Am ajuns la articolul cu numărul 100 şi îmi pare bine că pot să-l centrez pe unul dintre lucrurile care-mi plac cel mai mult şi anume mica mea tradiţie de Sf. Paşti.

Zilele trecute auzeam o ştire potrivit căreia, comercianţii români au importat aproximativ 1 milion de ouă cu ocazia acestei sărbători. Ouă vopsite, pentru cei care n-au timpul necesar să stea şi să se ocupe de acest procedeu. Nu ştiu de ar trebui să-mi pară mai rău:

De faptul că românii nu mai stau să vopsească manual ouăle şi le preferă gata făcute?
De faptul că în loc să cumpere ouă proaspete de la piaţă, preferă să cumpere din alte ţări?
De faptul că suntem atât de ocupaţi, încât nici de tradiţii nu ne mai putem ţine?

Azi, m-am apucat de treabă ca şi în fiecare an. Şi cum stăteam eu să-mi dichisesc ouăle, mă gândeam la perioada în care eram mică şi proastă. Toţi am trecut prin asta, aşa că nu trebuie să strâmbaţi din nas. Pe la 14-16 ani, mi se păreau atât de reuşite ouăle acelea roşii de la televizor, admiram ouăle pregătite de prietenii mei cu vopsea cumpărată de la magazin şi îmi spuneam că doar eu mai urmez un procedeu din 1900 toamna. Acum îmi pare rău că am gândit aşa, fiindcă îmi dau seama că ouăle respective au un farmec aparte, ce nu-l vor primi nici într-o sută de ani cele de pe raft, în cutii frumos ambalate. Sunt făcute cu drag, sunt produsul unei tradiţii îndelungate şi cel mai important reprezintă un angajament pe care ar trebui să ni-l luăm fiecare. Nu putem trece prin sărbători doar făcând provizii stomacale.

Să vă spun de mica tradiţie

Primul pas îl reprezintă culegerea frunzelor pe care le vom folosi pentru decorare. Dacă se poate să aibă forme cât mai diverse ori puteţi lua chiar flori de pe câmp.

Apoi, căutăm o pereche de dresuri de care nu mai avem nevoie şi facem mici punguţe.

Poziţionăm frunza pe ou, îl punem în ciorap, îl legăm la un capăt şi va arăta cam aşa:
Fotografie0100
Se umple un vas cu coji de ceapă, preferabil din acelea roşii, dar sunt bune şi celelalte. Se aşază ouăle în vas, se pune apă peste şi apoi ţuşti la fiert cu ele.
Fotografie0101Rezultatul final e acesta:

Fotografie0103