In prezent, pastram pe laptopurile noastre mult mai multe lucruri decat ar trebui: fisiere de lucru, e-mailuri, fotografii personale si o multitudine de date despre noi insine. Dar ce se intampla daca computerul se strica si trebuie sa-l trimitem in service PC Militari?
Iata cum va puteti proteja toate datele. Din ce in ce mai multe date pe PC-uri si smartphone-uri, din ce in ce mai multe informatii personale, profesionale si financiare. Pe care este bine sa le tinem la adapost de ochii curiosilor.
De aceea, ne protejam dispozitivele cu parole si cu diverse programe antivirus. Dar ce se intampla atunci cand computerul se strica si trebuie sa-l ducem la reparat? Cum ne protejam datele sensibile si cu aceasta ocazie?
Prevenirea mai intai
Cel mai bun lucru este sa fii pregatit cat timp totul este inca in regula. Pentru ca, daca PC-ul pe care il luam la reparat este stricat pana la punctul in care nu mai poate fi folosit, este de la sine inteles ca nu putem face nimic pentru a proteja datele de pe el. Din fericire, PC-urile stricate nu sunt intotdeauna complet inutilizabile si, in aceste cazuri, putem face ceva in acest sens, dar acest lucru nu ne impiedica sa fim pregatiti din timp.
O alta intrebare pe care trebuie sa v-o puneti este: cine ne repara calculatorul? In general, putini oameni sunt interesati de detaliile vietii noastre private. Daca dorim sa reducem sansele ca reparatorul sa ne cotrobaie prin lucrurile noastre, este probabil mai bine sa ne ducem computerul la un centru de reparatii autorizat decat sa il lasam pe mana varului nostru.
Protejati cu parole
Daca doriti sa protejati un fisier cu o parola, acest lucru este destul de simplu in Word. In ecranul meniului File, alegeti “Information” (Informatii), apoi faceti clic pe “Protect document” (Protejati documentul) si apoi pe “Encrypt with password” (Criptare cu parola). Apoi vi se va cere parola, pe care trebuie sa o introduceti de doua ori pentru siguranta. Aveti grija sa nu o pierdeti, altfel redeschiderea fisierului va fi problematica.
Salvati in cloud
O alternativa este sa va incredintati documentele unui serviciu cloud, cum ar fi Dropbox, Drive sau OneBox, serviciul Microsoft deja configurat in Windows 10. Daca sunteti sigur ca v-ati salvat toate documentele in cloud, le puteti sterge de pe PC inainte de a le preda la service.
Dar aveti grija: inainte de a va sterge datele de pe computer, trebuie sa fiti 100% sigur ca aveti o copie exacta salvata in alta parte. Acelasi lucru este valabil daca, in loc de cloud, va copiati in mod regulat toate fisierele pe o unitate externa.
Stergeti istoricul
Daca sunteti pe cale sa va duceti computerul in service pentru o defectiune minora care va permite sa lucrati in continuare pe el, ar putea fi o idee buna sa stergeti toate urmele navigarii pe internet. Deschideti programul pe care il utilizati pentru a naviga pe internet si accesati setarile. Cautati sectiunea “Privacy” (Confidentialitate) si deschideti dosarul “Advanced” (Avansat). Veti gasi o lista de informatii pe care le puteti sterge, de exemplu, istoricul site-urilor vizitate, fisierele descarcate sau parolele.
Bifati informatiile pe care doriti sa le stergeti si apasati “Delete data” (Stergeti datele). Atentie: daca ati salvat parolele in browser, este utila stergerea lor, pentru a impiedica pe oricine de pe computer sa va citeasca e-mailurile, sa se conecteze la retelele sociale cu profilul si asa mai departe. Dar, inainte de a le sterge, asigurati-va ca le-ati salvat in alta parte si ca le puteti recupera.
Stergeti fisierele
Daca ati sters fisiere pe care nu doriti ca altii sa le vada, amintiti-va mai intai ca acestea sunt mutate in cosul de reciclare, asa ca va trebui sa le stergeti si de acolo. Dar chiar daca sunt sterse din cosul de reciclare, un expert le poate recupera. Pentru a verifica daca ati sters totul, astfel incat sa fie cu adevarat irecuperabil, trebuie sa folositi programe speciale, cum ar fi Ccleaner.
Luati in considerare costurile ascunse ale achizitionarii unui PC nou
Exista multe costuri ascunse pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti si care sunt implicate in cumpararea unui computer nou in loc sa il reparati. Sa ne uitam la ele:
- Software: Deoarece software-ul este “licentiat” si nu “detinut”, este posibil sa nu vi se permita sa transferati programele software pe un nou computer. In cazul in care software-ul poate fi transferat, veti avea nevoie si de “cheile de licenta” pentru acesta si, uneori, de CD-ul sau DVD-ul original. Daca v-ati amintit sa va pastrati licentele, nu este nicio problema, dar de multe ori se uita anumite lucruri, ceea ce inseamna ca este posibil sa trebuiasca sa cumparati din nou software-ul, cu o cheltuiala totala de peste 100 EUR.
- Datele personale.: Tehnologia cloud s-a raspandit recent, dar multi oameni isi pastreaza inca toate fisierele personale, documentele, imaginile si muzica pe hard disk-ul computerului. Transferul acestor date pe noul computer este o cheltuiala adesea trecuta cu vederea, dar vitala, pe care multi uita sa o ia in considerare.