
Pentru ca modul in care ne adaptam la noile tehnologii lansate pe piata este cel care dicteaza nivelul de productivitate obtinut in industrii variate, este necesar sa avem in vedere orice apare pe piata automatizarilor.
Identificarea solutiilor optime pentru a avea parte de randamentul asteptat poate fi o reala provocare, insa constituie o responsabilitate care ne revine. Un subiect de interes in contextul actual, vizavi de aplicatiile pneumatice, sunt distribuitoarele.
In ceea ce le priveste, e bine sa tii cont de cateva aspecte pentru a te asigura ca il alegi pe cel potrivit. Gasesti o serie de informatii in acest sens, oferite de Tehnovest – specialist in automatizari, de care poti tine cont.
Distribuitorul si misiunea lui in aplicatiile pneumatice
Ai nevoie de distribuitor pentru ca este cel care dirijeaza energia pneumatica pe diverse circuite, care sunt prestabilite. Au la baza doua functii, anume cea de distributie si de comanda – partea mobila si cea fixa.
Raportarea la simbolizarea distribuitoarelor in ce priveste alegerea lor este necesara. Te intereseaza capacitatea si numarul de a comuta casutele si pozitiile specifice. Conectarea se realizeaza tinand cont de aplicatia corespunzatoare.
Tine cont de modul de actionare specific distribuitorului. Daca situatia vizeaza actionarea cilindrilor de simpla actiune, care au un singur port, atunci poti folosi modelul 3/2 cu actionare manuala prin buton si revenire cu arc. Este linia cu conectare la portul al doilea din distribuitor.
Elementele de actionare pot fi reprezentate de cilindri pneumatici, de electromagneti, de motoare electrice, la rezistente de incalzire. Sunt o parte importanta deci a aplicatiilor diverse, aspect de notat.
Sunt practic cele care asigura: sens pentru circularea fluidului, o miscare de rotatie controlata (a motoarelor hidraulice/ pneumatice), senzori de pozitie, responsabil de pornirea/ oprirea circulatiei de fluide in robinete/ elemente de blocare.
Distribuitorul este cel care realizeaza curgerea aerului in cazul cailor deschise. Realizeaza asta prin actionarea asupra conexiunilor interioare – respectiv prin inchiderea sau schimbarea lor. Este si cel care permite modificarea directiei fluidului de lucru, valabil indiferent de presiunea care exista in circuit.
Vei regasi o multitudine de tipuri de distribuitoare in magazinele de profil. Sunt clasificate dupa mai multe criterii, dupa cum urmeaza: metoda de actionare, numarul de pozitii neactionate si pozitii de comutare, respectiv numarul de orificii pe care le prezinta.
E bine sa tii cont de asta atunci cand te orientezi dupa un distribuitor, avand astfel siguranta ca aplicatia in cauza va fi sustinuta privind functionarea ei.
Sunt si alte aspecte care te vor interesa. De exemplu, e important sa stii cum se monteaza fiecare tip de distribuitor pe care il vei achizitiona, pentru ca doar astfel te poti asigura ca vei evita o intrebuintare deficitara a acestuia si implicit a intregii aplicatii. De asemenea, care sunt comenzile lor, specific si in detaliu, e necesar de stiut, din acelasi motiv.
Inainte de a te lasa ghidat de pret cand faci o asemenea achizitie, iti recomand sa tii cont de ofertele magazinelor care pun accent pe calitate. Tehnovest.ro este o recomandare in acest sens, in cadrul site-ului regasind numeroase astfel de articole pneumatice.