil pentru incident, deci in calitate de victima. Garantia personala a soferului ocoleste evaluarea raspunderii care trebuie aplicata in toate situatiile, chiar daca nu este o protectie obligatorie in textele legale.

Paradoxal, compensatia oferita soferilor cu doua roti este mai putin eficienta decat cea pentru utilizatorii de masini, desi acestia sunt la origine mult mai expusi vatamarilor corporale. In plus, invaliditatea permanenta permite doar plata despagubirilor ca urmare a unui anumit nivel de deductibilitate, care ramane oarecum contradictoriu din partea asiguratorilor.

Pe scurt: garantia personala a soferului este, prin urmare, o protectie foarte recomandata. Aceasta garantie este disponibila in toate contractele. Compensatia acordata permite asumarea tuturor costurilor care decurg dintr-o cerere, chiar responsabila, si atenueaza oarecum prejudiciul moral suferit, lasand asiguratul sa se concentreze asupra sanatatii sale sau a rudelor sale.