O hernie de disc poate fi de obicei tratata cu medicamente pentru durere, caldura si multa miscare. Operatia este necesara daca terapia conservatoare esueaza. Pana la 90% din toate, hernia de disc poate fi gestionata de medic si pacient prin terapie conservatoare. Este alcatuit din doi piloni:
- Amelioreaza durerea – cu ajutorul medicamentelor si caldurii – si
- Normalizeaza muschii spatelui – prin fizioterapie si exercitii fizice. Procedurile se fac intr-o forma continua sau intermitenta.
Cel mai important lucru este ca persoana afectata se poate misca din nou fara disconfort. De aceea, medicul prescrie initial analgezice si medicamente antiinflamatoare. Acest lucru ar trebui luat in mod regulat si consecvent de catre persoana in cauza. Acest lucru il impiedica sa adopte o postura de alinare din cauza durerii, incordandu-si suplimentar muschii spatelui si agravand simptomele. Daca spatele doare grav, medicul poate injecta si medicamente anestezice locale sau cortizon in cazuri individuale.
In acelasi timp, caldura poate ajuta. Stimuleaza circulatia sangelui in piele si slabeste muschii rigidi ai spatelui. Exista diferite aplicatii de caldura: pachete fango si moor, lumina rosie, imbracaminte calda. In plus, un pat cu trepte este adesea recomandat. Pacientul isi pozitioneaza picioarele, de exemplu, in unghi drept pe un cub in timp ce se afla intins. Asta amelioreaza nervii.
Acum este considerat depasit faptul ca persoanele care sufera de discuri intervertebrale nu au voie sa se miste sau chiar sa fie nevoite sa stea in pat. Acest lucru este adecvat doar in cazuri rare. In schimb, pacientul incepe de obicei kinetoterapie imediat.
Acest lucru poate avea loc si sub forma de reabilitare in ambulatoriu. Persoana in cauza ar trebui apoi sa faca exercitii regulate acasa. Cei care fac constant exercitiile de fizioterapie isi usureaza coloana vertebrala si se simt repede mai bine. Masajele, exercitiile de relaxare si terapiile speciale de miscare (de exemplu, gimnastica acvatica) ajuta, de asemenea.
Sportul este permis si dupa o hernie de disc si imbunatateste sansele de recuperare. Fie jogging, ciclism sau inot – ce sport intra in discutie, bolnavul trebuie sa discute cu medicul. Cu toate acestea, toate activitatile care incordeaza spatele si discurile intervertebrale sunt tabu. Asa ca nu este indicat in a ridica lucruri grele sau in a face un erfort foarte mare.
Prin implementarea constanta a masurilor conservatoare, problemele discului intervertebral ar trebui sa se amelioreze semnificativ sau sa dispara complet dupa sase pana la opt saptamani cel tarziu. Daca nu este cazul, probabilitatea de succes a terapiei conservatoare scade.
Daca medicamentele pentru durere si terapia cu exercitii fizice nu ajuta, interventia chirurgicala este o optiune. Ar trebui operata o hernie de disc, daca:
- provoaca paralizie
- daca acestea se agraveaza rapid
- daca pacientul nu raspunde la medicamentele pentru durere.
- Sunt prezente simptome precum incontinenta vezicii urinare si fecale, precum si amorteala in zona genitala si anala (anestezie cu pantaloni). Aceste forme rare de hernie de disc severa, de exemplu asa-numitul „sindrom cauda equina”, reprezinta o adevarata urgenta.
In operatia de disc intervertebral, chirurgul indeparteaza hernia de disc si elibereaza radacina nervoasa prinsa. Chirurgul efectueaza de obicei o asa-numita discectomie microchirurgicala.
Cum sa ai o postura mai buna care sa evite durerile de spate
Unii oameni beneficiaza de o postura echilibrata in mod natural care se realizeaza stand pe o minge de echilibru; in aceasta postura bazinul este leganat usor inainte, crescand curba lombara care deplaseaza in mod natural umerii inapoi (asemanator cu asezarea pe marginea scaunului).
De asemenea, fiti constienti de si evitati posturile dezechilibrate, cum ar fi incrucisarea neuniforma a picioarelor in timpul sedintei, aplecarea intr-o parte, aplecarea umerilor in fata sau inclinarea capului.
Pe masura ce muschii obosesc, pozitiile gresite devin mai probabile; aceasta, la randul sau, pune o presiune suplimentara asupra gatului si spatelui. Pentru a mentine o postura relaxata, dar sustinuta, schimbati frecvent pozitiile. O modalitate este sa luati o pauza de la a sta pe scaunul de birou la fiecare jumatate de ora timp de doua minute pentru a va intinde, a sta in picioare sau a merge.
Folositi elemente de recuzita si scaune ergonomice de birou atunci cand sunteti asezati. „Recuzitele” ergonomice de sustinere va pot ajuta sa eliminati efortul si incarcarea coloanei vertebrale. Scaunele de birou ergonomice sau scaunele cu suport pentru spate reglabil pot fi folosite la serviciu.
Suporturile pentru picioare, suporturile lombare portabile pentru spate sau chiar un prosop sau o perna mica pot fi folosite in timp ce stati pe un scaun de birou, pe mobilier moale si in timp ce conduceti.
Folosirea de posete, genti si rucsacuri care sunt concepute pentru a minimiza incordarea spatelui poate influenta, de asemenea, o postura buna.
Ochelarii corectivi corespunzatori, pozitionarea ecranelor computerului in pozitia naturala a ochilor de odihna poate ajuta, de asemenea, la evitarea inclinarii sau incordarii gatului cu capul inclinat inainte.
Constientizarea posturii si ergonomiei la locul de munca, acasa si la joaca este un pas vital catre insuflarea unei posturi bune si a tehnicilor ergonomice. Aceasta include realizarea de conexiuni constiente intre episoadele de durere de spate si situatii specifice in care postura proasta sau ergonomia pot fi cauza principala a durerii.