În staţia de autobus de la Iulius Mall, năpădesc două domnişoare mai…exuberante. Când credeam că nimic din ce vor spune nu-mi va atrage atenţia, interjecţia utilizată în ultima milisecundă m-a făcut să-mi întorc capul cam la 45 de grade.

Citez din contemporani:

“-Uite! Aia e profa mea de desen din liceu!

-Ha? Unde? Ce?

-Acolo, lângă stâlp.

-Da, are faţă de profă.”

Atunci mi s-a aprins beculeţul. Unul dintre copiii mei, îmi spune azi nonşalant că nu m-ar putea vedea drept învăţătoarea sa dacă n-aş purta ochelari. Că n-aş mai arăta atât de…intelectuală.

As in whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat? Carevasăzică, noi ăştia cu 4 ochi părem mai inteligenţi chiar şi când nu e cazul? Şi pentru simplul fapt că ai şi tu nişte elemente de “verificare” unanim acceptate în codul civil drept semne ale buchiselii materiei cenuşii, înseamnă că eşti una bucată smart-ass?

Câteodată, stau şi mă gândesc la mine, că nu prea mă încadrez în tiparul clasic de profesor: costum, tocuri, ţinută serioasă. Eu port bocanci verzi, pantaloni şi ce-i drept cămaşă (dar cu vestă sau bluză pe deasupra). Totuşi, îmi place reacţia de pe faţa oamenilor când ţintesc cu o replică de tipul: “Sunt învăţătoare…”. Iar continuarea: “Serios?”.

Da’ până la urmă, de ce trebuie noi să fim băgaţi în nişte clasoare de parcă am fi timbre? Societatea asta, bag de seamă, ne strică tumultul interior şi ne trimite personalitatea la croitor. Azi am fost să-mi fac un sarafan. Nu de alta, dar am zis că măcar la ocazii deosebite să fiu şi eu îmbracată ca tot omu’ şi să nu mai confunde lumea cu elevii de liceu.

Deşi…nu-i de lepădat nici sentimentul acesta.

Semnat,

A voastră învăţătoare cu 4 ochi şi 2 bocanci verzi.

P.S. Azi, la matematică distractivă, le-am înnodat sinapsele alor mei, dându-le următoarea problemă: dacă într-un dulap ai 3 perechi de pantofi (diferite modele) şi 6 perechi de şosete în 2 culori, iar tu trebuie să formezi pe întuneric câte o pereche din fiecare pentru a te duce la serviciu (se înţelege acuma că dacă-i întuneric nu vezi dezordinea din dulap), care e numărul minim de pantofi şi de ciorapi pe care trebuie să-i scoţi pentru a te asigura că poţi pleca “clasic” la serviciu (eu mai îmi mai iau şi şosete diferite în picioare… 😛 , dar se pare că oamenii normali nu fac asta.).

No’ săriţi cu probabilitatea.