Portile automate delimiteaza accesul la o proprietate intr-un mod practic si functional. Acestea ne scutesc de inconvenientul de a trebui sa coboram din masina, de expunerea la conditii meteorologice nefavorabile. Dar ce mai este de stiut despre automatizari porti? Cum functioneaza, ce tipuri de motoare sunt disponibile pentru porti electrice, cum se integreaza cu alte dispozitive casnice?
- Cum functioneaza o poarta automata?
Portile automate sunt actionate de un motor electric, care poate fi simplu, dublu, subteran sau montat in exterior. Folosind o telecomanda pentru porti automate sau un alt dispozitiv de intrare, un semnal este trimis la unitatea de control care, la randul sau, activeaza motorul responsabil pentru deschiderea portii.
Unitatea de control achizitioneaza, de asemenea, alte semnale, de exemplu cele detectate de dispozitive cum ar fi celulele fotoelectrice. In acest fel, daca exista un obstacol in raza de actiune a portii, motorul se va opri imediat, garantand siguranta persoanelor si a bunurilor.
- Tipuri de porti automate
Exista doua tipuri principale de porti automate, care difera prin modul in care se deschid:
- poarta rotativa: usile se deschid prin rotatie pe un punct de sprijin, in general spre interiorul proprietatii. Pentru ca poarta sa functioneze corect, spatiul din fata trebuie lasat liber;
- poarta glisanta: partea mobila aluneca pe o grila paralela cu poarta, lasand o deschidere pentru trecere. Aceasta este solutia cea mai putin voluminoasa, potrivita si pentru locuintele cu spatiu exterior limitat.
In plus, in functie de tehnologia utilizata pentru a misca pistoanele, este posibil sa se faca distinctia intre porti automate cu functionare hidraulica sau electromecanica. Primele pot genera niveluri ridicate de cuplu si sunt, de obicei, alegerea preferata pentru structuri mai mari si mai grele.
Sistemele electromecanice se caracterizeaza prin confort si sunt ideale pentru porti automate mai usoare, cum ar fi cele pentru uz rezidential. In cazul in care poarta este in stare buna, aceasta poate fi automatizata. Numeroasele solutii de motorizare ne permit sa automatizam aproape toate portile de pe piata, de la porti mici la cele mari. Tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti cel mai potrivit motor pentru porti automate.
- Clase de porti automate
Portile automate pot fi clasificate in trei categorii, in functie de destinatia lor:
Utilizare rezidentiala: poarta este actionata de cateva ori pe zi. Prin urmare, in acest caz, este suficient un mecanism de deschidere usoara;
Utilizare rezidentiala: poarta este actionata de cateva ori pe zi, astfel incat este suficient un mecanism de deschidere usoara. Utilizarea frecventa necesita mecanisme mai robuste si mai fiabile;
Utilizare intensiva: poarta este actionata de sute de ori pe zi. Motorizarea trebuie sa fie astfel incat sa poata rezista la sarcini mari.
- Poarta automata si sigura
Motoarele pentru porti automate utilizeaza senzori speciali pentru a detecta obstacolele si se opresc imediat daca exista obiecte, animale sau persoane in cale. Pentru a descuraja tentativele de intruziune, poarta poate fi programata sa se inchida automat imediat ce trece sau, daca preferati, dupa un interval de timp predefinit.
- Autorizatii pentru instalarea unei porti automate
Instalarea unei porti automate este o interventie care nu necesita un raport de incepere a activitatii certificat. In mod evident, acest lucru este valabil daca poarta nu ocupa terenuri publice si daca nu aduce modificari urbanistice in locuri protejate prin reglementari specific.
Istoria portilor electrice
Portile electrice sunt folosite de aproape o suta de ani. Prima persoana care a creat unul dintre aceste dispozitive convenabile, care economisesc timp, a fost un canadian pe nume Fred W. Watson, in 1881. Inventia sa a devenit primul dispozitiv electric de deschidere a portilor care a fost proiectat pentru trecerile de cale ferata.
Pana in 1884, inovatia a reusit sa traverseze Atlanticul, o serie de ziare americane raportand ca companiile feroviare franceze erau pe cale sa adopte un dispozitiv de deschidere a portilor electrice.
„O captura conectata cu un electro-magnet tine o poarta inchisa”, a raportat The National Tribune pe 9 octombrie 1884. O demonstratie timpurie a unor astfel de porti electrice in Statele Unite a fost organizata de compania de scurta durata Toulmin Electric Railway, care conducea un linie feroviara lungime de aproximativ o jumatate de mila in Baltimore, Maryland, SUA in 1887.
Sistemul de intrare al companiei consta din doua cadre metalice acoperite cu zinc si captusite cu role de cauciuc si banda de panza la fiecare capat. Poarta era montata pe lanturi lungi de fier legate de un electromagnet si putea fi deschisa sau inchisa prin apasarea a doua manere montate pe un stalp vertical in apropierea sinelor.
Herald a remarcat ca „puterea de tragere [a magnetilor] este atat de mare incat va tinde foarte mult sa traga in jos toate obiectele care pot fi plasate in fata stalpilor in care sunt continute. Calea ferata electrica Toulmin nu a reusit niciodata ca companie de transport, a durat doar cativa ani inainte de a fi absorbita de o alta companie, dar poarta electrica traieste mai departe.