În urmă cu vreo două săptămâni, un amic mă întreba pe Facebook dacă n-aş putea să popularizez o ştire despre un campion din Oradea. Ce-i drept, a folosit nişte formulări dragi mie şi mi-a captat repede interesul. Cum să nu promovez eu un concetăţean de-al meu, mai ales când e vorba de o persoană talentată care a ajuns în această poziţie datorită perseverenţei şi disciplinei pe care ţi-o impune sportul de performanţă?
Fără alte introduceri, am să vă las să-l descoperiţi pe Dan Blaj din următorul interviu. Enjoy it!
Când ai început să practici culturismul şi din ce motive ai ales acest sport şi nu altul?
Am început practicarea culturismului de pe vremea când eram la liceu, undeva în perioada de mijloc a ciclului liceal, inspirat și îndemnat fiind de tatal meu, care de asemenea în tinerețe a practicat acest sport cu rezultate remarcabile, însă doar ca hobby și nu pe plan competițional. Îmi aduc și acum aminte că am văzut ceva poze cu el, chiar de pe vremea aceea si am rămas impresionat de dezvoltarea sa fizică.
Antrenamentele le-am început acasă sub îndrumarea sa, având la dispoziție o halteră, două gantere și o bancă. Fiind începător progresele sunt mult mai rapide dacă ești consecvent și te ții de antrenamente. Astfel au apărut și rezultatele, de la o lună la alta câștigând în greutate, forță, începea să se contureze musculatura, eram mai energic etc. Mi-a plăcut ce am vazut și am continuat. Probabil acesta este și principalul motiv pentru care am ales sportul acesta – plăcerea antrenamentelor, progresul, puterea de a-ți modela propriul corp după un ideal al tău și nu numai. Per total probabil de 7 ani practic acest sport și mai serios și fără întreruperi de 4 ani. Am mai cochetat și cu fotbalul o perioadă de timp în ciclul gimnazial și pe la începutul liceului, dar m-am decis să continuu cu școala și să rămân cu culturismul după ce am văzut cât de frumos îți poți modela propriul corp.
De ce anume ai avut nevoie pentru a face performanţă?
Puțin din toate – pasiune, dedicație, ambiție și disciplină, precum și de susținerea primită din partea familiei în primul rând și nu în ultimul rând a prietenilor și tuturor celor care m-au ajutat în pregătiri, de la simpla asistare la un exercițiu până la sprijin financiar și cu suplimente nutritive; se știu ei și le mulțumesc din plin, nu vreu să încep să-i enumăr și să uit pe cineva
Ce înseamnă un antrenament zilnic pentru tine şi cum te pregăteşti pentru concursuri?
Antrenamentul diferă în funcție de perioada de pregătire, care de asemenea e strâns legată și de alimentație. În afara sezonului competițional în perioada de acumulare, în general folosesc un program de antrenament cu exerciții mai puține, mișcări de bază, mai mult cu greutăți libere și volum mai redus de muncă.
În sezonul competițional care pentru mine începe undeva cu 2-3 luni înainte de concursurile efective, folosesc un volum mai mare și exerciții mai multe, cuprinzând atât cele de bază cât și cele de izolare, introducand de asemenea și exercițiile cardio. În pregatirea de anul acesta am inceput prima perioadă din pregatire cu doar 3 zile de antrenament pe săptămână (în care îmi antrenam tot corpul într-o zi, doar cu exerciții de bază), după 3 luni am trecut la 4 zile/ săptămână (în general cu câte 2 grupe musculare antrenate pe zi) și în cele 3 luni dinaintea perioadei cu concursuri am ajuns la 5 zile/ săptămână, unde pe lângă antrenamentul cu greutăți, am introdus și efortul aerobic. Indiferent de tipul de antrenament, atâta timp cât intensitatea e prezentă și acesta este adaptat scopului propus și alcătuit în funcție de tipologia și structura fiecăruia, munca depusă în sala de antrenament va da garantat rezultate, mână în mână, desigur cu o alimentație corespunzătoare.
Alimentația ziceam că e strâns legată de pregătire și cea mai importantă parte din ea o constituie asigurarea necesarului de proteine care refac, întrețin și cresc masa musculară. Carbohidrații și grăsimile variază în funcție de perioada de pregătire. Cantitatea de proteină în general rămâne constantă și chiar crește în perioada de definire.
Care sunt cele mai mari realizări pe care le-ai avut?
Cele mai mari realizări pe plan sportiv sunt cu siguranță rezultatele obținute anul acesta în competiții, iar pe plan profesional obținerea diplomei de inginer.
Cât de deschis e publicul orădean la un asemenea sport?
Publicul orădean are o largă deschidere spre acest sport, atât din perspectiva de simplu spectator, prin prezența unui concurs cu tradiție pe plan local, Trofeul Hercule, concurs cu caracter internațional, ajuns anul acesta la cea de a 35-a ediție, dar și din cea de practicant al sportului pentru sănătate și armonie trupească la numeroasele săli care se găsesc pe raza municipiului. În general în săli sunt abonați mai mult tinerii, dar își fac simțită prezența şi celelalte categorii de vârstă.
Ştiu orădenii că au un campion la culturism născut în oraşul lor?
Că știu sau nu, asta depinde de interesele fiecăruia legate de sport și de mediile de informare și furnizare de știri. După cum bine știm “sportul rege” ia de obicei prima pagina, deși de multe ori avem rezultate extraordinare ale sportivilor bihoreni din diverse ramuri sportive care sunt prea putin menționate si mediatizate.
Ce fel de competiţii se desfăşoară la nivel/local/regional?
După cum am zis la nivel local avem un concurs cu tradiție, Trofeul Hercule, cu caracter internațional, ajuns in acest an la a 35-a ediție. Alte competiții în țară avem la Cluj, București, Timișoara, Reghin etc. unde există posibilitatea unui câștig financiar și nu în ultimul rând Campoionatul Național.
Cum reuşeşti să practici sportul natural şi să nu cazi în cealaltă extremă, a utilizării de stereoizi?
Aici ar fi cam suficiente două cuvinte – răbdare și perseverență. Prin combinarea inteligentă a unor antrenamente cu o alimentație corectă si odihnă în cel mai eficient mod pe care poți să îl gasești pentru tine ajungi la rezultate remarcabile , care să fie sănătoase și să persiste pe termen lung… dar numai incluzând in ecuație și cele două cuvinte.
Care este cel mai mare obiectiv din cariera ta de sportiv?
Se pare că am reușit să îl îndeplinesc cel de anul acesta și anume câștigarea titlului de campion național la categoria 70 kg, deși a ieșit mult mai bine decat speram, sorții au fost de partea mea și am reușit să obțin și titlul de campion național absolut. Un obiectiv ar fi pur și simplu realizarea unui progres de la an la an și îmunătățirea formei, probabil și o participare în afara țării la concursuri și de ce nu și la Campionatele Europene.
Ce pasiuni mai ai în afară de acest sport?
În general îmi place mișcarea de orice fel, deci și alte sporturi ping-pong, fotbal, baschet, înot, dar și drumețiile alături de excursii, precum și unele activitați ce nu implică prea multă mișcare cum ar fi vizionarea de filme, jocurile PC, muzica şi din când în când lectura .
Cu ce te ocupi în viaţa de zi cu zi?
În viața de zi cu zi antrenamentele își au locul lor binemeritat, desigur în funcție de perioada de pregătire. În rest ocupat cu facultatea în timpul anului universitar, urmez o a doua specializare tot cu profil tehnic, și în timpul liber rămas lucrez ca și instructor fitness la o sală din oraș (Gym Mar Strong Perla ) şi/sau ca antrenor personal la aceeași sală sau la AthleticGym.
Care este cel mai frumos “cadou” pe care ţi l-a făcut sportul?
Nu pot să zic că am primit un singur “cadou” sau că am primit un cel mai frumos “cadou”. Unele dintre ele au fost desigur rezultatele de anul acesta pe plan competițional, dar mai important decat toate acestea este faptul că prin practicarea acestui sport ajungi să te cunoști pe tine la un alt nivel, cauți să iți descoperi limitele și să le depășești, să devii cea mai bună variantă a ta. Ceea ce te ajută să conștientizezi, să calci și să călătorești în lumea ta interioară, dar și cea exterioară; să te dezvolți pe toate planurile – fizic, psihic, social și probabil chiar și spiritual .
În loc de a încheia acest articol cu nişte cuvinte de laudă la adresa lui Dan, aş vrea să aruncaţi un ochi, doi sau 3 peste competiţiile la care a participat şi premiile pe care le-a obţinut:
Trofee culturism
2008
Campionat Naţional Juniori Zonal Cluj-Napoca 22.03.2008
Categoria 70 kg Juniori, Locul II
Campionat Naţional Juniori Alba Iulia 03.05.2008
Categoria 70 g Locul III
2009
Trofeul Hercule Oradea 03.10.2009
Categoria 70 kg Locul IV
Cupa României Oradea 03.10.2009
Categoria 70 kg Locul III
2010
Grand Prix ProNutrition Dej 26.09.2010
Categoria 70 kg Locul V
Trofeul Hercule Oradea 02.10.2010
Categoria 70 kg Locul II
2011
Krypta Trofea Gyor 2011
Categoria -85 kg Locul IV
Trofeul Hercule Oradea 08.10.2011
Categoria 70 kg Locul I
2012
Mister Oradea 02.06.2012
Open Masculin Locul I
Campionatul Naţional de Culturism Seniori Reghin 22.09.2012
Categoria 70 kg Locul I
Open Masculin Locul I – Campion Absolut Romania
Grand Prix ProNutrition 29.09.2012 – Cluj Napoca
Categoria 70 kg Locul I
Open Masculin Locul II
Trofee Power Lifting
2008
Triatlonul de Forţă Oradea 18.04.2008
Locul V Etapa Finală
2009
Triatlonul de Forţă Oradea
Categoria Începători Locul II
2010
Triatlonul de Forţă Oradea
Categoria Seniori Locul IV
2011
Triatlonul de Forţă Oradea
Categoria Seniori Locul II
Campionatul Naţional Juniori Powerlifting Alba Iulia 2011
Categoria 74kg
+ loc I, proba impins din culcat – 135kg;
+ loc III, indreptari – 175kg;
+ loc III, TOTAL – 480kg