
Am mentionat si in alte articole, cea mai traditionala rochie a evoluat inainte de tehnologia moderna si inainte de distrugerea ecologica generata de productia rapida de moda. Artizanii locali si-au practicat comertul timp de multi ani si, probabil, si-au dezvoltat tehnicile de-a lungul mai multor generatii.
Sigur, exista diferite produse de calitate disponibile pe o piata turistica, deoarece calatorii au cerut preturi mai mici si calitatea a suferit. Cereti recomandari unui producator de renume si fiti pregatit sa platiti ceva mai mult pentru un articol produs prin metode traditionale.
Veti ajuta oamenii locali sa fie angajati, si sa mentina cultura in viata si mediul intact.Va recomandam sa accesati rochii de zi traditionale romanesti si sa alegeti un model interesant.
Fiti atenti la modul in care purtati un obiect traditional de imbracaminte. Amintiti-va ca aceste piese nu sunt “costume”, asa cum le facem uneori, ci un element important al culturii cuiva, adesea bogat in simbolism.
Educati-va despre o anumita piesa si despre modul in care este purtata in mod traditional. Purtarea de piese de rochii nationale este considerata o declaratie de respect fata de traditii si culturi. Folosita necorespunzator, cum ar fi in anumite perioade festive sau in culori gresite, poate insulta pe cineva.
Scoateti acele suveniruri care pot fi purtate din fundul dulapului dvs. sau puneti-le pe urmatoarea dvs. lista de cumparaturi. Aceste piese sunt elemente pretioase de moda, atent create pentru confortul dumneavoastra la o calitate maxima. Dati-le locul in dulapul pe care il merita si bucurati-va de amintirile pretioase ale calatoriilor dvs. de fiecare data cand le puneti.
Structura imbracamintei traditionale romanesti a ramas neschimbata in intreaga istorie si poate fi urmarita pana in cele mai vechi timpuri. Imbracamintea de baza atat pentru barbati, cat si pentru femei din Romania este o camasa sau o chisina, care este fabricata din tesaturi de canepa, bumbac sau de lana.
Acest obiect vestimentar a fost legat in jurul taliei folosind o centura de tesatura, ingusta pentru femei si mai larga pentru barbati. Taierea acestei camasi de baza este similara pentru barbati si femei. In trecut, cele purtate de femei au ajuns, de obicei, la glezne, in timp ce barbatii au avut camasi mai scurte si purtate peste pantaloni sau jambiere din benzi de tesaturi.
Femeile poarta intotdeauna un sort peste fusta sau camasa. Aceasta a fost initial o singura bucata de panza infasurata in partea inferioara a corpului lor si fixata de o centura la talie, asa cum se mai vede inca in estul si sud-estul Romaniei. In Transilvania si sud-vestul Romaniei au devenit doua sorturi separate, unul purtat in spate si unul in fata.
Imbracamintea traditionala pentru barbati pe tot cuprinsul Romaniei cuprinde o camasa alba, camasi, pantaloni albi, palarie, curea, vesta si paltoane. Diferentele locale sunt indicate de lungimea camasii, tipul de broderie, taierea pantalonilor, forma palariei sau decorarea vestei. In cele mai multe zone, camasile sunt purtate in afara pantalonilor, acesta fiind stilul mai vechi.
Rochiile traditionale au imprumutat broderiile de pe aceste piese si le-au reinterpretat astfel incat sa rezulte piese cu adevarat moderne si foarte versatile usor de integrat in tinutele din fiecare zi.